Monday, June 23, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

1.) Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, ο Παναγιότατος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη του Σεβ. Περγάμου στο όλο θέμα και αποδίδει τη σχετική ειδησεογραφία στην προσπάθεια εμπλοκής τρίτων προσώπων -εν προκειμένω του Σεβ. Περγάμου- για να υποβαθμιστεί η προσωπική πατριαρχική επιθυμία για πλήρωση της Μητροπόλεως Ιωαννίνων από συγκεκριμένο κληρικό.

2.) Ο Παναγιότατος διαψεύδει ότι επενέβη δίκην αξίωσης ή εντολής. 

Απλή παράκληση έκανε προς τον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο, υπογραμμίζει. 

Ολα τα άλλα -όπως διαβεβαιώνει η Ανακοίνωση- είναι εκ του πονηρού μυθεύματα για να παρουσιαστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι δήθεν επιδιώκει να καταλύσει -με έκνομες μεθοδεύσεις- το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

3.) Ο Παναγιότατος υπενθυμίζει, επίσης, ότι είναι όρος της Πατριαρχικής Συνοδικής Πράξεως του 1928 ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δικαιούται να εισηγείται υποψηφίους για τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Ολα όσα λέγει η Ανακοίνωση φαίνονται αληθή και εύλογα.

Το πρόβλημα με την Ανακοίνωση δεν είναι για όσα λέγει -τα οποία επαναλαμβάνω είναι πλήρως ικανοποιητικά-, αλλά γι’ αυτά στα οποία δεν αναφέρεται και προκαλούν βαθύτατες ανησυχίες.

Παναγιότατε! Δεν είναι όλοι εχθροί του Πατριαρχείου. Υπάρχουν βέβαια και οι εχθροί, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους εναντίον του Οικουμενικού Θρόνου ότι και αν κάνει ο Πατριάρχης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με πρώτο και χειρότερο τον ανεκδιήγητο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο.

Η ενόχλησή μας από την πατριαρχική υπόδειξη δεν ήταν τόσο επειδή θεωρήθηκε ως αξίωση -τουλάχιστον έτσι την παρουσίασαν τα εκκλησιαστικά ειδησεογραφικά πρακτορεία- αλλά για το ποιόν του προτεινόμενου από την Παναγιότητά σας κληρικού.

Ας μου επιτραπεί η προσωπική αναφορά στο θέμα.

Οτι υπήρχε κληρικός με το όνομα Αμφιλόχιος Στέργιος ούτε που το γνώριζα μέχρι πριν λίγες μέρες.

Οταν εξαιτίας δημοσιεύματος του κ. Τζούμα κατέφυγα στο διαδίχτυο για να δω ποιος είναι αυτός ο κληρικός -τον οποίο ο κ. Τζούμας παρουσίαζε ως καλό κληρικό-, είδα την αναφορά για κάποιες επιταγές που κάποιοι εξαργύρωναν εν αγνοία του κατόχου τους. Ως εικός μαύρες σκέψεις κύκλωσαν το μυαλό μου.

Ως να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες αργότερα, είδα στο γνωστό σκανδαλοθηρικό ιστολόγιο πράγματα και θαύματα ηθικής φύσεως για τον κληρικό που προτείνατε. Αντιλαμβάνεστε ότι -κατά τη λαική έκφραση- "η καρδιά μου έγινε περιβόλι.”

Στη συνέχεια έλαβα ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο ο αποστολέας του με πληροφορούσε ότι ο εν λόγω κληρικός, όχι μόνον εγκαλείται για οικονομικά και ηθικά σκάνδαλα, αλλά πρόκειται για αναξιόπιστο πρόσωπο επειδή όταν διακονούσε στη Σύνοδο διέρρεε έγγραφα και ο Μακαριότατος του υπέδειξε να απομακρυνθεί παρόλον ότι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Παναγιότατε δεν ήμουν -και ούτε είμαι ασφαλώς- σε θέση να αξιολογήσω την ακρίβεια των καταγγελιών πλην όμως ήμουν υποχρεωμένος να λάβω υπόψη μου τα ακόλουθα στοιχεία:

1.) Τη γενική δυσφορία των μελών όλων των πτερύγων της Ιεραρχίας εναντίον του συγκεκριμένου κληρικού.

2.) Τη γενική πεποίθηση -που έχει λίγες εξαιρέσεις- ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, και προπαντός

3.) Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κληρικός δεν κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον των συντακτών των εν λόγω δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στον ιστοχώρο.

Ως εκ τούτου καλόν είναι να λάβετε υπόψη σας ότι πολλοί άνθρωποι που αγαπούμε και τον Οικουμενικό Θρόνο και τον Πατριάρχη μας δεν ήταν δυνατόν παρά να δυσφορήσουμε τα μέγιστα για την εισήγησή σας.

Αν, Παναγιότατε, προτείνατε κάποιο κληρικό με ορθόδοξο φρόνημα, αδιάβλητο και με φόβο Θεού και σήκωναν κεφάλι οι γνωστοί κύκλοι να σας επιτεθούν ότι επιδιώκετε επέμβαση στα εσωτερικά της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος θα τους λέγαμε απερίφραστα και χωρίς ενδοιασμό. "Δεν μας παρατάτε και εσείς και το Αυτοκέφαλό σας; Σας είπε ο Πατριάρχης να εκλέξετε ένα άνθρωπο με φόβο Θεού -σε μια τόσο σημαντική από πολλές απόψεις Μητρόπολη- και μας πετάτε στα μούτρα το Αυτοκέφαλο χωρίς να λαμβάνετε υπόψη ότι αυτό που μετρά δεν είναι κανένα Αυτοκέφαλο, αλλά το Ευαγγέλιο που θέλει οι επίσκοποι της Εκκλησίας να είναι ανεπίληπτα πρόσωπα."

Τώρα όμως, Παναγιότατε, τι να πούμε;

Αν το ένα δέκατο των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αληθή, ο συγκεκριμένος κληρικός δεν έπρεπε επ’ ουδενί λόγω να στέκεται μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο. 

Πολλώ μάλλον δεν πρέπει να προωθείται για αρχιερωσύνη και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική Μητρόπολη. 

Επ’ ουδενί λόγω δεν είναι αποδεκτό αυτός ούτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης να προωθεί την υποψηφιότητά του.

Αν έστω και τώρα, Παναγιότατε, αποσύρετε την υποστήριξή σας προς τον εν λόγω κληρικό και προτείνετε αντί αυτού Αρχιμανδρίτη με φόβο Θεού και παραδοσιακό φρόνημα, θα διαπιστώσετε αμέσως ποια θα είναι η δική μας αντίδραση. Θα υποστηρίξουμε "όση ημίν δύναμις" την επιλογή σας και θα αναλάβουμε σκληρό αγώνα για να κλείσουμε τα στόματα όσων εχθρών του Πατριαρχείου θελήσουν να αντιδράσουν.

Σε όμορες Μητροπόλεις της Μητροπόλεως Ιωαννίνων -ίσως και στην ίδια τη Μητρόπολη Ιωαννίνων- υπηρετούν πολλοί Αρχιμανδρίτες, που αγαπούν το Πατριαρχείο και είναι προπαντός ακατηγόρητοι για θέματα χρημάτων, ηθικής και ορθοδόξου φρονήματος. Αν προτείνετε ένα από αυτούς για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων θα τραβήξετε το χαλί κάτω από τα πόδια όσων συνωμοτούν εναντίον του Πατριαρχείου. Να αναφέρω κάποια ονόματα; Ο Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, ο π. Αυγουστίνος Μύρου, πλειάδα ιερομόναχων της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης και πολλοί άλλοι.

Το γε νυν έχον -για λόγους συνειδήσεως- ουδείς μπορεί να υποστηρίξει την επιλογή σας.

2 comments:

  1. Ο κληρικός αυτός υπάρχει και θα ήταν ευχής έργον να συναινέσουν στην υποψηφιότητά του "Πατριαρχικοί" και "Ιερωνυμικοί". Δεν είναι άλλος από τον π. Δημήτριο Αργυρό. Και η εκκλησία μας θα ομονοήσει, και θα προαχθεί ένας κληρικός με θεολογικό κύρος και αδαμάντινο ήθος. Είμαι βέβαιος, ότι η παρακάτω συνάντηση δεν είναι άσχετη με την υποψηφιότητα του π. Δημητρίου: http://romfea.gr/ektakta-nea-2/25017-2014-06-23-10-55-33
    Φίλιππος.

    ReplyDelete
  2. ΟΝΤΩΣ Ο Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΣΧΟΛΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΒΕΛΛΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ . ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ....

    ReplyDelete