Tuesday, November 16, 2010

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Θεόδωρου Καλμούκου
=====

Τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο όρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγουμενεύοντα, δηλαδή του ανέθεσε την προσωρινή διοίκηση στην Πατριαρχική Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας μέχρι τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις.
Τονίζεται ότι η εξέλιξη ανάθεσης της ηγουμενίας προσωρινά στον κ. Ευάγγελο προέκυψε χτες στο Φανάρι στη διάρκεια της έκτακτης Σύσκεψης των αρχιερέων που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως είχε γράψει σχετικά ο «Εθνικός Κήρυξ» στη χτεσινή του έκδοση.
Διευκρινίζεται ότι η Σύναξη των αρχιερέων δεν είναι Σύνοδος, αλλά απλώς συνεδρίαση υπό τον Πατριάρχη την οποία καλεί όποτε κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει την Ιεραρχία για ζητήματα τρέχοντα έως ότου συγκληθεί επίσημα η Ιερά Σύνοδος.
Ανάμεσα στα ονόματα που προτάθηκαν ήταν του Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ. Ο κ. Ιωσήφ ήταν βοηθός Επίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από την οποία αποχώρησε και στη συνέχεια εκλέχτηκε Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας πλην όμως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παραιτήθηκε από τη θέση του στη Νέα Ζηλανδία και το Πατριαρχείο τον εξέλεξε στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Προικονήσου, ενώ είναι ένας εκ των γραφέων των ομιλιών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Ιωσήφ δεν ευδοκίμησε, πλην όμως δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να διοριστεί από την Ιερά Σύνοδο και τον Πατριάρχη ως ο αντικαταστάτης του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου, καθότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι λόγιος, γνωρίζει την αγγλική γλώσσα και τη νοοτροπία της Ελληνορθόδοξης Διασποράς.
Τελικά ο Πατριάρχης και οι ιεράρχες του Θρόνου κατέληξαν στον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο και για πρακτικούς λόγους επειδή κατοικεί στην Αστόρια και θα είναι κοντά στη Μονή.
Εν τω μεταξύ, η Πατριαρχική Εξαρχία αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη. Ο μεν Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας μετέβη στον Αγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας όπου είναι Διευθυντής και καθηγητής στο «Αθηναγόρειο» Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο, ενώ οι έτεροι δύο ο ηγούμενος Πέτρος για τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους και ο ηγούμενος Κύριλλος για τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Εσσεξ της Αγγλίας.
Η Εξαρχία ήδη ξεκίνησε τη συγγραφή της έκθεσής της την οποία αναμένεται να ολοκληρώσει εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται να μεταβούν και οι τρεις στο Φανάρι στις 27 Νοεμβρίου για να την παραδώσουν ιδιοχείρως στον Πατριάρχη και να τον ενημερώσουν σχετικά για τα θέματα της Μονής Χρυσοβαλάντου και της ηγεσίας της.

ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment