Wednesday, June 11, 2014

ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ



 ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ

Tου κ. Ανδρέα Κυριακού
=======

Σήμερα τιμούμε εν πρώτοις τον Απόστολο Βαρνάβα, τον μεγαλόδοξο κατά τον Αγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, όπως και τον απόστολο Βαρθολομαίο και τον Αγιο Λουκά Συμφερουπόλεως τον θαυματουργό. Και τον Οσιο Βαρνάβα τον εν Βάση της Κύπρου.

Στο μακρινό Πεκίνο της Κίνας, μαρτύρησε στις 11.6. 1900 ο νέος ιερομάρτυς Μητροφάνης και εκατοντάδες ορθόδοξοι συμπατριώτες του. 

Ο ιερέας Μητροφάνης (Γιάγκ Τζι) γεννήθηκε στην κινεζική πρωτεύοσα στα 1855 από ορθόδοξους γονείς. Την αξία του την αντελήφθη πρώτος ο ορθόδοξος Ρώσσος ιεραπόστολος Παλλάδιος Καφάρωφ που τον προώθησε στην ιερωσύνη.

Χειρονήθηκε διακονος και ιερέας στο Τόκυο από τον εν Αγίοις Νικόλαο αρχιεπίσκοπο Ιαπωνίας στα 1882. Από τη χειροτονία αυτή σώζεται και η μορφή του μικροκαμωμένου και λεπτού Κινέζου ιερέα Μητροφάνους.

Υπηρέτησε την Εκκλησία στο Πεκίνο μέχρι τα 1900. Τότε ξέσπασε η εξέγερση των Γιχετουάν (Μπόξερς). Κατ’ αυτή οι Κινέζοι που είχαν γίνει χριστιανοί υποχρεώνονταν να επιστρέψουν στις κινεζικές θρησκείες. Οσοι αρνούνταν εξοντώνονταν χωρίς οίκτο. Οι Μπόξερς έκαιγαν κι έσφαζαν όποιον χριστιανό έβρισκαν στο πέρασμα τους. Η κραυγή “Σιά” (σκοτώστε) ήχουσε παντού στο Πεκίνο.

Δεκάδες ορθοδόξων βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του ιερέως. Ο π. Μητροφάνης παρηγορούσε και στήριζε τους φοβισμένους χριστιανούς. Εκεί στο σπίτι του, κάτω από μια φοινικιά, ο πρεσβύτερος Μητροφάνης ετελειώθη μαρτυρικά.

Οι παγανιστές συμπατριώτες του του κατατρύπησαν το στήθος με τα μαχαίρια τους. Ο γιος του Ησαίας 4 μέρες πριν είχε αποκεφαλιστεί. Το ίδιο και η αρραβωνιαστικιά του Ησαία Μαρία. Η πρεσβυτέρα Τατιάνα αποκεφαλίστηκε την επομένη.

Η πιο συγκινητική περίπτωση είναι αυτή του μικρού γιού του ιερέως Ιωάννη. Οι Μπόξερς του έκοψαν τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τη μύτη και το ένα αυτί. Στο τέλος το εφτάχρονο αγόρι αποκεφαλίστηκε. Μπροστά στο θάρρος του οι παγανιστές δήμιοι έμειναν με το στόμα ανοικτό. 

Συνολικά κατά τα φοβερά εκείνα γεγονότα 222 ορθόδοξοι, συμφωνα με ονομαστικό κατάλογο μαρτύρησαν για το Χριστό.

Τα λείψανα των νεομαρτύρων τοποθετήθηκαν κάτω από τον ναό Πάντων των Μαρτύρων στο Πεκίνο. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στο ορθόδοξο κοιμητήριο. Ομως κι αυτό με τη σειρά του καταστράφηκε στα 1987 και μετατράπηκε σε γήπεδο γκολφ!!!

Ταις αυτών αγιαις πρεσβείαις ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς.

Πλήρη ακολουθία των Νεομαρτύρων έγραψε ο Υμνογράφος της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

Παραθέτω τελειώνοντας Απολυτίκιον των Αγίων, ποίημα του Συμεών Πηγαδουλιώτου.

 Απολυτίκιον
Ηχος δ΄. Κατεπλάγη Ιωσήφ

Κατεπλάγησαν στερροί των ασωμάτων οι χοροί,
ότι αίμασιν υμών,
και ου μελάνη σινική,
ομολογία γέγραφεν Ορθοδοξίας.
Ξίφους γαρ τομή και αλγηδόναις πολλαίς,
απήρθητε της γης, 
προς ουρανίους μονάς, 
και συν αγγέλοις πάντοτε αγάλλεσθε 
και τοις χοροίς των μαρτύρων τρισόλβιοι, 
Σινικά τείχη της αμαρτίας σθένει κατηδαφήσατε.

No comments:

Post a Comment