Monday, June 2, 2014

ΒΑΘΥΣ ΕΚΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ



ΒΑΘΥΣ ΕΚΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=======

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” το ακόλουθο ρεπορτάζ που συνοδεύει το βίντεο της ανάρτησης:

“Επευφημίες και πανηγυρισμοί που παραπέμπουν σε ροκ σταρ ή θρύλο του ποδοσφαίρου συνόδευσαν την είσοδο του Πάπα Φραγκίσκου στο στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης για τη «συνάντηση προσευχής» με 50.000 πιστούς από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για διήμερη συνάντηση αφιερωμένη στην «Ανανέωση στο όνομα του Αγίου Πνεύματος» και όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ο Αργεντινός ποντίφικας θέλησε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης στιγμές προσευχής, τραγούδια θρησκευτικής έμπνευσης και μαρτυρίες πιστών.

Στη συνάντηση της Κυριακής λαμβάνουν μέρος καθολικοί πιστοί από 52 χώρες του κόσμου, 1.300 εθελοντές και 1.000 κληρικοί.

Είναι η πρώτη φορά που η «συνάντηση προσευχής» οργανώνεται στη Ρώμη και οι Ιταλοί σχολιαστές ερμηνεύουν το γεγονός ως ένα μήνυμα στήριξης, εκ μέρους των πιστών, στο έργο ανανέωσης της Καθολικής Εκκλησίας το οποίο προωθεί δυναμικά ο Φραγκίσκος.”

Τι δείχνει αυτό το βίντεο; 

Οτι το Βατικανό υιοθετεί στο ακέραιο τις μεθόδους των “Evangelicals”.

Γιατί το κάνει αυτό;

Επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος κατάγεται από τη Λατινική Αμερική όπου οι “Evangelicals” κάνουν πραγματική θραύση. Η αύξησή τους είναι κατακόρυφη με συνεχώς ανοδική τάση προσηλυτισμού μεταξύ των οπαδών του Παπισμού στη Λατινική Αμερική.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ιδίαν πικρή πείρα τι δυναμισμό έχει το κίνημα των “Evangelicals” το οποίο εκμεταλλεύεται τη φτώχεια στη Λατινική Αμερική και κατορθώνει να επεκταθεί όπως τη φωτιά στο δάσος.

Θέλει να αντιμετωπίσει, λοιπόν, την κατάσταση και γι’ αυτό έστρεψε την προσοχή του από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής του προς δύο κατευθύνσεις: Προς τη φτώχεια και το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου και προς μεθοδεύσεις πεντηκοστιανής χροιάς που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των “Evangelicals” και οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχείς ως ποιμαντική πρακτική για τον προσηλυτισμό σε βάρος του Παπισμού.

Εδωσε από την αρχή την εικόνα του απλού και ταπεινού Πάπα Φραγκίσκου και όταν πήγε στη Βραζιλία γελοιοποίησε τους Παπικούς “επισκόπους” που τους έβαλε να κουνιούνται σαν κοριτσόπουλα στο ρυθμό της μοντέρνας μουσικής σε στάδιο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Είναι φανερό ότι η θητεία του Πάπα Φραγκίσκου συνιστά ένα νέο κύμα αντιμεταρρύθμισης και νεωτερισμών μετά την Β΄Βατικάνεια Σύνοδο. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πολύ είναι διατεθειμένος ο Πάπας Φραγκίσκος να υιοθετήσει “φιλελεύθερες” (liberal) ιδέες στην πράξη. Για την ώρα μάλλον φραστικά φαίνεται να υιοθετεί απόψεις που έχουν σχέση με τη χειροτονία γυναικών, την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, τη χειροτονία εγγάμων κληρικών κτλ.. Τις προσηλυτιστικές όμως μεθόδους των “Evangelicals” τις έχει υιοθετήσει στο ακέραιο γι’ αυτό και παρουσιάστηκε στο στάδιο στη Ρώμη σαν ροκ σταρ.

Τι σημαίνει αυτό για μας; Η δυνατότητα να επιτύχει ο θεολογικός διάλογος Ορθοδοξίας και Παπισμού γίνεται ακόμη πιο απομακρυσμένη πιθανότητα. Γι’ αυτό στο επίπεδο του “λαικού οικουμενισμού” ποντάρουν οι Οικουμενιστές για να επιτύχουν το στόχο τους.  

No comments:

Post a Comment