Sunday, July 20, 2014

Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στη Romfea.gr:

“Ένα κειμήλιο με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα παρέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

Το εγκόλπιο που που κρέμασε στον λαιμό του Μητροπολίτη Μαξίμου δεν ήταν συνηθισμένο.

Το 1816 η οικογένεια Ζωσιμάδων έδωσε παραγγελία σε τεχνίτες της Βιέννης να φιλοτεχνήσουν ένα εγκόλπιο χρυσό με πολύτιμους λίθους στο σχήμα του δικέφαλου αετού.

Μόνο σε αυτή την οικογένεια είχε δοθεί το προνόμιο από το Οικουμενικό Πατριάρχειο, ως μεγάλοι ευεργέτες του, να φορά ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων το συγκεκριμένο εγκόλπιο με τον δικέφαλο σε ένδειξη τιμής για την προσφορά των Ζωσιμάδων στην Εκκλησία.

"Εύχομαι αυτό το ιστορικό εγκόλπιο η Εκκλησία να το παραδώσει και στους επόμενους Μητροπολίτες ώστε να συνεχιστεί η ιστορία του", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.”

Τώρα μου λύθηκε η απορία.! 

Θυμούμαι τον μ. Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο να μιλά με αγανάκτηση επειδή ορισμένοι αρχιερείς -και δη πρωθιεράρχες οπωσδήποτε μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ- αντικατέστησαν το εγκόλπιο και τον σταυρό ή φορούσαν παράλληλα και τον δικέφαλο αετό. Οχι βέβαια τον εκ πολυτίμων λίθων της φωτογραφίας που προτάσσεται της ανάρτησης, αλλά πάντως δικέφαλο αετό.

"Εβγαλαν τον σταυρό και το εγκόλπιο με την εικόνα του Κυρίου και της Θεοτόκου και έβαλαν το πουλί", έλεγε με πικρία ο μακαριστός Γέροντας.

Εικάζω ότι η συνήθεια αυτή μετακόμισε στην Αρχιεπισκοπή μετά την ενθρόνιση του από Ιωαννίνων Σεραφείμ.

Στη συνέχεια πάντως ο Μακάριος, οι Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄και Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ακολούθησαν την ίδια πρακτική αλλά δεν ήταν οι μόνοι. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε επίσης τη φαιδρή αυτή συνήθεια να φορά το “πουλί”.

Με τα πιο πάνω δεν τολμούμε φυσικά να
διαμφισβητήσουμε τόσο ιερές και άγιες παραδόσεις! Αλίμονον!

Κάτι άλλες παραδόσεις δεν φαίνεται να μας απασχολούν όμως, όπως λ.χ. να σεβόμαστε το Ευαγγέλιο, να ζούμε ασκητικά, να μη συμπροσευχόμαστε με αιρετικούς και με αλλόθρησκους, να μην υπογράφουμε κακόδοξα κείμενα, να μην ανάβουμε μανόρες και να μη δίνουμε "Ιερά Κοράνια", να προσέχουμε τις χειροτονίες μας για να μην γκρεμίζουμε τη συνείδηση των ανθρώπων. 

Αυτές οι παραδόσεις -τα δόγματα και οι Κανόνες- θεωρούνται ασήμαντες μικρολεπτομέρειες! 

Ποιος θα φορά “το πουλί” όμως, όπως έλεγε ο π. Επιφάνιος, και ποιος δεν θα το φορά, είναι ζωτικής σημασίας.!!!

No comments:

Post a Comment