Tuesday, July 8, 2014

ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ


ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=======

Ανθρωποι που θα τους ζήλευαν και οι «σπάροι και οι κηφήνες», και να θέλουν δεν μπορούν να ορθοτομήσουν. Τούτο δε, διότι οι μύκητες της μούχλας έχουν προσβάλλει το «μυϊκό ποιμαντικό σύστημα», και τα ποικίλα τρωκτικά του βάλτου έχουν κάνει διάτρητη την συνείδησή τους και μαζί με αυτή τους ποικίλους πολύχρωμους μανδύες που αδυνατούν όμως να καλύψουν τις πομπές.
Επειδή οι οφθαλμοί μας αντιδρούν στην στάχτη της ραστώνης και στα προπετάσματα του καπνού, στρέφουμε ολοσχερώς το βλέμμα μας και την καρδιά μας προς τις έκπαγλες Πατερικές μορφές και στις προσωπικότητες των Αγίων της Ορθοδοξίας μας.
Αυτοί έζησαν όσο οτιδήποτε άλλο το Θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού και έφθασαν σε μοναδικά ύψη αγιότητος που δικαιωματικώς πλέον αποτελούν τα παγκόσμια πρότυπα και τα αιώνια παραδείγματα. Αυτούς λοιπόν καλούμαστε να κάνουμε ποδηγέτες στην ζωή μας και αυτά τα «πάγχρυσα στόματα του Λόγου» ας προβάλλουμε ως παραδείγματα στον κοινωνικό μας περίγυρο και η ποιμαίνουσα Εκκλησία ας τους προβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα, τι μας λένε οι συνάνθρωποί μας όταν μας βλέπουν ενθουσιασμένους από τη ζωή των Αγίων; Kαλά όλα αυτά, μας λένε, αλλά «δείξον μου την πίστιν σου εκ των έργων σου» (Ιακ. Β' 18).

No comments:

Post a Comment