Thursday, July 3, 2014

ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Την προπερασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Μανχάταν. Πρόκειται για μια πολύ ζωντανή κοινότητα στην οποία υπάρχει συνεχής πνευματική ανέλιξη. Πολλοί οι νέοι άνθρωποι που εκκλησιάζονται εκεί οι οποίοι μάλιστα προσέρχονται τακτικότατα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Μεταξύ όσων εκκλησιάστηκαν ήταν και κάποιος ηλικιωμένος κύριος ο οποίος εξόφθλαμα ήταν ξένος. Νομίζω Λατινοαμερικανός. Ουδέν το επιλήψιμο φυσικά μέχρις εδώ επειδή η Ορθοδοξία δεν είναι μόνον για τους Ελληνες. Ο Χριστός σταυρώθηκε για όλους τους ανθρώπους.

Πρόσεξα, όμως, ότι έκανε τον σταυρό του όπως τον κάνουν οι Παπικοί. 

Οταν ήρθε η ώρα της Θείας Κοινωνίας στήθηκε στη γραμμή -όπως σχεδόν όλο το εκκλησίασμα- για να κοινωνήσει.

Με περιέλουσε κρύος ιδρώτας, αλλά δεν ήξερα τι να κάνω.

Οταν πλησίασε στο Αγιο Δισκοπότηρο ο εφημέριος του ναού π. Βασίλειος Βασσακύρος τον ρώτησε ευγενικά μεν και διακριτικά αν είναι ορθόδοξος, αλλά όταν πήρε την απάντηση ότι είναι Παπικός αρνήθηκε να τον κοινωνήσει.

Χάρηκα ιδιαίτερα για την ευαισθησία και το ορθόδοξο φρόνημα του π. Βασιλείου να δίνει τη Θεία Κοινωνία μόνον σε Ορθόδοξους, αλλά χάρηκα επίσης επειδή είχε την εγρήγορση να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ετερόδοξο, ο οποίος ασφαλώς δεν είναι νοητό να συμμετέχει στο Ποτήριο της Ζωής.

No comments:

Post a Comment