Sunday, November 2, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ "ΝΕΩΚΟΡΟ"



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΩΗΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αποκαλυπτικό το βίντεο της προσφώνησης του Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου προς το Σεβ. Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου άλλως “Νεωκόρο”.

Εντυπωσιάζει καταρχήν η εξαίρετη ικανότητα του πρώην Νέας Ιωνίας να μιλά -και μάλιστα χωρίς χειρόγραφο- και να λέγει συμπυκνωμένα τόσα πολλά.

Το μυαλό του δουλεύει κρύσταλλο και η ικανότητά του να διατυπώνει τις σκέψεις του δεδομένη. Ποτέ δεν χάνει τον ειρμό της σκέψης του και καθόλου δεν κομπιάζει να βρει την εύστοχη λέξη που θέλει να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τις απόψεις του.

Το περιεχόμενο, όμως, της προσφώνησής του γεννά βαθύ προβληματισμό.

Υποστηρίζει ότι η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας -σε αντίθεση με όλες τις άλλες Μητροπόλεις- δεν έχει καθόλου εφημεριακά κενά και ότι όλοι οι κληρικοί της είναι ευσεβείς και μορφωμένοι.

Παρόλα αυτά καλεί τον Σεβ. κ. Γαβριήλ να επιδείξει πατρική αγάπη και στοργή προς τους ιερείς.

Διερωτόμαστε: Αφού είναι τόσο εξαιρετικοί οι ιερείς της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, όπως διατείνεται ο Σεβ. Κωνσταντίνος- για ποιο λόγο ο νέος ποιμενάρχης της θα έδειχνε κάτι λιγότερο από πατρική αγάπη και στοργή απέναντί τους;

Η παγκοίνως γνωστή αλήθεια φυσικά είναι ότι η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας είναι πολύ προβληματική Μητρόπολη επειδή -συν τοις άλλοις- πλείστοι όσοι από τους εφημέριούς της είναι εντελώς ακατάλληλοι κληρικοί, οι οποίοι επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να στέκονται μπροστά στο Αγιο Θυσιαστήριο.

Η πρσφώνηση του Σεβ. πρώην Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν είναι δεδομένο -όπως ευρέως υπάρχει η εντύπωση- ότι ο Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ -άλλως “Νεωκόρος”- θα ανεχτεί και θα καλύψει την δυσωδία.

Να το δούμε και να μην το πστέψουμε! 

Σε κάθε περίπτωση αν όντως ο "Νεωκόρος" μας ξεκαθαρίσει την συσσωρευθείσα δυσωδία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας θα είμαστε οι πρώτοι που θα τον χειροκροτήσουμε.

1 comment:

  1. Πρέπει τελικά να μας προβληματίσει όχι η ανάγκη θέσπισης ορίου ηλικίας των Μητροπολιτών (είναι δεδομένο ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να μιλάς για κάτι τέτοιο) ούτε άλλα διαδικαστικά ζητήματα αλλά η ουσία της υπόθεσης: Πότε δηλαδή είναι κάποιος μητροπολίτης ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη; Όταν υπάρχει ανάγκη βολέματος των ημετέρων σε μητροπόλεις (φιλέτα ή μη); Αν ο πρώην Νέας Ιωνίας είναι μια χαρά στο μυαλό του για ποιον λόγο να υποστεί όλον αυτό τον εκβιασμό (διότι για εκβιασμό επρόκειτο τελικά). Το να δύναται κανείς να αντιληφθεί τι έγγραφο και πώς το υπογράφει, να διοικήσει, να κηρύξει, να κατηχήσει, απαιτεί ικανότητα των ποδιών; απαιτεί ικανότητα να παρίσταται κανείς σε συλλείτουργα ή να κάνει λιτανείες; Με την λογική αυτή η επιτροπή με τον πρόεδρο του ΣτΕ θα είχε εκπαραθυρώσει από την επισκοπή του και τον Άγιο Γρηγόριο επίσκοπο Ναζιανζού, πατέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που υπέργηρος ων εποίμαινε την επαρχία του κλινήρης με την βοήθεια του αγίου γιού του (πρώτα ως πρεσβυτέρου κατόπιν ως επισκόπου - να, επίσης πού χρησιμοποιούνται οι βοηθοί επίσκοποι, αν τελικά δεν μπορεί να βοηθήσει τον επισκοπό του κανείς πρεσβύτερος). Αλλά τι λέω; Φαίνεται πως κι ο άγιος Νεωκόρος έπρεπε να βολευτεί. Άντε και σ' ανώτερα...

    ReplyDelete