Friday, February 10, 2017

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΜΠ


Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΜΠ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην “Καθημερινή”:

“Η κοινωνία δεν θα έπρεπε να κατασκευάζει τείχη αλλά γέφυρες, προέτρεψε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, για να ενθαρρύνει τις καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να εμφανίζεται κανείς εκδικητικός και να δηλώνει ότι «θα σε κάνω να το πληρώσεις».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα κατασκευάσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και θα υποχρεώσει τους Μεξικανούς να το πληρώσουν.

«Ένας χριστιανός δεν λέει ποτέ: θα σε κάνω να το πληρώσεις! Ποτέ! Αυτό δεν είναι χριστιανική χειρονομία.“

Προεκλογικά, αλλά και μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ, ο Πάπας Φραγκίσκος ποτέ δεν έκρυψε την αντιπάθεια που τρέφει για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ως οπαδός της “θεολογίας της απελευθέρωσης” ο Πάπας Φραγκίσκος είναι θερμός υποστηρικτής μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που λειτουργεί χωρίς τα τείχη του προστατευτισμού που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι πολιτικές επιλογές του Προέδρου Τραμπ με τις οποίες κατοχυρώνει όλα τα αιτήματα των θρησκευόμενων χριστιανών των ΗΠΑ δεν συγκινούν καθόλου τον Πάπα Φραγκίσκο, αφού ο ίδιος έχει κάνει πολύ τολμηρά βήματα που οδηγούν στη φιλελευθεροποίηση της ηθικής του Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πολύ προσεκτικός να μη θίξει τους υποστηρικτές των εκτρώσεων, τους ομοφυλόφιλους και τους Μουσουλμάνους. Δίνει μεγάλη έμφαση στην περίθαλψη των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, ενώ ταυτόχρονα είναι υπέρ της λήψης μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια η ατζέντα του Πάπα Φραγκίσκου βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την ατζέντα του Προέδρου Τραμπ. Γι’ αυτό η σύγκρουση των δύο ανδρών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. 

Για την ώρα ο Πάπας ασκεί αυστηρή κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο και ο τελευταίος δεν απαντά καθόλου ή απαντά πολύ ήπια. Μια πρακτική που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον.

No comments:

Post a Comment