Saturday, November 20, 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ανώνυμα μηνύματα και δημοσιεύματα σε ορισμένες φιλικές και εχθρικές προς το Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας Αρτέμιο ιστοσελίδες δίνουν την εικόνα ανατριχιαστικών εξελίξεων για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσσοβο.


Αυτά που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι ο Μητροπολίτης πρώην Ράσκας Αρτέμιος επέστρεψε στο Κόσοβο με τους μοναχούς και τις μοναχές που τον ακολούθησαν στην εξορία του ως ο κανονικός Μητροπολίτης της Μητροπόλεως Ράσκας, όπου και λειτούργησε και μνημόνευσε στη Θεία Λειτουργία τον Πατριάρχη Ειρηναίο.


Ακολούθως η Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο, "καθαίρεσε τον εφησυχάζοντα Μητροπολίτη πρώην Ράσκας Αρτέμιο και τον επανέφερε στην τάξη των μοναχών, ως παραβάτη των κανόνων και των νόμων και επειδή έδειξε απείθεια στις αποφάσεις της Συνόδου”.


Ας σημειωθεί ότι ο ΣεβασμιότατοςΜητροπολίτης πρώην Ράσκας Αρτέμιος καθηρέθη από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας την 50ην επέτειο της κουράς του ως μοναχού!!!


Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα αστυνομικές δυνάμεις συνεργαζόμενες με το νέο Μητροπόλιτη Ράσκας Θεοδόσιο εξεδίωξαν με τη βία - παρόλο ότι ουδεμία αντίσταση προεβλήθη - το Σεβασμιότατο και τους μοναχούς και τις μοναχές που επέστρεψαν στις Μονές της μετανοίας τους στο Κόσοβο και εξέδωσαν εντάλματα συλλήψεως εναντίον τους.


Ο Μητροπολίτης Πρώην Ράσκας Αρτέμιος οδηγείται από τις αστυνομικές δυνάμεις προς άγνωστη κατεύθυνση και βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης χωρίς ένταλμα συλλήψεως.


Η όλη περιπέτεια του δημιούργησε πρόσκαιρο -ελπίζουμε- πρόβλημα με την καρδία του και τον έχουν για την ώρα φρουρούμενο σε ξενοδοχείο στο Κράλιεβο!!!


Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες παράνομης καταλήψεως τόσο εναντίον του Σεβασμιότατου όσο και των μοναχών και μοναζουσών με σκοπό να τους κλείσουν στη φυλακή.


Παρακολουθούμε με απέραντο πόνο ψυχής τα διαδραματιζόμενα και προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο να είναι ο σκανδαλισμός των πιστών και το κακό στην Εκκλησία όσο γίνεται πιο ανώδυνο, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αποκατασταθεί η κανονική τάξη και να μη δημιουργηθεί σχίσμα στην ομόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.




4 comments:

  1. Στο καλό ιστολόγιο "Ανάστασιος" ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος δημοσίευσε το ακόλουθο σχετικό σχόλιο:


    Σήμερα μνήμη του Αγίου Πρόκλου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
    Να θυμίσουμε :
    Ο Άγιος Πρόκλος ήταν μαθητής και γραφεύς του ιερού Χρυσοστόμου και παρέμεινε πιστός του ακόμα και όταν δύο Σύνοδοι καθαίρεσαν, αφόρισαν και τη συμπράξει της διεφθαρμένης κρατικής διοίκησης εξόρισαν το Χρυσόστομο...
    Μη ξεχνάμε ότι ο Χρυσόστομος πέθανε και καθηρημένος και αφορισμένος, αλλά … Άγιος !
    Ο Πρόκλος μετά από τριάντα περίπου χρόνια έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αξιώθηκε να υποδεχθεί μαζί με ολόκληρο το λαό της Πόλεως το ιερό Λείψανο του Χρυσοστόμου.
    Και έτσι με την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής τάξεως έληξε το «σχίσμα» των Ιωαννιτών.
    Ας έχουμε τις πρεσβείες του Ι. Χρυσοστόμου και του Αγ. Πρόκλου και να φωτίζουν τη Σύνοδο της Σερβίας να μην εμμείνει στα λάθη της που θυμίζουν εποχή Χρυσοστόμου.
    π. ΑΚΓ

    ReplyDelete
  2. Από το ιστολόγιο "Ακτίνες" μαθαίνουμε ότι

    "Όπως μετέδωσε του πρακτορείο εδήσεων Tanjug, ο επίσκοπος Αρτέμιος μετά την πρωινή ταλαιπωρία από τους διώκτες του βρίσκεται στο Κράλιεβο και στο ξενοδοχείο Royal.

    Εκεί θα παραμείνει μέχρι το πρωί της Κυριακής χωρίς να αποκαλύπτει τα σχέδια του για το μέλλον".

    Ο επίσκοπος Αρτέμιος δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γιατί είναι αντικανονική.

    ReplyDelete
  3. Δράμα η κατάσταση....

    ReplyDelete
  4. Και ο Θεός να βάλει το χέρι Του για τα χειρότερα που μπορεί να προκύψουν.

    ReplyDelete