Thursday, May 20, 2010

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ







ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ


Του κ. Νίκου Σιακόλα

=================


Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον αλλά και αισθήματα ανησυχίας τις συνεχιζόμενες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για την ανέγερση νέου καθεδρικού ναού στην εντός των τειχών Λευκωσία, αισθάνομαι την ανάγκη ως πολίτης, ως ορθόδοξος χριστιανός, αλλά και ως επικεφαλής του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, που έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας, να εκφράσω και δημόσια τις πιο κάτω σκέψεις και εισηγήσεις.


Είναι, πιστεύω, οφθαλμοφανές, και σ' αυτό νομίζω συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ότι ο υφιστάμενος καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη, καίτοι υποβλητικός και υπέροχος με ιστορία και συμβολική κληρονομιά, είναι πολύ μικρός σε μέγεθος και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός καθεδρικού ναού. Είναι επίσης απολύτως κατανοητό ότι ένας νέος καθεδρικός ναός, ως σύμβολο της ορθόδοξης πίστης μας, θα πρέπει να βρίσκεται εκεί που είναι εδώ και αιώνες η καθέδρα της Εκκλησίας της Κύπρου, δηλαδή πλησίον του κτηρίου της Αρχιεπισκοπής. Ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αντάξιο της ιστορίας, της δράσης και της προσφοράς της Εκκλησίας μας στην καρδιά της πρωτεύουσας, θα συμβολίζει την ύπαρξη της χριστιανοσύνης σ' αυτόν τον τόπο και θα αποτελεί εσαεί σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα του νησιού μας.


Ασφαλώς ο νέος καθεδρικός ναός θα πρέπει να συνάδει με την αρχιτεκτονική και το χαρακτήρα της περιοχής, θα πρέπει, όμως, ταυτόχρονα, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που φυσιολογικά απαιτούνται για τις σημαντικές επίσημες τελετές που θα φιλοξενεί με συμμετοχή των αξιωματούχων της Πολιτείας, ξένων προσωπικοτήτων και μεγάλου αριθμού πιστών. Από την ενημέρωση που ζητήσαμε και είχαμε, διαπιστώνουμε ότι τα πιο πάνω έχουν ληφθεί υπόψη, ενώ ως προς το μέγεθος είναι μόνο το ένα τρίτο του ναού της Αγίας Σοφίας στον Στρόβολο και κατά πολύ μικρότερος από άλλους σύγχρονους ναούς σε πόλεις και χωριά της Κύπρου. Με διάλογο, ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των ειδικών και πνεύμα γενικής συναίνεσης μπορεί να εξευρεθεί η χρυσή τομή και να υλοποιηθεί ένα έργο για το οποίο να νιώθουμε όλοι υπερήφανοι.


Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις και σε πολλές χώρες υπήρξε αντίδραση στη δημιουργία μνημείων και κτισμάτων, που στη συνέχεια αγαπήθηκαν και αποτελούν μέχρι σήμερα καύχημα και ταυτότητα πολλών πόλεων. Ούτε η περίφημη Ακρόπολη των Αθηνών που δημιούργησε ο Περικλής, ούτε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι αποτέλεσαν εξαίρεση και πολεμήθηκαν με σφοδρότητα από τους τότε αντιδρώντες, για να αναφέρω μόνο δύο γνωστά παραδείγματα. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πρέπει να δείξουν διορατικότητα και τόλμη, και να στηρίξουν ένα έργο που το χρειάζεται η Λευκωσία, το χρειάζεται η Κύπρος και το ζητά η σιωπηρή πλειοψηφία του κόσμου, που δεν έχει την ευκαιρία να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι άλλοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Σ' αυτούς που συμφωνούν με τη δημιουργία ενός νέου, ωραίου και αντάξιου για την Κύπρο και την Εκκλησία καθεδρικού ναού, προσθέτουμε και τη δική μας ταπεινή γνώμη υποστήριξης.


ΠΗΓΗ:


Εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”

1 comment:

  1. πρώτα πρώτα ελάτε στο χωριό μου να κάνετε έναν ναό κ.Σιακόλλα διότι έχουμε πρόβλημα χώρου και μετά με τα λεφτά που κλέβετε απο τους καΥμένους φτωχούς που παρκάρουν εκτός του πάρκιν αν το κάνει η διορατικότητα σας να κάνει ναό κάντε...φαίνετε σας φάγαν οι τύψεις απο τα πολλα λεφτά και νομίζετε με το να κάνετε ναούς θα συγχωρηθύτε για τα άδικα λεφτά που βγάζετε πίνοντας το αίμα του κόσμου(μακάρι να έχω λάθος)...Με τα μυστήρια έχετε καμιά σχέση;Αν δεν έχετε αποκτήστε και κτίστε και ναούς και να σας Αγιογραφήσουμε σαν ταπεινό δεόμενο δωρητή κάτω απο τα πόδια του Χριστού μας και της Παναγίας μας...

    ReplyDelete