Tuesday, February 7, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΜΝΗΜΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΖΩΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______

Μνήμη θανάτου που είναι όλο ζωή, Δυό ομιλίες του π. Συμεών Κραγιόπουλου, που δημοσιεύονται με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνό του (1 Οκτωβρίου 2016), εκδ. Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου», Πανόραμα Θεσσαλονίκης, σσ. 35.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Με το πάντα επίκαιρο θέμα του θανάτου, που όλους τους ενδιαφέρει κι άπαντας ανεξαιρέτως τους αφορά, ασχολείται το παρόν πόνημα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για δύο ομιλίες του μακαριστού Αρχιμανδρίτου, που εκφωνήθηκαν σε αντίστοιχες αγρυπνίες, κατά το Δεκέμβριο του 2002. 

Το πρώτο πράγμα που αναλύει ο π. Συμεών στην α΄ του ομιλία, είναι το αιφνίδιο του θανάτου, ενθυμούμενος την παραβολή του άφρονος πλούσιου, τη διήγηση για τον πλούσιο και το Λάζαρο, αλλά και το κυριακόν λόγιον «βλέπετε, προσέχετε, γρηγορείτε» (Ματθ. κδ΄42). Αναφέρει επίσης, πολύ σωστά, ότι η μνήμη του θανάτου μας προσγειώνει. «Αυτό» λέει ο π. Συμεών «δεν θα το κάνουμε για να κυριευθούμε από φόβο τέτοιο,που να γίνει εφιαλτική η ζωή μας. Να κυριευθούμε από το φόβο του Θεού, που μας κάνει καλό». 

Όσον αφορά το περιεχόμενο της β΄ομιλίας του π. Συμεών, σ’ αυτήν τονίζεται εμφαντικώς το στοιχείο της ετοιμότητος, διότι ο Κύριος μας παραγγέλλει: «γρηγορείτε ότι ουκ οίδατε την ημέραν, ουδέ την ώραν εν η ο Υιός του ανθρώπου έρχεται» (Ματθ. κε 13). Ο Χριστιανός δεν φρικιά από αγωνία ενώπιον του επερχομένου θανάτου, αλλά  αντιμετωπίζει το πράγμα, όχι όπως οι κοσμικοί «οι μη έχοντες ελπίδα», αλλά εν Χριστώ, διότι βλέπει ότι «τελειώνει η εδώ ζωή, τελειώνουν όλα αυτά τα πρόχειρα, τα εφήμερα, τα μάταια και εισερχόμαστε στην αιώνια χαρά του Κυρίου». Περαίνει την περιεκτική του ομιλία ο μακαριστός Γέροντας με τούτη τη νουθεσία: «Ταπεινώσου, ταπεινώσου. Δες την κατάστασή σου και δείξε την στο Χριστό. Αμέσως έρχεται η χάρις και σε ενδυναμώνει, αμέσως έρχεται η χάρις και σε ανάβει, σε ζεσταίνει, σε πυρακτώνει». 

Όντως περιεκτικό και μεστό νοημάτων το μικρό, σε έκταση, βιβλιαράκι. Ευχαριστούμε την καλή συνοδεία του «Γενεσίου της Θεοτόκου» Πανοράματος για την Έκδοση, μέσω της οποίας  ακούμε τον χειμαρρώδη πατερικό και «αλάτι ηρτυμένον» λόγο του μακαρία τη λήξει γενομένου γέροντος Συμεών.

No comments:

Post a Comment