Sunday, February 5, 2017

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΠΑΙΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΠΑΙΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Ακτίνες”, εκτενές άρθρο του Αρχιμ. Παΐσιου Παπαδόπουλου, που επιγράφεται “Η ευσέβειά μας στην Ορθοδοξία δεν εκφράζεται με την γνώμη του Κάϊν”.

Το άρθρο αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο. Με αυτό ο Πανοσιολογιώτατος προσπαθεί -χωρίς να πείθει έστω και εκ του μακρόθεν- να δικαιολογήσει την πλανεμένη ερμηνεία που δίνει στο ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου. Σύμφωνα με την πλανεμένη αυτή ερμηνεία ο κανόνας αυτός είναι υποχρεωτικός και όχι δυνητικός. Μια ερμηνεία που αντιβαίνει στη διδασκαλία της Εκκλησίας και στο παράδειγμα των σύγχρονων αγίων μορφών της Ορθοδοξίας.

ΔΥΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΙΕ΄ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΒ΄ ΣΥΝΟΔΟΥ
________

Με το άρθρο του ο Πανοσιολογιώτατος προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του εκτροπή. Ως γνωστόν προχώρησε σε αποτείχιση από τον επίσκοπό του Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο. Και είναι εκτροπή η στάση του Πανοσιολογιώτατου επειδή ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης για κανένα λόγο δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί οικουμενιστής. 

Ο ΙΕ΄ κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου επιτρέπει -προσοχή επιτρέπει δεν επιβάλλει- τη διακοπή του μνημοσύνου του οικείου επισκόπου -προσοχή του οικείου επισκόπου, όχι τη διακοπή κοινωνίας με όλη την Εκκλησία- εφόσον ο οικείος Μητροπολίτης κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση. 

Ποια είναι η κατεγνωσμένη αίρεση που κήρυξε γυμνή τη κεφαλή ο Σεβ. Φλωρίνης ο οποίος -κατά γενική ομολογία- είναι ένας γνήσιος αντιοικουμενιστής επίσκοπος; Προφανώς απολύτως καμία. 

Επομένως; Γιατί αποτειχίστηκε από τον επίσκοπό του ο Πανοσιολογιώτατος π. Παίσιος Παπαδόπουλος; Κακώς, κάκιστα, παγκάκιστα έπραξε και έχει αδήριτο χρέος απέναντι στο Χριστό και στην Εκκλησία Του να αρχίσει να μνημονεύει το όνομα του οικείου ιεράρχη στις Θείες Λειτουργίες και στις Ακολουθίες που τελεί.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
_______

Είναι απολύτως θεμιτό για τον π. Παίσιο Παπαδόπουλο να πρεσβεύει ότι ο επίσκοπός του πρέπει να διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Γι’ αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει ακρόαση από τον Σεβασμιώτατο και να του εξηγήσει εκ του σύνεγγυς ή και να του καταθέσει σχετικό υπόμνημα με το οποίο να του αναλύει τους λόγους που πιστεύει ότι ο Σεβ. Φλωρίνης πρέπει να διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αλλά η τελική απόφαση αν πρέπει να διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη ανήκει αποκλειστικά στο Σεβ. Φλωρίνης και όχι στον π. Παίσιο Παπαδόπουλο ή σε οποιονδήποτε άλλο επειδή ο ΙΕ΄ Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός. Τελεία και παύλα. Ο ΙΕ΄ Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
_______

Αδιάψευστος μάρτυρας του δυνητικού χαρακτήρα του κανόνα είναι το παράδειγμα των σύγχρονων Αγίων της Εκκλησίας επειδή έζησαν την περίοδο της οικουμενιστικής λαίλαπας που άρχισε -διά τας αμαρτίας ημών- με την άνοδο του Πατριάρχη Αθηναγόρα στον Οικουμενικό Θρόνο. Οι σύγχρονες άγιες αυτές μορφές μας κληροδότησαν με τη διδασκαλία τους, αλλά προπαντός με το παράδειγμά τους, την ερμηνεία του δυνητικού χαρακτήρα του ΙΕ΄ κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου. 

Ποια αποτείχιση έκανε ο Άγιος Πορφύριος; Ποιά αποτείχιση έκανε ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος; Ποια αποτείχιση έκανε ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος; Ποια αποτείχιση έκανε ο π. Αμφιλόχιος Μακρής; Ποια αποτείχιση έκανε ο π. Γεώργιος Καψάνης; Ποια αποτείχιση έκανε ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης; Ποια αποτείχιση έκανε ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Ηλίε; Ποια αποτείχιση έκανε ο π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης; Ποια αποτείχιση έκανε ο π. Αθανάσιος Μυτιληναίος; Ποια αποτείχιση έκανε ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης;

Η ΕΠΗΡΜΕΝΗ ΟΦΡΥΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΩΝ
________

Τι θέλετε να μας πείτε π. Παίσιε Παπαδόπουλε; Ότι οι πιο πάνω άγιες μορφές της Ορθοδοξίας -που ήταν όλοι ακραιφνώς αντιοικουμενιστές κληρικοί- προσέφεραν τη μη ευάρεστη θυσία του Κάιν στο Θεό και ότι μόνον η υμετέρα Πανοσιολογιότητα και όσοι άλλοι αποτειχίστηκαν ή σκοπεύουν να αποτειχιστούν προσφέρετε τη θυσία του Άβελ στον Κύριο

Πάτερ μου! Ευλόγησον αλλά μήπως πρέπει να κατεβάσετε τον αμανέ; 

Αλλά είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε.

No comments:

Post a Comment