Wednesday, June 25, 2014

Ο ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Ο ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Με ουχί τυχούσα έκπληξη άκουσα στη Romfea.gr το μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου στο βίντεο της ανάρτησης.

Πέραν από τις συνήθεις ευχαριστίες σε Θεό και σε ανθρώπους που ακούγονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Ιωαννίνων κ. Μάξιμος κατέστησε σαφές ότι πνευματικά οφείλει ευγνωμοσύνη στο Πατριαρχείο και υπακοή στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Θα μου πείτε ότι είπε το αυτονόητο. 

Σύμφωνοι! Πλην όμως γιατί ένιωσε την ανάγκη να το υπογραμμίσει;

Φαίνεται δυστυχώς ότι δημιουργήθηκε σοβαρή κρίση στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών η οποία ακόμη δεν έχει επιλυθεί.

Προσευχόμαστε να ξεπεραστεί άμεσα η κρίση και ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων να αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών της κρισιμότητας των καιρών.

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών μπορεί να χαροποιήσει μόνον τον διάβολο γι' αυτό πρέπει να επιλυθεί αμέσως και ουσιαστικά.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι στην πράξη αποίμαντη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες, τα εφημεριακά κενά είναι μεγάλα και η έλλειψη συνεργατών καταφανής. Γι’ αυτό και οι προσδοκίες από το νέο Μητροπολίτη πολλές.

Συν τοις άλλοις αναμένουμε προπαντός να δούμε πώς θα πολιτευτεί ο νέος Μητροπολίτης σε θέματα Οικουμενισμού.

Δεν έχουμε υπόψη μας να έχει προβεί σε οποιασδήποτε μορφής οικουμενιστικές ασχημίες. Ούτε εξ όσων ξέρουμε έχει πάρε-δώσε με τον Πάπα Φραγκίσκο όπως τον ανεκδιήγητο Αρχιδιάκονο Επιφάνιο.

Τον παρακαλούμε θερμά να προσέξει ιδιαίτερα το θέμα του Οικουμενισμού.

1 comment:

  1. Πολύ σωστά το λέει, "πνευματικά οφείλει ευγνωμοσύνη στο Πατριαρχείο και υπακοή στην Εκκλησία της Ελλάδος". Προϊσταμένη του αρχή είναι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δυστυχώς, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαίνεται θυμάται μόνο ό,τι θέλει από την Πράξη του '28.

    Θα ήθελα όμως να θίξω μια άλλη κακοδαιμονία των καιρών μας, μιας και στα τριπρόσωπα είδαμε ονόματα βοηθών επισκόπων. Αλήθεια, τώρα πια ο άγιος Σπάρτης δεν χρειάζεται βοηθό; Έχει γούστο να δούμε τον Οκτώβρη καμιά καινούρια φουρνιά βοηθών επισκόπων. Πότε επιτέλους θα πάψει ο ευτελισμός του επισκοπικού αξιώματος με τις αθρόες εκλογές και χειροτονίες ψιλών επισκόπων, που στην ουσία τίποτε δεν προσφέρουν; Το πιο φωναχτό παράδειγμα του πόσο άχρηστος είναι ο θεσμός: ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος έχει Γραφείο αντιπροσώπευσης στις Βρυξέλλες με προϊστάμενο (ψιλό) επίσκοπο, σε πρόσφατη "εκδήλωση" με άλλες "εκκλησίες" της Ευρώπης, την Ελλαδική Εκκλησία εκπροσώπησε επαρχιούχος επίσκοπος (ποιος άλλος; ο Σύρου), λες και αυτός δεν είχε λαό να λειτουργήσει, να εξομολογήσει, να κατηχήσει, να παρηγορήσει. Πότε θα λήξει η Βατικανοποίηση των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών που τόσο έχει κάνει μόδα το Φανάρι;

    ReplyDelete