Saturday, May 8, 2010

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ




Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====================


Η Κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” δημοσιεύει ρεπορτάζ αναφορικά με τη διανομή υλικού εναντίον της έλευσης του Πάπα στην Κύπρο. Σχολιάζουμε τις θέσεις που εκφράζει το ρεπορτάζ το οποίο παραθέτουμε στη συνέχεια.


ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ

________


Αρχίζω από τις ανακρίβειες. Καταρχήν δεν είμαι συνεργάτης του ΠΑΧΟΚ, όπως ανακριβώς αναφέρει το ρεπορτάζ. Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φυλλάδιο που εξέδωσε το ΠΑΧΟΚ το ανάρτησα στην ιστοσελίδα μου και σε άλλες ιστοσελίδες. Το ΠΑΧΟΚ το αναδημοσίευσε χωρίς να με ενημερώσει. Είχαν κάθε δικαίωμα να το αναδημοσιεύσουν αφού, κατά τα δημοσιογραφικά και διαδιχτυακά ειωθότα, ανέφεραν την πηγή από την οποία το άντλησαν. Εμαθα για την ύπαρξή του αφού δημοσιεύθηκε και άρχισε να διανέμεται. Ούτε μέλος του ΠΑΧΟΚ είμαι, ούτε συνεργάτης του. Γράφω κατά συνείδηση ότι θεωρώ σκόπιμο. Αγνοώ πλην ενός τα μέλη του συμβουλίου του (τον γνώρισα διά τηλεφώνου πριν λίγες μέρες) και αυτό δεν είναι παράξενο αφού απουσιάζω από την Κύπρο για 16 συναπτά έτη. Τιμώ τους αγώνες του ΠΑΧΟΚ και όλων των παραδοσιακών πιστών που αγωνίζονται εναντίον του Οικουμενισμού και των άλλων αιρέσεων αλλά ούτε έλεγχο, ούτε καθοδήγηση, ούτε απλή γνώση έχω των αποφάσεων που λαμβάνουν. Ούτε και θα με ενδιέφερε να αποκτήσω.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ

___________


Αισθάνομαι άνετα να πολεμώ ως ελεύθερος σκοπευτής παρά ως στρατευμένος επειδή μου λύνει τα χέρια. Μου δίνει τη δυνατότητα να μιλώ ελεύθερα. Θέλω να γράφω πάντα αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου και να μην αναγκάζομαι λόγω προσωπικών γνωριμιών να χρωματίζω την αλήθεια. Ετσι και αλλιώς από ιδιοσυγκρασία απεχθάνομαι τις δημόσιες σχέσεις. Εντελώς συνειδητά επέλεξα να ζώ στο περιθώριο και να συμμετέχω στους αγώνες της Εκκλησίας ως ελεύθερος σκοπευτής. Το κατά δύναμιν. Με τις πενιχρές μου γνώσεις και την αδόκιμη μου πένα, αλλά πάντως να λέγω πάντα αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου και όχι να γράφω από προσωπική εμπάθεια ή προσωποληψία.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

________________________


Επί της ουσίας τώρα.


Οι δηλώσεις του κ. Σπύρου Φωτίου, Προέδρου του Συνδέσμου θεολόγων που δημοσιεύει η εφημερίδα “Πολίτης” δεν περιποιούν τιμή στον ίδιο. Η αναφορά του σε ύπαρξη “Δυτικής Εκκλησίας” δεν είναι απλώς “γελοία” (χρησιμοποιώ όρο που χρησιμοποίησε ο ίδιος για να χαρακτηρίσει το περιεχόμενο του φυλλαδίου) αλλά κυριολεκτικά κακόδοξη.


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ

______________


Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι η Εκκλησία είναι Μία (όχι δύο, Ανατολική και Δυτική, όπως ισχυρίζεται ο κ. Φωτίου). Επομένως πώς κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι υπάρχουν δύο Εκκλησίες (Ανατολική και Δυτική); Ολοι θα δώσουμε λόγο στο Θεό εν ημέρα Κρίσεως για τις αμαρτίες μας! Ας μην προσθέσουμε σε αυτές και τη διαστρέβλωση των αληθειών της πίστεως. Αν μη τι άλλο, ως θεολόγος και μάλιστα πρόεδρος του Συνδέσμου των θεολόγων έχει υποχρέωση να μη διατυπώνει αιρέσεις!


ΠΟΣΟ “ΓΕΛΟΙΟΣ” ΕΙΝΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΟΦΙΛΩΝ;

________________


Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου είναι “γελοίος” ο χαρακτηρισμός του Πάπα Βενέδικτου ως προστάτη των παιδόφιλων. Δεν είμαι ο εισηγητής του χαρακτηρισμού. ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ τα κορυφαία ΜΜΕ της υφηλίου που έχουν τεράστιο κύρος και εξαιρετικά υψηλό δείκτη ακροαματικότητας χαρακτηρίζουν τον Πάπα προστάτη των παιδόφιλων και προσκομίζουν ουσιασιαστικές μαρτυρίες που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό. Ο Πάπας Βενέδικτος ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και αργότερα ως Καρδινάλιος για την “ορθότητα της πίστης” του Βατικανού προστάτευε για δεκαετίες τους παιδόφιλους Φραγκοπαπάδες. Κουκούλωνε τα εγκλήματά τους και αντί να τους καθαιρεί τους μετέθετε σε άλλες ενορίες για να συνεχίσουν να μολύνουν αθώα και απροστάτευτα παιδιά που πολλές φορές έπασχαν με σωματικές αναπηρίες. Αυτή είναι η αλήθεια όπως τη μαρτυρεί ο παγκόσμιος τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Αν αυτά που αναφέρονται στο άρθρο του φυλλαδίου του ΠΑΧΟΚ είναι “γελοία” τότε και η παρουσίαση του Πάπα ως προστάτη των παιδόφιλων είναι “γελοία”. Εκφράζω την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος στον πλανήτη εκτός από τον κ. Φωτίου που θεωρεί την προστασία των παιδόφιλων “γελοία”. Ολος ο κόσμος θεωρεί την παιδεραστία και το κουκούλωμα των παιδεραστών έγκλημα ολκής που προκαλεί θυμό, αγανάκτηση και αηδία. Οχι γέλια.





Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ του “Πολίτη” που σχολιάσαμε πιο πάνω:

*****


Καταγγελίες για διανομή εντύπου σε σχολεία από θεολόγο


Ανεπιθύμητος ο Πάπας

------


Το έντυπο, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ποντίφικας είναι ανεπιθύμητος στην Κύπρο, ετοίμασε το Παγκύπριο Χριστιανικό Ορθόδοξο Κίνημα και σύμφωνα με καταγγελίες διανέμεται σε μαθητές από θεολόγο



«Λόγω των καλυπτόμενων σκανδάλων της παιδεραστίας και όχι μόνο του Βατικανού ο Πάπας είναι ανεπιθύμητος στην Κύπρο». Έτσι τιτλοφορείται κείμενο/έντυπο που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες από το Παγκύπριο Χριστιανικό Ορθόδοξο Κίνημα (ΠΑΧΟΚ) και το οποίο, σύμφωνα με καταγγελίες, διανέμεται σε σχολεία και μαθητές από θεολόγο.
Το κείμενο υπογράφει ο θεολόγος-φιλόλογος Παναγιώτης Τελεβάντος, συνεργάτης του ΠΑΧΟΚ, ο οποίος μένει μόνιμα στο εξωτερικό, ενώ σε αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και στη σκληρή κριτική που αντιμετωπίζει σχετικά με τη συγκάλυψη υποθέσεων παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και στη στάση που τηρούν οι ιεράρχες της Κύπρου. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι κανένας Κύπριος ιεράρχης δεν ακούστηκε μέχρι στιγμής να εγείρει φωνή και να ζητά ματαίωση της έλευσης του Πάπα, αλλά αντίθετα σιωπούν και συνεχίζουν πυρετωδώς τις ετοιμασίες υποδοχής του, ενώ η υφήλιος έχει ξεσηκωθεί. Αναφορά γίνεται και στη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Όπως καταγγέλθηκε χθες στον «Π», το τετρασέλιδο έντυπο εντοπίστηκε να κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες και να μοιράζεται σε σχολείο και σε μαθητές της Λευκωσίας από θεολόγο, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για τις αντιδράσεις που μπορεί αυτό να προκαλέσει.

Γελοιότητα
Τις καταγγελίες και την πιθανή εμπλοκή θεολόγων στη διανομή του εντύπου κλήθηκε χθες να σχολιάσει ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεολόγων, Σπύρος Φωτίου, ο οποίος ξεκαθάρισε στον «Π» ότι ο σύνδεσμος δεν έχει καμία σχέση με αυτό. «Διαχωρίζουμε τη θέση μας αφού σαν σύνδεσμος δεν έχουμε καμία σχέση με το έντυπο που κυκλοφορεί. Θεωρούμε ότι είναι γελοιότητα και δεν είναι τρόπος να εκφράζονται κάποιοι για καταστάσεις που έστω διαφωνούν. Δεν είναι τρόπος σωστής προσέγγισης για να εκφράσει κάποιος την όποια διαφωνία έχει με τον εκπρόσωπο της Δυτικής Εκκλησίας». Ερωτηθείς αν το εν λόγω έντυπο έχει κυκλοφορήσει σε σχολεία, ο κ. Φωτίου περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν υποβλήθηκε μέχρι στιγμής καταγγελία στο σύνδεσμο για κάτι τέτοιο, αλλά ότι ο ίδιος το έχει δει.


Διαψεύδει το ΠΑΧΟΚ
Από πλευράς ΠΑΧΟΚ, ο κ. Παναγιώτης Νόνης, φοιτητής θεολογίας και μέλος του κινήματος, διέψευσε κατηγορηματικά ότι το έντυπο ετοιμάστηκε με σκοπό να κυκλοφορήσει και να διανεμηθεί σε σχολεία από θεολόγους και τόνισε ότι δόθηκε σε ορισμένους εκπαιδευτικούς, μαζί με άλλο υλικό του ΠΑΧΟΚ, που αφορά τις αιρέσεις, τον παπισμό, τις εκτρώσεις κλπ, καθαρά για σκοπούς ενημέρωσής τους. «Τις προάλλες ήμασταν σε μια εκκλησία και μοιράσαμε το έντυπο. Υπήρχε ένα σχολείο, δημοτικό, και δώσαμε στα παιδιά εικονίτσες, αλλά το συγκεκριμένο έντυπο το δώσαμε στους εκπαιδευτικούς τους. Πρόκειται περί παρεξήγησης», διευκρίνισε. Κληθείς να σχολιάσει αν άλλο μέλος του ΠΑΧΟΚ ενδέχεται να διένειμε το υλικό σε Γυμνάσια ή Λύκεια, απάντησε αρνητικά. «Δεν πιστεύω να συνέβη κάτι τέτοιο, ούτε έχουμε αρκετά φυλλάδια για να τα δώσουμε στα Λύκεια. Εξάλλου, σκοπός είναι να ενημερωθούν οι ενήλικες και όχι οι μαθητές», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη ότι το εν λόγω έντυπο ετοιμάστηκε με σκοπό να διανεμηθεί έξω από εκκλησίες και στο δρόμο και πως δόθηκε και σε εκπαιδευτικούς καθαρά για σκοπούς ενημέρωσής τους. «Το μοιράζουμε έξω από εκκλησίες, για να καλλιεργήσουμε την καλή ανησυχία και να ενημερώσουμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος προσπαθούν να πιέσουν, αλλά και να φιμώσουν το κίνημα, το οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του να διαμαρτυρηθεί με ειρηνικό τρόπο για το θέμα».



ΠΗΓΗ:


“Ο ΠΟΛΙΤΗΣ”

ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ

No comments:

Post a Comment