Saturday, July 5, 2014

ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ



ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο Amen.gr, από τον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, το ακόλουθο απόσπασμα συνέντευξης, που έδωσε στον κ. Θεόδωρο Καλμούκο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος:

“Στην ερώτηση θα χειροτονούσατε κάποιον ιερέα εγνωσμένο κίναιδο (ομοφυλόφιλο), είπε «αυτό υπάγεται μέσα σ’ αυτά που θεωρώ αυτονόητα στα οποία η απάντηση είναι όχι, οπότε το θέμα αυτό υπάγεται στα ευκόλως εννοούμενα τα οποία παραλείπονται».

Όταν τον ρωτήσαμε αν έλθει κάποιος ενορίτης και σας πει ότι είναι ομοφυλόφιλος ή παντρεμένος με άνδρα, θα τον κοινωνήσετε, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, είπε, «ισχύει αυτό που σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση σας».

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά επειδή ο Σεβασμιότατος δίνει τόσο ξεκάθαρες απαντήσεις.

Κάποια ερωτήματα αναφύονται, όμως, που δεν διευκρινίστηκαν με τη συνέντευξη.

Οι θέσεις του Σεβ. Νέας Ιερσέης γι’ αυτά τα θέματα είναι προσωπικές του απόψεις ή είναι οι θέσεις και η πρακτική όλων των ιεραρχών και των πρεσβυτέρων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής; 

Δηλαδή, όντως, όλοι οι ιεράρχες αρνούνται να χειροτονήσουν διαβεβλημένα πρόσωπα και όλοι οι πρεσβύτεροι αρνούνται να δώσουν τη Θεία Κοινωνία σε όσους αμαρτάνουν αμετανόητα;

Ο Σεβ. Νέας Ιερσέης Ευάγγελος εξήγησε ότι δεν χειροτονεί ανθρώπους που αμαρτάνουν ως ομοφυλόφιλοι. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, αν το ερώτημα του κ. Καλμούκου περιλάμβανε και όσους βαρύνονται με το αμάρτημα της μοιχείας ή όσους πορνεύουν -στη θεολογική γλώσσα πορνεία δεν σημαίνει μόνον τον επί χρήμασι έρωτα, αλλά γενικά τον προγαμιαίο έρωτα-, θα έδινε ακριβώς την ίδια απάντηση. 

Η Εκκλησία όρισε με τους Ιερούς Κανόνες κάποια αμαρτήματα (όπως λ.χ. φόνος, πορνεία, μοιχεία, ομοφυλοφιλία, κτηνοβασία κτλ.) ως κωλύματα ιερωσύνης.

Αρα είναι λίαν παρήγορο διότι γνωρίζουμε ότι ο Σεβ. Νέας Ιερσέης απορρίπτει κάθε παράβαση των Ιερών Κανόνων για τη χειροτονία ανθρώπων με κωλύματα ιερωσύνης.

Είμαστε βέβαιοι ότι, ο Σεβ. Νέας Ιερσέης, όχι μόνον θεωρητικά απορρίπτει κάθε ετεροδιδασκαλία γι’ αυτό το θέμα, αλλά ότι ελέγχει εξαντλητικά ότι δεν έχουν κώλυμα ιερωσύνης όσους χειροτονεί.

Εικάζουμε ότι, επειδή ο Σεβ. Νέας Ιερσέης προσέχει τις χειροτονίες στη Μητρόπολή του, πολλώ μάλλον δεν είναι πρόθυμος να δίνει την ψήφο του και να χειροτονεί επισκόπους όσους βαρύνονται με το αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας, της πορνείας, της μοιχείας κτλ..

Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Επειδή στο παρελθόν εξελέγησαν και χειροτονήθηκαν επίσκοποι, οι οποίοι βαρύνονταν με σοβαρά σαρκικά αμαρτήματα -εξ ου και καθαιρέθηκαν-, ενώ στα ΜΜΕ είδαν -κατ’ επανάληψη- φήμες ότι ορισμένοι εκ των επισκόπων σήμερα ενέχονται επίσης σε σαρκικά αμαρτήματα.

Δεν υιοθετούμε τις κατηγορίες! Ούτε καν ασχοληθήκαμε να διακριβώσουμε την ακρίβειά τους. Ούτε θα κάναμε αναφορά για το θέμα αν δεν υπήρχαν φήμες ότι γίνονται διεργασίες για τη χειροτονία νέων επισκόπων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κληρικοί, οι οποίοι -δίκαια ή άδικα “ουκ οίδα, ο Θεός οίδεν”-, δεν έχουν "την έξωθεν καλή μαρτυρία"

Θα παρακαλέσουμε, λοιπόν, θερμά τον Σεβ. Νέας Ιερσέης, όταν θα έλθει το θέμα της χειροτονίας νέων επισκόπων στη Σύνοδο, να ερευνήσει σε βάθος το αδιάβλητο όσων θα προταθούν προς αρχιερατεία και να μην αρκεστεί στο γεγονός και μόνον ότι βρίσκονται στον κατάλογο των προς αρχιερατεία ή στην πρόταση του οικείου Ιεράρχη.

Η χειροτονία διαβεβλημένων κληρικών -πολλώ μάλλον επισκόπων- είναι μια πυορρούσα πληγή που προξενεί αφόρητο σκανδαλισμό στους πιστούς. Γι’ αυτό θερμές οι ικεσίες μας προς τον Σεβ. Νέας Ιερσέης, προς τον Σεβ. Αμερικής και προς τους άλλους ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να προσέξουν πάρα πολύ ποιους εκλέγουν και χειροτονούν επισκόπους.

No comments:

Post a Comment