Friday, February 24, 2017

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ 8


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ

8

Του κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Η επιμέλεια και η αμέλεια είναι δύο δυνατά μέσα. Το ένα μας ενώνει με τον Θεό και το άλλο μας χωρίζει.

Άγιος Άνθιμος ο εν Χίω

*****

Ειλικρινής φίλος είναι εκείνος ο οποίος συμμερίζεται στην ώρα του πειρασμού τις θλίψεις, τις ανάγκες και τις συμφορές του πλησίον που φέρνει η περίσταση, σαν να είναι δικές του, με τρόπο αθόρυβο και ατάραχο.

Άγιος Μάξιμος Ομολογητής

*****

Αν λοιπόν κανείς παρουσιάζεται να φορεί σαν προσωπείο το όνομα του Χριστού, αλλά δε δείχνει στη ζωή του όσα έχουν σχέση με το όνομα τούτο, δημιουργεί ψεύτικη εντύπωση για το όνομα του Χριστού, γιατί σύμφωνα με το παράδειγμα φόρεσε κατά κάποιο τρόπο στον πίθηκο μια μάσκα που παριστάνει τον άνθρωπο.

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος

*****

Ουδεμία άλλη χριστιανική ομολογία μπορεί να φέρει ένα χριστιανό στην τελειότητα της χριστιανικής ζωής.

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

*****

Το φάρμακο και το μεγάλο μυστικό για την πρόοδο των παιδιών είναι η ταπείνωση. Η εμπιστοσύνη στον Θεό δίδει απόλυτη ασφάλεια. Ο Θεός είναι το παν. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι εγώ είμαι το παν. Αυτό ενισχύει τον εγωισμό. Ο Θεός θέλει να οδηγούμε τα παιδιά στην ταπείνωση. Τίποτα δεν θα κάνομε κι εμείς και τα παιδιά χωρίς την ταπείνωση. Θέλει προσοχή, όταν ενθαρρύνετε τα παιδιά. Στο παιδί δεν πρέπει να λέτε: «Εσύ θα τα καταφέρεις, εσύ είσαι σπουδαίος, είσαι νέος, είσαι ανδρείος είσαι τέλειος!…». Δεν το ωφελείτε έτσι το παιδί. Μπορείτε, όμως, να του πείτε να κάνει προσευχή.

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

No comments:

Post a Comment