Tuesday, November 9, 2010

Ο ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



Ο ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Χαιρόμαστε χαράν μεγάλην επειδή η Π.Ε.Θ. μπήκε επικεφαλής του αγώνα για την προάσπιση του μαθήματος των θρησκευτικών και κινείται στο σωστό πλαίσιο.

Ζητά να παραμείνουν τα θρησκευτικά υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου αλλά παράλληλα να διατηρήσουν τον ορθόδοξο ομολογιακό χαρακτήρα τους. Να διδάσκουν τα παιδιά μας την πίστη των πατέρων μας. Οχι να αποκτήσουν χαρακτήρα θρησκειολογικό, πολυπολιτισμικό, άχρουν, άοσμο και άγευστο από Ορθοδόξου σκοπιάς.

Είναι φανερόν ότι η ηγεσία της Π.Ε.Θ. συνειδητοποίησε την παγίδα του κακού δαίμονα του μαθήματος των θρησκευτικών Σταύρου Γιαγκάζογλου ο οποίος προσπαθεί να τρομοκρατήσει το θεολογικό κόσμο με τον εξοβελισμό των θρησκευτικών από το Λύκειο για να μπορέσει να αλώσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του όπως ήταν ανέκαθεν ο στόχος του.

Ας μην ξεχνούμε ότι ο κ. Γιαγκάζογλου δεν ζητά μόνον να αποχρωματίσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά και να καθαιρέσει τα θρησκευτικά σύμβολα από τους δημόσιους χώρους και μάλιστα από τις αίθουσες διδασκαλίας! Το χειρότερο! Είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. “Ο έστιν μεθερμηνευόμενον” ότι, ενώ η Π.Ε.Θ. περίμενε σχεδόν τρία χρόνια για να τη δεχθεί ο Μακαριότατος σε ακρόαση, ο κ. Γιαγκάζογλου είναι σε θέση να έχει καθημερινή επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος παρόλα όσα λέγει πράττει εναντίον του μαθήματος των θρησκευτικών και της Εκκλησίας μας, τον διατηρεί ανενόχλητο στις επιτελικές θέσεις που τον διόρισε!!!

Συγχαίρουμε την ηγεσία της Π.Ε.Θ. για την ορθή και αταλάντευτη πορεία της. Εφιστούμε την προσοχή όσων άλλων τις τελευταίες μέρες μιλούν ΜΟΝΟΝ για την ανάγκη να παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεωτικό ΧΩΡΙΣ να κάνουν αναφορά στον ορθόδοξο χαρακτήρα του. Ας προσέξουν από τη σατανική παγίδα που έστησαν οι άνθρωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ας θυμόμαστε πάντοτε τη σοφή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ: “Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις απ’ αυτόν. Αν το κάνεις, θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλυτώσεις από κάτι. Ποτέ!”

Οι πιο πάνω σκέψεις έγιναν με αφορμή την ανακοίνωση της Π.Ε.Θ. που εξεδόθη μετά την πρόσφατη συνάντηση των τομεαρχών της Π.Ε.Θ..

*****

Η επόμενη ημέρα (Κυριακή 31-10-2010) άρχισε με κοινό εκκλησιασμό στον ι. ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας Αθηνών, όπου τελέστηκε η αρχαία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΘ.

Κατ' αυτήν ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΘ προέβη σε σύντομη ανακεφαλαίωση της εισήγησης, των προτάσεων - τοποθετήσεων και συμπερασμάτων της συνάντησης του Σαββάτου και ζήτησε από τους εκπροσωπούντες τα Παραρτήματα συναδέλφους να προτείνουν ενέργειες και μέτρα πού πρέπει να ληφθούν για την ενεστώσα κρίσιμη φάση πού διέρχεται το θρησκευτικό μάθημα.
Συμφωνήθηκε ότι το μάθημα πρέπει να τύχει της μεταχείρισης πού του αρμόζει από την πολιτεία, αφού είναι το κατεξοχήν ανθρωποπλαστικό. Δεν θα δούμε καλύτερες μέρες ως άτομα, οικογένεια και έθνος, ως κοινωνία εν γένει, άν παραμελήσουμε το μεγάλο θέμα της ελληνορθόδοξης αγωγής και παιδείας των νέων μας.

Πρέπει όμως και να βελτιωθεί και εμπλουτιστεί προς όφελος των μαθητών με τη συνεργασία των διδασκόντων. Έτσι θα πετύχει στην υψηλή αποστολή του. Να στηρίξει δηλαδή και να θωρακίσει ηθικοπνευματικά τη νεότητά μας.

Συμφωνήθηκε πώς για να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό και να ανταποκριθεί στήν αποστολή του, χρειάζεται να γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις προς την πολιτεία, τόσο από πλευράς Εκκλησίας και Θεολογικών Σχολών, όσο και από τούς Θεολόγους. Χιλιάδες μέλη έχει, για παράδειγμα, η Ένωσή μας. Αν αναλάβουμε δραστήριο αγώνα διαφώτισης της κοινής γνώμης, θα πετύχουμε. Πρέπει να ενδιαφερθούμε για τη διαφώτιση όλων πάνω στο θέμα της σημαντικής παιδευτικής αξίας του μαθήματός μας. Και ιδιαίτερα σήμερα. Άλλωστε ο λαός μας στήν πλειονοψηφία του θέλει τη διδασκαλία της Ελληνορθόδοξης αγωγής. Διατηρεί, άλλωστε, σύνδεσμο με την Εκκλησία. Τηρεί τις παραδόσεις. Θέλει να διδάσκονται τα παιδιά του την πίστη των πατέρων μας. Τόν πολιτισμό μας. Και ανησυχεί για την πορεία της νεότητας. Αν, λοιπόν, διαφωτιστεί καταλλήλως με κηρύγματα, άρθρα στον Τύπο, με τηλεοπτικές εκπομπές και άλλους πρόσφορους τρόπους, τότε οι δημοσκοπήσεις για το μάθημα θα είναι καταλυτικές. Και όχι όπως σήμερα, πού δείχνουν ότι το 67% περίπου τάσσεται υπέρ αυτού.

Χρειάζεται και η ανάλογη επαγρύπνησή μας μήπως η πολιτεία περιλάβει μέν το μάθημα στα υποχρεωτικά, αλλάζοντας όμως το ουσιώδες περιεχόμενό του. Δηλαδή, δίνοντάς του γνωσιολογική και θρησκειολογική κατεύθυνση. Γιατί αυτό θα είναι μεγάλη πλάνη.

Τη συνάντηση έκλεισε στο σημείο αυτό ο Αντιπρόεδρος, λέγοντας ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τη θέση του μαθήματος στο σχολείο. Μη συμβεί δηλαδή το παράδοξο και αντιφατικό: Οι ορθόδοξοι νέοι μας να στερηθούν την ελληνορθόδοξη αγωγή και παιδεία, πού είναι και εθνική απαίτηση αλλά και Συνταγματική επιταγή και να διδάσκονται απλώς ένα άχρωμο θρησκειολογικό μάθημα, οι δε μουσουλμάνοι της Θράκης, έλληνες πολίτες κι' αυτοί, να διδάσκονται ακραιφνή μουσουλμανισμό!

No comments:

Post a Comment