Tuesday, July 15, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε στο dogma.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ιωάννη Λότσιου:

“Την τελική έγκριση της για την χειροτονία των γυναικών επισκόπων έδωσε σήμερα η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ζήτημα παραμένει ωστόσο το αν θα υπάρξει εξασφάλιση στα  2/3 των ψήφων της Γενικής Συνόδου και αν θα αποσταλεί για έγκριση στο Κοινοβούλιο και στην Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας με βάση τους Κανόνες του 1969. 

Ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Justin Welby δήλωσε ότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η ψηφοφορία για την χειροτονία των γυναικών ως Επισκόπων θα είναι θετική.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε επίσης ότι «το γεγονός ότι η εκκλησία δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις γυναίκες επισκόπους ήταν σχεδόν ακατανόητο όπως επίσης είναι αδιανόητο ότι βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. 

Επίσης τόνισε ότι: «η Αγία Γραφή δικαιολογεί τις γυναίκες Επισκόπους, θεολογικά η Εκκλησία έκανε λάθος να μην χειροτονεί γυναίκες ως Επισκόπους».

«Αν κοιτάξουμε πίσω στην Αγία Γραφή, και δει κάνεις τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ήταν οργανωμένη η Εκκλησία, συμπεραίνουμε ότι αιχμαλωτίστηκε από την κουλτούρα της εποχής κατά την διάρκεια των αιώνων» πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία ήταν η εξής:
Βουλή των Επισκόπων: ναι 37, όχι 2, αποχές 1
Βουλή Κληρικών: 162 ναι, 25 όχι, 4 αποχές
Βουλή Λαϊκών: 152 ναι, 45 όχι, 5 αποχές.”

Η νέα Αποστασία του Αγγλικανισμού και στο σώμα των “επισκόπων” και στο σώμα των “κληρικων” και στο σώμα των λαικών πέρασε την πρόταση με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 άρα ότι απομένει είναι η τυπική επικύρωση της απόφασης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε και στην “Εκκλησία” της Αγγλίας και σε άλλες Αγγλικανικές “Εκκλησίες” “επισκοπίνες”. Ας σημειωθεί ότι πολλές επαρχίες του Αγγλικανισμού όπως στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία κτλ. έχουν ήδη επισκοπίνες. Οι εναπομείνασες σοβαρότερες επιφυλάξεις σημειώνονται στο χώρο της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά μετά την σημερινή απόφαση της Γενικής Συνόδου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να προβάλουν περαιτέρω αντίσταση.

Στην Αγγλικανισμό φυσικά ούτε πρεσβυτέρους έχουν, ούτε αποστολική Διαδοχή, ούτε χάρη, ούτε μυστήρια.

Αυτό που απομένει είναι να τερματιστεί αμέσως ο διάλογος με τους Αγγλικανούς και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να αποχωρήσουν από το ΠΣΕ. 

Ο Προτεσταντισμός στο σύνολό του είναι ένας απίστευτα διαβρωμένος χριστιανικά χώρος από τον οποίο ουδείς νουνεχής άνθρωπος αναμένει κάτι το θετικό. 

Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνόδου του Αγγλικανισμού έρχεται να επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις όσων αρνούνται το διαρυρμό της πίστης μας στο ΠΣΕ και στους οικουμενιστικούς διαλόγους.

No comments:

Post a Comment