Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΗ
Του κ. Μιχαήλ Τρίτου
==============
Τα τελευταία χρόνια με πόνο ψυχής και ιερή αγανάκτηση παρακολουθούμε τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αχριδών και Μητροπολίτου Σκοπίων Ιωάννου.
Ο μαρτυρικός Ιεράρχης δέχεται αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια των Σκοπίων, επειδή είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι η «Μακεδονική» Εκκλησία των Σκοπίων είναι σχισματική, γιατί περιφρονεί βασικές αρχές της Ορθοδόξου Eκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες.
Το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου άρχισε στις 21 Ιουνίου 2002, όταν η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων απέρριψε τη συμφωνία του Νις (17 Μαΐου 2002), η οποία έδινε λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα.
Ο Ιωάννης, Μητροπολίτης τότε Βελεσσών και Παραβαρδαρίου, διεφώνησε με την απόφαση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων και επανέφερε τη Μητρόπολη του στους κόλπους της Μητρός Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία στη συνεδρία της 23-ης Σεπτεμβρίου 2002, όρισε τον Ιωάννη Έξαρχο του Πατριαρχείου της Σερβίας στα Σκόπια.
Η Εκκλησία της Σερβίας στην προσπάθεια της να βοηθήσει στην επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων, στηριζόμενη σε κανονικές εκκλησιολογικές βάσεις, ύστερα από πρόταση του Έξαρχου Αχρίδος Ιωάννου, εξέλεξε στις 23 Μαΐου 2003 δύο Επισκόπους, τους αρχιμανδρίτες κ. Ιωακείμ (Jovceski) και κ. Μάρκο (Kimev).
Από αυτούς ο πρώτος ανέλαβε ως Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Πόλοσκο-Κουμάνοσκα και Τοποτηρητής Δέμπαρ και Κίτσεβο και ο δεύτερος ως Επίσκοπος της Επισκοπής Μπρεγαλνίτσης και Τοποτηρητής Βιτωλίων. Αργότερα έγινε και η χειροτονία του βοηθού Επισκόπου κ. Δαβίδ (Ninov) Στοβίων και Τοποτηρητή Στρώμνιτσας.
Στις 25 Δεκεμβρίου 2003 η Ιερά Σύνοδος της σερβικής Εκκλησίας κήρυξε την Ορθόδοξο Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αυτόνομη και προήγαγε τον Μητροπολίτη Ιωάννη σε Αρχιεπίσκοπο και τον όρισε Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.
Η κατάσταση όμως αντί να εκτονωθεί, δυστυχώς επιδεινώθηκε επικίνδυνα, λόγω της αδιαλλαξίας της σχισματικής Εκκλησίας. Η Αστυνομία στις 11 Ιανουαρίου 2004 συνέλαβε τον Ιωάννη, τον οποίο προφυλάκισε για είκοσι ήμερες, με την κατηγορία της αναζωπυρώσεως θρησκευτικού και εθνικού μίσους. Και ενώ αρχικά αφέθηκε ελεύθερος, στις 26 Ιουλίου 2005 το Εφετείο της πόλεως Βιτωλίων επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Ιανουαρίου 2004 για 18μηνη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου με την ίδια κατηγορία.
Ο Αρχιεπίσκοπος έμεινε οκτώ μήνες στις φυλακές των Σκοπίων «Ιντρίζοβο». Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των Εκκλησιαστικών Αρχών και των Διεθνών Οργανισμών στις Αρχές των Σκοπίων απηλλάγη του υπολοίπου της ποινής του.
Και ενώ όλοι πίστευαν ότι το μαρτύριο του τελείωσε, άρχισε νέος κύκλος διώξεων, με στόχο τώρα να πλήξει την ηθική του υπόσταση.
Το δικαστήριο των Σκοπίων τον κατηγόρησε ότι καταχράστηκε χρήματα, κατηγορία ψευδής, άδικη και άριστα σκηνοθετημένη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης φυλακίσθηκε την 8 Αυγούστου 2006 στις φυλακές των Σκοπίων «Ιντρίζοβο» μέσα σε θάλαμο έξι ατόμων, πού βαρύνονταν για εγκληματικές πράξεις.
Από όσα αναφέρθηκαν καταδεικνύεται η προσπάθεια των Αρχών για τη σωματική και ηθική εξόντωση του Ιωάννου.
Δυστυχώς, μία χώρα πού ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο βάθος της στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς, υπό τη σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Αν και πέρασαν πέντε χρόνια από την αίτηση για τη νόμιμη αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ως θρησκευτικής οργανώσεως, το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη δεν πήρε καμία απόφαση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης αποφυλακίσθηκε την 20ήν Απριλίου 2007, αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας φυλακίσεως του.
Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε τα εξής:
- Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι ελληνομαθής, ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών δικαίων και υποψήφιος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Βρίσκεται σε εκκλησιαστική κοινωνία με τη Μητέρα Εκκλησία της Σερβίας, η οποία αρχικά τον όρισε Έξαρχο της στα Σκόπια και αργότερα Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Τοπικής Συνόδου.
- Είναι ένας μάρτυς συνειδήσεως και παρολίγον και μάρτυς αίματος, όταν μίσθαρνα όργανα του καθεστώτος επεχείρησαν ανεπιτυχώς να τον δολοφονήσουν.
ΠΗΓΗ:
Αναβάσεις,
No comments:
Post a Comment