Friday, July 18, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΙΔΑΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΙΔΑΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στο “Αγιορειτικό Βήμα”, από το vimanews.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αποστόλη Τζελέτα:

“Με περισσή λαμπρότητα θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή και η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου το απόγευμα της Κυριακής. Ήδη από σήμερα το πρωί τα Γιάννενα έχουν σημαιοστολιστεί, ενώ τοποθετήθηκαν και μεγάλα πανό για την υποδοχή του Μάξιμου, η ενθρόνιση του οποίου θα γίνει παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Ωστόσο, η επιλογή να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να μην γίνει καμία «έκπτωση» στα όσα προβλέπονται, συναντά αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου, που βλέπει να γίνονται μεγάλες δαπάνες και υπέρλαμπρες τελετές, που δε συνάδουν με το πνεύμα λιτότητας της εποχής. 

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις εκφράζονται ανοιχτά ενστάσεις τόσο για τον στολισμό της πόλης και το μέγεθος της υποδοχής του Μητροπολίτη, όσο και για το δείπνο που θα ακολουθήσει με 500 και πλέον προσκεκλημένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

«Η χριστιανική αντίληψη δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα πράγματα. Ο νέος Μητροπολίτης θα έπρεπε να γευματίσει σε ένα ενοριακό εστιατόριο για να δει τη δυστυχία που υπάρχει δίπλα του και να μη γίνονται τόσα έξοδα».

Πολύ προκλητικό το δείπνο για 500 άτομα σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας φοβερής οικονομικής κρίσης.

Ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος δεν είναι άνθρωπος που αρέσκεται στη χλιδή. Μήπως πρέπει να φέρει το θέμα στην Σύνοδο και να ληφθεί απόφαση που να απαγορεύει τα συλλείτουργα εκτός από έκτακτες περιπτώσεις; Μήπως θα ήταν καλή ιδέα όταν γίνονται συλλείτουργα να συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ιεραρχών και οι δαπάνες για τις ενθρονίσεις και τις υπόλοιπες φιέστες να περιοριστούν στο ελάχιστο;

Μια σχετική πρωτοβουλία σας, Μακαριότατε, θα εκτιμηθεί δεόντως, όχι μόνον από του ευσεβείς που έχουν στενό σύνδεσμο με την Εκκλησία, αλλά και από τους εκκοσμικευμένους ανθρώπους.

Ποια σχέση έχει η πολυτέλεια με τον Χριστό;

No comments:

Post a Comment