Thursday, November 4, 2010

ΝΕΟΙ "ΑΘΛΟΙ" ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΤΩΝ


ΝΕΟΙ “ΑΘΛΟΙ” ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΤΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========

Αυτή τη φορά - ο πάντοτε εύστοχος π. Αθανάσιος Λαγουρός - παραπέμπει στην απάντηση του Αγίου Γεώργιου Καρσλίδη αναφορικά με τη Νεοβαρλααμική αίρεση (δηλαδή την προσπάθεια επιβολής νοησιαρχίας στη λατρεία) που κρύβεται πίσω από το αίτημα μεταγλώττισης της Θείας Λειτουργίας.

Αλλά μήπως οι Νεοβαρλααμίτες ακούν κανένα π. Αθανάσιε;

Εχετε την εντύπωση ότι χολοσκούν επειδή ο Αγιος Γεώργιος Καρσλίδης είναι εναντίον του Νεοβαρλααμισμού; Μήπως έλαβαν υπόψη τι τους είπατε εσείς, τι λέγει ο π. Επιφάνιος, ο π. Παίσιος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλες οι Ελληνόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ο π. Θεόδωρος Ζήσης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο Αγιος Ναυπάκτου, ο π. Σαράντης και οι άλλοι καλοί πατέρες που διαλέγονται μαζί τους για χρόνια και τόσοι άλλοι; Κανένα δεν λαμβάνουν υπόψη.

Σας παρακαλώ καταρτίστε ένα κατάλογο με αυτούς που αντιτίθενται στο Νεοβαρλααμισμό. Είναι αδύνατο επειδή σχεδόν όλοι αντιτίθενται σε αυτή την κακοδοξία.

Κάνετε τώρα ένα κατάλογο με αυτούς που τον υποστηρίζουν: Μπέης, Μαρτζούχος, Παπαθανασίου, Θερμός, Μπασιούδης, Δανιήλ Αεράκης, Πέτρος Βασιλειάδης, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και ορισμένες δεκάδες (επαναλαμβάνω δεκάδες) άλλοι και δυστυχώς και ο Σεβασμιότατος Νικοπόλεως Μελέτιος.

Πλην του Σεβασμιότατου Πρεβέζης μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει μεταξύ των υπόλοιπων έστω και ένας που είναι στοιχειωδώς φερέγγυος;

Γνωρίζετε ότι ο πολύς πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πρεβέζης π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος ειρωνεύθηκε Αγίους ανθρώπους κατά τη χθεσινή σκανδαλώδη παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης και ανάγκασε τον κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη και το Γέροντα Χαράλαμπο να τον βάλουν στη θέση του;

Ακούν ποτέ τους Αγίους αυτοί που έχουν πλανεθεί; Αν τους άκουαν θα επέτρεπε ο Θεός να κάνουν τις ασέβειες και να λέγουν τις ακρισίες που έχουν σε ημερησία διάταξη;

Τον π. Θεοδόσιο - ειρήσθω εν παρόδω - τον ενοχλούν οι Ψαλμοί του Δαβίδ!!! επειδή (άκουσον! άκουσον!) δεν μιλούν στην καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου!!! Για τους Ψαλμούς του Δαβίδ αυτή η ασέβεια, π. Αθανάσιε!

Τώρα τι του λες μετά από αυτό; Πέραν της αμύθητης θεολογικής και ποιητικής αξίας των Ψαλμών δεν πήρε είδηση αυτός ο παππούλης ότι οι Ψαλμοί του Δαβίδ είναι ένα από τα βιβλία της Αγίας Γραφής;

Οταν ακούτε ορθόδοξο κληρικό να λέγει ότι η Αγία Γραφή δεν μιλά στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου περιμένετε να λάβει υπόψη τι είπε ή τι δεν είπε ο Αγιος Γεώργιος Καρσλίδης;

Εμείς πάντως σας ευχαριστούμε θερμά για την επισήμανση και το ωραίο σχόλιο επειδή έχουμε αρκετές αμαρτίες στην πλάτη μας. Γι' αυτό δεν έχουμε καμιά πρόθεση να “διορθώσουμε” ούτε την Αγία Γραφή ούτε τους Αγίους.

Το “θεάρεστο” αυτό “διακόνημα” ας το αναλάβουν όσοι δεν υπολογίζουν τις συνέπειες.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχόλιο του π. Αθανάσιου Λαγουρού που δημοσιεύθηκε στη “Χριστιανική βιβλιογραφία” και μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω κειμένου.


*****


Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΣΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟ


Του π. Αθανασίου Λαγουρού

================


Κάποτε μιά κυρία τοῦ παραπονέθηκε ὅτι δέν διαβάζει τό εὐαγγέλιο στά ἑλληνικά, (σημ.: ἐπειδὴ δηλαδὴ τὸ διάβαζε στὰ Γεωργιανά. [Βλ. σχετ. στὸν Βίο του ὑπὸ Μωυσέως Μοναχοῦ Ἁγιορείτου: «Ὁ Μακάριος Γέροντας Γεώργιος Καρσλίδης, 1901-1959», β´ ἔκδ. σελ. 39 ἑξ., ἔκδ. Ἱ. Μ. Ἀναλήψεως Σίψα Δράμας, 1991]) Ὁ ἅγιος Γεώργιος Καρσλίδης τῆς ἀπάντησε: Γιατί τάχα ἂν τὸ καταλάβαινες τί θὰ ἔκανες; Μήπως θὰ ἔκανες τίποτε ἀπὸ αὐτὰ ποὺ λέει;


Ἰδοὺ ἕνας καλὸς τρόπος ἀντιμετωπίσεως τοῦ θέματος τῆς πολυθρύλητης «κατανοήσεως», μὲ τὸ ὁποῖο βασανίζονται οἱ διάνοιες πολλῶν, οἱ ὁποῖοι ἐπιδιώκοντας μετὰ πείσματος τὴν ἀντικατάσταση τῶν λειτουργικῶν κειμένων μὲ μεταφρασμένα βασανίζουν μὲ τὴν σειρά τους καὶ σκανδαλίζουν τὶς συνειδήσεις τῶν χριστιανῶν ἐπαγγελόμενοι τὴν κατανάλωση μιᾶς ἄνετης, ἄκοπης καὶ ἄχαρης «κατανοητῆς» Λατρείας.


Τὸ ἐρώτημα ποὺ ἀπευθύνει ὁ ἅγιος Γεώργιος Καρσλίδης «Γιατί τάχα ἄν τό καταλάβαινες τί θά ἔκανες; μήπως θά ἔκανες τίποτε ἀπό αὐτά πού λέει»,
θὰ παραμένει βασανιστικὰ ἀναπάντητο, ὅσο ἡ ἄκαμπτη μεταφραστικὴ ἀντίληψη διαχωρίζοντας ἐπικινδύνως τὴν χριστιανικὴ ζωὴ ἀπὸ τὴν λατρεία θὰ ἐπιμένει νὰ τὸ παραθεωρεῖ ὑπεροπτικὰ καὶ νὰ ἀποκρούει τὴν κρυστάλλινη φωνὴ τῆς ἁγιότητος.


ΠΗΓΗ:

Χριστιανική Βιβλιογραφία


2 comments:

  1. Κύριε Τελεβάντο, σχετικά με το http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2010/11/blog-post_273.html σχόλιό σας για το εύστοχο άρθρο του π.Αθανασίου Λαγουρού,συμφωνώ απόλυτα με τον κατάλογο των Ορθοδόξων όπως ο π.Επιφάνιος, ο π.Θεόδωρος Ζήσης και ο π.Γεώργιος Μεταλληνός.Σχετικά με τον κατάλογο των Νεοβαρλααμιστών μας θλίβει το γεγονός για τον Μητροπολίτη Πρεβέζης,που γνωρίζαμε για το σεβάσμιο της προσωπικότητός του και για το έργο του και τώρα να είναι εν πλάνη, αλλά γιατί έχετε βάλει και τον π.Δανιήλ Αεράκη;Είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο περί κληρικού με ορθόδοξο φρόνημα.

    ReplyDelete
  2. Αν ένας κληρικος λέγει ότι διαβασε όλο το έργο του Αυστραλίας Στυλιανού και συμφωνεί μαζί του και αν συνυπολογίσετε ότι ο Αυστραλίας Στυλιανός είναι ο ιεράρχης που υπέγραψε τη συμφωνία του Μπαλαμάντ αντί να ρωτάτε εμένα γιατί τον ενέταξα στον κατάλογο των κληρικών που διατυπωνουν πλάνες καλύτερα να ρωτήσετε τον κ. Νίκο Σωτηρόπουλο.

    ReplyDelete