Wednesday, March 1, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δ. ΚΑΠΠΑΗ, Ι. Ν. ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Δημητρίου Χ. Καππαή, Διδάκτορος Θεολογίας, Ιερός Ναός Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας στα Πολεμίδια, Έκδοση Ιερού Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσός 2017, σσ. 32.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Με προθυμία πολλή, και οπλισμένος με τη γνωστή του επάρκεια, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα εκκλησιαστικό μνημείο που είχε παραδοθεί στη λησμονιά, ξεχασμένο κάπου στα Κάτω Πολεμίδια της Λεμεσού. 

Το μετά χείρας βιβλίο ο κ. Καππαής το έχει εντάξει στη σειρά «Εκκλησιαστικά μνημεία πόλης και επαρχίας Λεμεσού». Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με πολλή επιμέλεια και καλαισθησίαν ου την τυχούσαν η εκκλησία έχει αναπαλαιωθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Αρκεί να ρίξει ο αναγνώστης μια ματιά στη φωτογραφία της σελ. 18 για να πιστοποιήσει του λόγου το ασφαλές. Το κτίσμα είχε παραδοθεί στον πανδομάτορα κυρίως διότι το χωριό το κατοικούσαν ως το 1974 Τούρκοι κι η πρόσβαση στους Χριστιανούς δεν ήταν καθόλου ευχερής. 

Στην αρχή του βιβλίου παρατίθεται Χαιρετισμός του επιχωρίου επισκόπου Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου, ο οποίος σημειώνει συν τοις άλλοις: «Η περιγραφή με γλαφυρό ύφος και σαφή τρόπο της ιστορίας, της αρχαιολογικής αξίας αλλά και των υψηλής τεχνοτροπίας βυζαντινών τοιχογραφιών του ιστορικού αυτού παρεκκλησίου στον Δήμο Πολεμιδιών καθιστά το βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο ανάγνωσμα για κάθε χριστιανό ο οποίος επιθυμεί να γνωρίσει το αξιόλογο μνημείο». 

Ο συγγραφέας παραθέτει, συν τοις άλλοις, σε αδρές γραμμές και το Βίο της Αγίας Αναστασίας. Μυεί τοιουτρόπως τον αναγνώστη στα εκκλησιαστικά δείχνοντας πως δεν ασχολείται απλώς μ’ ένα κτίσμα του παρελθόντος με όρους αρχιτεκτονικούς, μιλώντας για αγιογραφίες και παρουσιάζοντας τεχνοτροπίες, αλλά μας μεταφέρει σ’ ένα χώρο ιερό, αφιερωμένο στη χριστιανική λατρεία εις τιμήν και μνήμην μιας γυναίκας που θυσιάστηκε για την αγάπη του Χριστού. Ο μικρών διαστάσεων ναός του 12ου αιώνος αποτελεί σήμερα χάρμα οφθαλμών με τους δυό του τρούλους, την επιμελημένη τοιχοδομή και τον φροντισμένο κήπο που τον περιβάλλει. Εσωτερικά λίγες τοιχογραφίες έχουν διασωθεί, λόγω της υγρασίας και της μακρόχρονης εγκατάλειψης. Απ’ αυτές μνημονεύουμε μόνο την Αποκαθήλωση που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. 

Οι επισκέπτες, κι όχι μόνο, έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν την Αγία Αναστασία και να την παρακαλέσουν να πρεσβεύει για όλους κι εν πρώτοις για τον πονήσαντα για τη συγγραφή του παρόντος.

No comments:

Post a Comment