Monday, May 31, 2010

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΠΕΕΘ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;


ΑΜΦΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Π.Ε.Ε.Θ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ;


Της Παγκύπριας Ένωσης Θεολόγων

===============


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π. Ε. Ε. Θ. συνήλθε σήμερα Παρασκευή 28.5.2010 και συζήτησε το τρέχον θέμα της επικαιρότητας, που είναι η επίσκεψη στη Κύπρο του Πάπα Βενέδικτου.


Διατυπώνουμε την άποψη πως η επίσκεψη αυτή από μόνη της, εκκλησιαστικά δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Δεν επισκέπτεται την Κύπρο ως κάποιο σημαίνον πρόσωπο της Εκκλησίας του Χριστού, αλλά απλά και μόνο ως πολιτικός άρχοντας του κράτους του Βατικανού και ως πνευματικός θρησκευτικός ηγέτης των εδώ Λατίνων και Μαρωνιτών.


Πιστεύουμε πως, όπως ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επισκεφτεί τον τόπο μας, έτσι και ο Πάπας έχει αυτό το δικαίωμα. Επίσης και η στοιχειώδης ευγένεια, μας επιβάλλει να του παράσχουμε τη δική μας φιλοξενία όπως έπραξε και ο Πάπας όταν οι δικοί μας πολιτικοί και εκκλησιαστικοί άνδρες τον επισκέφτηκαν και τους φιλοξένησε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος που τον επισκέφτηκαν στο Βατικανό, ας ανταποδώσουν τα οφειλόμενα.


Επομένως δε βλέπουμε να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνος από την εδώ επίσκεψη του Πάπα όπως δε δημιουργείται και από την επίσκεψη άλλων σημαινόντων προσωπικοτήτων.


Οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το πρόσωπο του Πάπα είναι αχρείαστες.


Διαφωνούμε όμως πλήρως με το να υποδεχθεί το Πάπα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος. Η υποδοχή αυτή, εύλογα δημιουργεί στον πιστό και ευσεβή λαό, δικαιολογημένες ανησυχίες που καλό είναι να τις αφουγκράζονται και να τις υπολογίζουν οι Ποιμένες του. Το Ορθόδοξο αισθητήριο των απλών ανθρώπων της Εκκλησίας μας, χρειάζεται σεβασμό από τους διοικούντες την Εκκλησία, οι οποίοι θα πρέπει πάντοτε να ενεργούν σύμφωνα με το Ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα.


Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Τα έργα μας δε θα πρέπει να είναι σε διάσταση με την Ορθόδοξη θεολογία μας. Η ορθόδοξη Θεολογία μας, που είναι έκφραση της γνήσιας αγιοπνευματικής παράδοσης, στηρίζεται σε απαράβατους εκκλησιαστικούς Κανόνες που λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες σε πιθανές εκκλησιολογικές παρεκτροπές. Είναι ως εκ τούτου αδύνατο να συμβεί παρεκτροπή όταν όλοι τηρούμε τους ιερούς Κανόνες.


Αν για παράδειγμα επισκεφτεί την Κύπρο ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης τότε όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται η παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον και ο λάος αυθόρμητα μπορεί να παρευρεθεί και να επευφημήσει τον προκαθήμενο της Εκκλησίας του Χριστού.


Στην περίπτωση της άφιξης του Πάπα παρευρισκόμενη η Συνοδος της Εκκλησίας μας, αμέσως έρχεται σε σύγκρουση με την αλήθεια ότι ο Πάπας είναι αιρεσιάρχης, που όχι μόνο δεν είναι επίσκοπος, αλλά ούτε καν λαϊκό μέλος της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας.


Επομένως αυτοί που σφάλλουν ενώπιον του Αγίου Πνεύματος που έδωσε τους κανόνες για να τηρούνται, δεν είναι ο πιστός λαός που διαμαρτύρεται για την παράβλεψή τους αλλά οι ίδιοι οι παραβάτες.


Έχοντες αυτά υπόψιν ως Π.Ε.Ε.Θ., νοιώθουμε την ίδια ανησυχία με τον κάθε πιστό χριστιανό, αλλά και με τους μητροπολίτες και επισκόπους της Ιεράς ημών Συνόδου που, εκφράζοντας την επίσημη θέση της Εκκλησίας, ευθυγραμμίστηκαν με την μακραίωνη Πατερική Παράδοσής της ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας διαχρονικά.



Από την Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων ( Π.Ε.Ε.Θ.)


ΠΗΓΗ:


ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ,


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ,


ΑΚΤΙΝΕΣ


1 comment:

  1. Πολλές θέσεις της ανακοίνωσης είναι τουλάχιστον προβληματικές.

    Ο Αρχιεπίσκοπος λέγει η ανακοίνωση πρέπει να πάει να υποδεχτεί τον Πάπα επειδή τον φιλοξένησε στο Βατικανό.

    Βάσει ποιας λογικής τότε δεν θα πρέπει να πάνε και οι επίσκοποι που τον συνόδευσαν στο Βατικανό αφού και αυτοί φιλοξενήθηκαν από τον Πάπα;

    Να υποθέσουμε ότι η ΠΕΕΘ συμφωνά μαζί μας ότι η παρουσία του Νεαπόλεως Πορφυρίου είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ στην υποδοχή του Πάπα;

    Επιπλέον.

    Ο Πάπας λέγει η ανακοίνωση έχει κάθε δικαίωμα να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Βάσει ποιου ανθρώπινου δικαιώματος οι πιστοί δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν;

    Υπάρχει χώρα που επισκέφθηκε ο Πάπας και δεν υπήρξαν μικρές ή μεγάλες ομάδες ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψή του;

    Γιατί αν υπάρξουν και στην Κύπρο θεωρούν ότι είναι η συντέλεια του κόσμου;

    Μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα του Πάπα αναγνωρίζει ως κανονικά η ΠΕΕΘ; Οχι και των πιστών;

    Από πότε έγινε η νόμιμη και ειρηνική διαμαρτυρία να θεωρείται έγκλημα κατά των ανθρωπίνων δικαωμάτων;

    Οι αμφισημίες της ανακοίνωσης δεν προιδεάζουν καλές εξελίξεις.

    Πολύ μασημένες κουβέντες λέγει η ανακοίνωση.

    Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι προάγγελος κακών που θα ακολουθήσουν.

    ReplyDelete