Thursday, July 17, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανύψωσε τον Μέγα Αρχιδιάκονο κ. Μάξιμο Βγενόπουλο σε Μητροπολίτη Σηλυβρίας.

Η εκλογή του Θεοφιλέστατου εψηφισμένου Σηλυβρίας ουδένα εξέπληξε πολλώ μάλλον τον υπογράφοντα, αφού πριν μόλις ένα μήνα έγραψα ότι η επισκοποίησή του είναι επικείμενη.

Ο Θεοφιλέστατος είναι κάτοχος σημαντικής θεολογικής Ακαδημαικής παιδείας, είναι εξαίρετος βυζαντινός ψάλτης και άνθρωπος με πολλούς φίλους ιδιαίτερα στην πόλη των Πατρών από όπου έλκει την καταγωγή του, όπως διαπίστωσα από άρθρα και σχόλια στο διαδίχτυο με την ευκαιρία της εκλογής του.

Παρόλον ότι δεν τον είδαμε να συμμετέχει σε οικουμενιστικές ασχημίες, εκτός από αυτές που συνόδευε τον Πατριάρχη λόγω της θέσεως του, ο Θεοφιλέστατος μας έχει κατ’ επανάληψη πικράνει αφάνταστα με τις οικουμενιστικές θέσεις του.

Η ίδια η διατριβή του εμφορείται από ακραιφνώς οικουμενιστικές θέσεις, οι οποίες πληγώνουν την ορθόδοξη ευαισθησία.

Με όλη μας την καρδιά ευχόμαστε στον νέο εψηφισμένο ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου καλή ποιμαντορία. 

Προσευχόμαστε ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα μας στενοχωρήσει με την διατύπωση οικουμενιστικών κακοδοξιών ή με τη συμμετοχή σε οικουμενιστικές παραστάσεις οποιασδήποτε μορφής.

Το Φανάρι -όπως λέγει και το όνομά του- πρέπει να είναι φάρος Ορθοδοξίας και όχι Οικουμενισμού και νεωτερισμών.

3 comments:

  1. Από που έως που Παναγιώτη ο διάκονος Μάξιμος είναι πανοσιολογιότατος; Αυτή η προσφώνηση είναι δια τους αρχιμανδρίτες.
    Δεν είπες τίποτα για την εκλογή του απ' ευθείας σε επίσκοπο. Δεν έχεις υπ' όψιν σου τον ι' ιερό κανόνα της Σαρδικής; τον π' Αποστολικό και τον ιζ' της πρωτοδευτέρας;
    Το ότι είναι οικουμενιστής κάποιος αρκεί για να εκλεγεί επίσκοπος του πατριαρχείου.

    ReplyDelete
  2. Ημουν με την εντύπωση ότι ειδικά ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Πατριαρχείου προσφωνείται Πανοσιολογιότατος -κατά την ίδια πρακτική που ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προσφωνείται Παναγιότατος εν τοις ορίοις της Μητροπόλεως του- αλλά κακού καλού έσβησα την προσφώνηση
    .
    Οσο για την άμεση ανύψωσή του σε επίσκοπο έχετε δίκαιο πλην όμως και πάλιν ήμουν με την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο Πατριαρχείο με τους Αρχιδιακόνους χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι σύμφωνη με τους Κανόνες η πρακτική.

    Νομίζω ότι με το σχόλιό σας τίθεται η ευκαιρία να υπογραμμιστεί το θέμα. Δεν χρειάζεται να επιφέρω αλλαγές στο κείμενο.

    ReplyDelete
  3. Ξανακοίταξα την προσφώνηση του μεγάλου Αρχιδιακόνο στο "Φώς Φαναρίου" ο κ. Μαγγίνας κατ' επανάληψη μιλά για Πανοσιολογιότατο και όχι Ιερολογιότατο.

    ReplyDelete