Saturday, July 5, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΣΤΕΠΙΝΑΤΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΣΤΕΠΙΝΑΤΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε στο dogma.gr την ακόλουθη είδηση:

“Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα της Αγίας Έδρας Dominique Mamberti, απέστειλε το Πατριαρχείο της Σερβίας σχετικά με την Αγιοποίηση του Κροάτη Καρδιναλίου Alojzije Stepinac. 

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Βατικανού για την Αγιοποίηση του συγκεκριμένου Καρδιναλίου αποτελεί μια μεγάλη «έκπληξη» για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Το να είναι κανείς Άγιος, πρέπει πραγματικά να φωτίζει με την Αγία προσωπικότητα του και να γίνεται δεκτή ως τέτοια από άλλους χριστιανούς» τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας.”

Δεν θα σταθούμε στην κακοήθεια του Πάπα Φραγκίσκου να ολοκληρώσει την διαδικασία “αγιοποίησης” του καρδινάλιου Στέπινατς, τουτέστιν του ηθικού αυτουργού της θανάτωσης -με τις πιο αποτρόπαιες μεθόδους- 800,000 Σέρβων Ορθόδοξων αδελφών μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάπας είναι! Βατικανό είναι! Επομένως εγκλήματα διαπράττουν και αναγλησία επιδεικνύουν και προκαλούν με κάθε τρόπο.

Οποιος περιμένει από το Βατικανό κάτι διαφορετικό σημαίνει ότι είναι ανιστόρητος και ότι αγνοεί τις αληθινές παραμέτρους όσων αφορούν τον Παπισμό.

Αλλού έγκειται το πραγματικό πρόβλημα: Στο ίδιο το Πατριαρχείο Σερβίας. 

Ερωτούμε:

1.) Γιατί η επιστολή του Πατριάρχη Σερβίας απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του Βατικανού και όχι στον Πάπα Φραγκίσκο;

2.) Γιατί με την επιστολή δίνεται η εντύπωση ότι το Βατικανό είναι Εκκλησία που έχει μάλιστα (άκουσον! άκουσον!) Αγίους και την εξουσία να “αγιοποιεί”;

3.) Αν το Πατριαρχείο Σερβίας πράγματι ενοχλήθηκε για την “αγιοποίηση” του συνεγάτη των ναζί αρχιεγκληματία καρδινάλιου Στέπινατς, γιατί έστειλε τη νερόβραστη αυτή επιστολή για να ρίξει στάκτη στα μάτια του κόσμου αντί να διατυπώσει με δυναμικό τρόπο τις θέσεις της; 

4.) Γιατί το Πατριαρχείο Σερβίας δεν έστειλε τελεσίγραφο στο Βατικανό με το οποίο να λέγει τα ακόλουθα: Η Εκκλησία της Σερβίας εκλαμβάνει την επικείμενη “αγιοποίηση” -ενός ανθρωπίνου τέρατος, που έγινε η αιτία να σφαγιαστούν με τις πιο απάνθρωπες μεθόδους 800,000 Ορθόδοξοι Σέρβοι-, ως ύψιστη κακοήθεια, αναλγησία και υποκρισία του Πάπα Φραγκίσκου και του Βατικανού. Γι’ αυτό και το Πατριαρχείο Σερβίας αρνείται εφεξής να συμμετάσχει στο διάλογο με τους Παπικούς εκτός αν το Βατικανό ακυρώσει την προκλητική “αγιοποίηση” του Στέπινατς.

5.) Γιατί δεν το έκανε αυτό η Εκκλησία της Σερβίας; Απλούστατα επειδή την πιο πάνω επιστολή δεν την έστειλε στην πραγματικότητα για να διαμαρτυρηθεί για την “αγιοποίηση”, αλλά για να ρίξει στάκτη στα μάτια του κόσμου. Την έστειλε μόνον για να δείξει ότι ενοχλήθηκε από την “αγιοποίηση” του Στέπινατς για να μην υπάρχουν αντιδράσεις στη Σερβία και αλλού για τη στάση της.

Χαρακτηριστικό δείγμα δυστυχώς και αυτό της κατά κρημνών οικουμενιστικής πορείας που ακολουθεί το Πατριαρχείο Σερβίας τις τελευταίες δεκαετίες με πρωταγωνιστές μάλιστα μαθητές του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Εκφράζουμε βαθύτατη οδύνη επειδή οι εν Χριστώ διδάσκαλοί μας εναντίον του Οικουμενισμού τηρούν την άκρως απαράδεκτη αυτή στάση.

No comments:

Post a Comment