Wednesday, July 2, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΘΑΒΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ ΩΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ π. ΙΕΡΟΘΕΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΘΑΒΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ ΩΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ π. ΙΕΡΟΘΕΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη αναφορικά με την ταφή του πρώην Μητροπολίτη Μπεζενίτη ως αρχιερέα:

“Την Παρασκευή 4 Ιουλίου θα τελεστεί σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η εξόδιος Ακολουθία του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη.

Να αναφερθεί ότι μετά από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο οποίος μετά από διαβουλεύσεις με Συνοδικούς Ιεράρχες, αποφασίστηκε κατά άκρα οικονομία ο πρώην Μητροπολίτης να ταφεί ως Αρχιερεύς.

Με Συνοδική απόφαση την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου ώρα 11.00.”

Το να προστεί της νεκρωσίμου Ακολουθίας ο Σεβ. Κηφισίας κ. Κύριλλος είναι απολύτως κατανοητό και θεμιτό. Αλλά πώς και γιατί αποφασίστηκε να κηδευθεί ως αρχιερέας αφού η Σύνοδος τον καθαίρεσε και τον επανέφερε στην τάξη των μοναχών; Συνήλθε εκ νέου η Σύνοδος και λήφθηκε σχετική απόφαση ή ο Μακαριότατος "ρώτησε" ορισμένους Συνοδικούς και προχώρησε στην αυθαίρετη πρωτοβουλία;

Πρόκειται ασφαλώς για ακόμη ένα θαυματάκι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Αλλά ιδού και ένα δεύτερο θαυματάκι του Μακαριότατου, όπως μας πληροφορεί και πάλιν ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης, στη Romfea.gr:

“Η πρόσφατη εκλογή, στον βαθμό του Μητροπολίτη, κληρικών που κάλυπταν καίριες θέσεις στο Συνοδικό Μέγαρο, προκαλεί σαρωτικές αλλαγές και στη στελέχωση των γραφείων της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, "ανακατεύει την τράπουλα" και θα ανακοινώσει πολύ σύντομα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, νέους κληρικούς που θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες και τις Συνοδικές Επιτροπές της Ιεράς Συνόδου.

Η γενιά των σαραντάρηδων έρχεται για να αντικαταστήσει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την φημολογούμενη, όποτε και αν αυτή προκύψει, αξιοποίηση στο βαθμό του Αρχιερέως των μέχρι σήμερα παλαιών και ικανών αρχιμανδριτών που φαίνεται πως σιγά σιγά παίρνουν τον δρόμο τους.

Ενα ακόμη όνομα που πληροφορήθηκε η Romfea.gr είναι εκείνο του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μ. Μεσογαίας του Αρχιμ. Ιεροθέου Καλογερόπουλου ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί."

Μάλιστα! Ωστε δεν έφτανε η εκδούλευση προς τον κεκοιμημένο Μπεζενίτη τώρα μας προκύπτει Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί -τουτέστιν παρά τω Θεοφιλεστάτω επισκόπω Διαυλείας κ. Γαβριήλ άλλως “Νεωκόρω”- ο γνωστός π. Ιερόθεος Καλογερόπουλος.

Συγχαρητήρια Μακαριότατε, Αγιε Διαυλείας-“Νεωκόρε” και Σεβ. Μεσογαίας κ. Νικόλαε για την επιτυχή κατά Θεόν επιλογή. Αντε! Σύντομα να αναφωνήσουμε το "Αξιος" για την εκλογή και χειροτονία σε επίσκοπο του π. Ιεροθέου.

Από ότι φαίνεται ο επιτυχημένος ισχυρός άξονας Ιερωνύμου-Σπάρτης στις πρόσφατες Μητροπολιτικές εκλογές, γέννησε νέο φιλόδοξο άξονα Ιερωνύμου-Διαυλείας και Μεσογαίας. 

Οντως! Ψηλαφούμε αισθητά την επίπνοια του Αγίου Πνεύματος....

Αλλά αν τελικά υπάρχει Θεός να πάρει η ευχή; "That is the question!" (William Shakespeare, Hamlet, Act III, Scene 1, 56).

Από ότι φαίνεται αυτό είναι πολύ ποιητικό ερώτημα για να απασχολεί τον Μακαριότατο και ορισμένους ιεράρχες μας.

Με τα νέα δεδομένα δεν φαίνεται απίθανη η ρήση του κ. Σωτήρη Τζούμα, ότι ο π. Αμφιλόχιος Στεργίου απέτυχε μεν να εκλεγεί Μητροπολίτης Ιωαννίνων, αλλά μπορεί κάλλιστα στο μέλλον να εκλεγεί Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. 

Με την προυπόθεση φυσικά -εμείς συμπληρώνουμε- ότι στο μεταξύ θα βάλει εδαφιαία μετάνοια στον Μακαριότατο και θα ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει η αφοσίωσή του, οπότε από μόνη της αυτή η ενέργεια θα καταστεί η Προβατική κολυμβήθρα Βηθεσδά, η οποία θα  θεραπεύσει οιονδήποτε πλημμέλημα του παρελθόντος.

Αλλά αν τελικά υπάρχει Θεός να πάρει η ευχή; That is the question!

4 comments:

  1. Τι εστι Ιερόθεος Καλογερόπουλος Παναγιώτη; Εξήγησέ μας σε παρακαλώ.

    ReplyDelete
  2. Τι άλλο; Ενάρετος κληρικός που θα συνοδεύει τον "Νεωκόρο" στις ταυρομαχίες! Γιατί εσένα πού πηγε στο μυαλό σου; Οτι θα μάζευαν μαζί ξυνισμένα πορτοκάλια στη Σπάρτη ή φραουλίτσες στην Ηλεία; Κοτζάμ μου Πρωτοσύγκελος;

    ReplyDelete
  3. Πάντως από άκρως παραδοσιακό μητροπολίτη είχα ακούσει πως ακόμα και οι καθηρημένοι κληρικοί κηδεύονται ως (αρχ)ιερείς.

    ReplyDelete
  4. Κατόπιν απόφασης Συνόδου όλα μπορούν να γίνουν. Γι' αυτό υπάρχει η Σύνοδος. Οχι όμως αυθαίρετα και με συνοπτικές διαδικασίες που εκπορεύονται από την αυθαιρεσία του Πρώτου.

    ReplyDelete