Monday, May 24, 2010

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: "ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ;





ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ:

“ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ;” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ;

Της Ελένης Μαυρουδή από την εφημερίδα “Σημερινή”

================

Διχάζει η επίσκεψη του Πάπα

______________________________

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στους κύκλους της Κυπριακής Εκκλησίας για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου. Σε σχόλιά του αναφορικά με την αρνητική αντίδραση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για την επίσκεψη του Ποντίφικα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι «είναι σωστό κάποιος να παραμείνει πιστός σε αυτά που πιστεύει». Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου», σχετικά με την επίσκεψη, προσθέτοντας ότι «θα ήταν καλύτερα ο Λεμεσού Αθανάσιος να παραμείνει σιωπηλός».


Τα περί σκανδαλισμού

______________________

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε, επίσης, τη δήλωση του Μητροπολίτη Λεμεσού περί σκανδαλισμού των πιστών, υποδεικνύοντας ότι «ο λαός έχει ορθή πίστη». «Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω απ' όλη την Ορθοδοξία». Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε στις δηλώσεις του λέγοντας ότι ο Πάπας Βενέδικτος «επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες. Ο Ποντίφικας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος αν το επιθυμεί, καθώς πολλοί ξένοι ηγέτες είναι καθολικοί», δήλωσε.


Αδικαιολόγητη η αντίδραση

____________________________

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε, σε δηλώσεις, ότι «οποιαδήποτε αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο είναι αδικαιολόγητη», παραπέμποντας μάλιστα σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όπου είχε επισημανθεί ότι ο Πάπας δεν έρχεται στο νησί για μας δώσει τις κακοδοξίες του, ούτε για να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη με την Εκκλησία της Κύπρου». Ο Πάφου Γεώργιος διερωτήθηκε, τέλος, γιατί «κάποιοι που διαμαρτύρονται τώρα δεν αντιδρούν όταν επισκέπτονται την Κύπρο άθεοι και ειδωλολάτρες».


Αίρεση ο Παπισμός

____________________

Τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ήρθαν με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Λεμεσού νωρίτερα, ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υποδοχή του Ποντίφικα. Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος πρόσθεσε ότι «ο παπισμός είναι αίρεση και είναι λάθος να αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως επίσκοπο και ως αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη μας». Ο Λεμεσού Αθανάσιος υποστήριξε, επίσης, ότι η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών, τονίζοντας παράλληλα ότι καμία ασχήμια και αγένεια δεν πρέπει να γίνει.


Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

______________________________

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι σε εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος την Κυριακή 16 Μαΐου ανακοίνωσε την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, η οποία αναγνώσθηκε την ίδια μέρα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στους ναούς. Η εγκύκλιος αναφέρει, επίσης, ότι ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, πρωτίστως για να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στο χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, στην Πάφο, αλλά και για να επισκεφθεί τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κύπρου, Λατίνους και Μαρωνίτες. Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι ο Ποντίφικας δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τέλος, η εγκύκλιος αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στη συνάντησή του με τον Πάπα, θα θέσει το θέμα της σύλησης των ναών και της απαγόρευσης, από τις κατοχικές αρχές, της συντήρησης και λειτουργίας τους.


Οι εκδηλώσεις των Μαρωνιτών

_______________________________

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στον «ΤΥΠΟ» των Μαρωνιτών, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Γιούσεφ Σουέηφ ανέφερε ότι όλοι εργάζονται πυρετωδώς για το ιστορικό γεγονός. Όπως δήλωσε, κατά την επίσκεψη του Πάπα θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Μία στο στάδιο «Ελευθερία» για τη Θεία Λειτουργία για τη Σύνοδο της Μέσης Ανατολής, και μία στο σχολείο «Άγιος Μάρωνας», όπου και στις δύο αναμένονται 6.500 και 5.000-6.000 άτομα αντίστοιχα. Έπειτα θα γίνει η οικουμενική τελετή στην Αγία Κυριακή στην Πάφο, με περίπου 3.000-4.000 κόσμου, η Λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού για τον κλήρο και τα πνευματικά κινήματα, και τέλος η προσευχή στην Παναγία των Χαρίτων Μαρωνιτών στη Λευκωσία, όπου και πάλι ο αριθμός των πιστών στο εσωτερικό θα είναι περιορισμένος.


ΠΗΓΗ:


ΑΚΤΙΝΕΣ,

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment