Thursday, July 10, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ για την ομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην 42η Κληρικολαική Συνέλευση της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Φιλαδέλφεια:

“Μπροστά σε περίπου 1.500 άτομα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα τη «συνεχή υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης και την εκτίμησή του για τον «πολύτιμο ρόλο» που διαδραματίζει η χώρα μας ως σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι «μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη λύση στο εγγύς μέλλον» και «να βρεθεί ένας ωφέλιμος συμβιβασμός».

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου υποστήριξε ότι, μετά από πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «υπάρχει λόγος αισιοδοξίας» για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.”

Ως γνωστόν ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν ενεργοποιήθηκε δραστικά υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια και δίκαιο είναι να αναγνωριστεί ότι ήταν για δεκαετίες και ως γερουσιαστής προασπιστής των Ελληνικών δικαίων. Τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Οσα ανέφερε στην Κληρικολαική για τις προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό και για την αναγνώριση των δικαίων του Πατριαρχείου είναι εντελώς ανεδαφικά. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Πατριαρχείου, αλλά διαμφισβητούμε πάμπαν τις προθέσεις, την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία των Τούρκων.

Το ίδιο φυσικά ισχύει για το Κυπριακό. Οχι μόνον δεν κάμφθηκε η Τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, αλλά και αποκορυφώθηκε με τις προτάσεις που κατέθεσαν στις διακοινοτικές συνομιλίες οι Τούρκοι τις τελευταίες μέρες.

Δυστυχώς! Ούτε το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης είναι στον ορίζοντα της Τουρκίας, ούτε η λύση του Κυπριακού. Και φοβούμαστε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν και πολλά επειδή οι Τούρκοι δεν σηκώνουν πιέσεις από κανένα. 

No comments:

Post a Comment