Wednesday, February 15, 2017

ΝΕΟΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΚΟΠΤΕΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ…


ΝΕΟΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ ΚΟΠΤΕΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ…

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Κατά το κόψιμο της βασιλόπιτας της εν Αθήναις Αδελφότητος των Οφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (“Αμήν”) ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος (παρόντος και του Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ) περί της Συνάξεως του Κολυμβαρίου. 

Η εν λόγω ομιλία «διανθίστηκε» (ευλόγως και καθηκόντως) με τη δαψιλή εκτόξευση λάσπης κατά παντός αντιτιθεμένου. Δειγματοληπτικώς αναφέρουμε ότι οι μη αποδεχόμενοι τα αποφασισθέντα στο Κολυμβάριο, κατά το Θεοφιλέστατο, είναι «σύγχρονοι ιεροεξεταστές και συγκεκριμένοι ζηλωτικοί κύκλοι, κληρικοί και λαϊκοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ψυχιατρικά διαταραγμένοι, επιδίδονται συστηματικά στον εκφοβισμό των συμφωνούντων με τη Σύνοδο και την επίσημη Εκκλησία». 

Με πολλή θλίψη διαπιστώνω ότι μου είναι αδύνατο να αντιληφθώ γιατί ο Θεοφιλέστατος συμπεριφέρεται ούτωπως. Όμως έχω να του πω τα πιο κάτω: -Αν ψάχνει για ιεροεξεταστές, να τους αναζητήσει εκεί όπου ευδοκίμησαν, ήτοι στην (κατά τον Παναγιώτατο) «αδελφήν Εκκλησίαν της πρεσβυτέρας Ρώμης». Στο Παπικό μόρφωμα, που στο απόγειο της δυνάμεώς του, ανέδειξε ένα αρχιβασανιστή του ύψους του Τορκουεμάδα και πλήθος βασανιστών. Ας κάνει τον κόπο να επισκεφθεί το Μουσείο Βασανιστηρίων της «Ιεράς Εξετάσεως» στη Γαλλική πόλη Καρκασόν (ή, αν θέλει, στην Πράγα) και θα καταλάβει τι εστί αυτό που η Σύναξη του Κολυμβαρίου ανέδειξε σε μια από τις «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες».

Να του θυμήσω επίσης το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέβσκυ Αδελφοί Καρμαζώφ με το Μέγα ιεροεξεταστή της Σεβίλλης, που φωτίζει άπλετα το θέμα μας. Εμείς πάντως δεν εχουμε την παραμικρή διαθέση να φορτωθούμε στην πλάτη τα Παπικά «κατορθώματα».


Τώρα αναφορικά με τη διαπίστωσή του για «εκφοβισμό των συμφωνούντων με τη Σύνοδο και την επίσημη Εκκλησία» για ποιο λόγο δεν παρουσίασε αποδείξεις και ονόματα; Τελικά ποιος εκφοβίζει ποιον; Να του υπενθυμίσω τις απειλές και τους προπηλακισμούς που δέχθηκε ο Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιεροθέος διότι τόλμησε (άκουσον, άκουσον) να διαφωνήσει με το χαρακτηρισμό του συνόλου του εσμού των αιρετικών ως «ετεροδόξων Εκκλησιών και ομολογιών» (βλέπε κείμενο 6 του Κολυμβαρίου) ή την εισπηδητική επιστολή του Παναγιώτατου κ. Βαρθολομαίου προς την Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας τον παρελθόντα Νοέμβριο ή τέλος την καθαίρεση του π. Κυπριανού στη Ρουμανία, διότι ήλεγξε τους οικουμενιστές; 

Θεοφιλέστατε, μην εκτίθεσθε.

No comments:

Post a Comment