Thursday, June 12, 2014

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ



ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος είπε ότι είναι αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά απαισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών επειδή γίνονται στη βάση των δύο κρατών.

Εκφράζουμε τη χαρά μας για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας επειδή -συν τοις άλλοις- είναι απολύτως αναγκαίο υπόβαθρο για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Οσο για τις λεγόμενες "Διακοινοτικές συνομιλίες" δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι διεξάγονται στη βάση των δύο κρατών. 

Καταρχήν επειδή οι δηλώσεις των Τουρκουκυπρίων και των Τούρκων αξιωματούχων αυτό λένε ξεκάθαρα, αλλά και επειδή οι συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 προνοούν σαφώς τη συνομολόγηση συμφωνίας ομοσπονδίας κατά το όνομα, στην πραγματικότητα όμως συνομοσπονδίας δύο κρατών κατά το περιεχόμενο, αφού ο όρος "Διζωνική Δικοινοτική" παραπέμπει εξ ορισμού σε συνομοσπονδία και όχι σε ομοσπονδία.

Ενόσω η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποσύρει την υπογραφή της από τη συμφωνία αυτή αναπόφευκτα η επιδίωξη κάθε συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού θα καταλήγει σε σχέδιο παραπλήσιο του σχεδίου Ανάν.

Αφού, λοιπόν, τα ναυάγιο των συνομιλιών είναι με μαθηματική ακρίβεια προδεδιαγραμμένο -εκτός και αν αποφασίσαμε να δεχτούμε κάποιας μορφής σχέδιο Ανάν-, ο Μακαριότατος και η Εκκλησία της Κύπρου ας πρωτοστατήσουν για την ουσιαστική αλλαγή πλεύσης του Κυπριακού προβλήματος που πρέπει να περιλαμβάνει:

1.) Αμεση απόσυρση της υπογραφής μας από τη συμφωνία Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας του 1977.

2.) Επαναφορά των 13 σημείων αναθεώρησης του Συντάγματος της Ζυρίχης που πρότεινε ο Μακάριος το 1963 που προνοούν τη συγκρότηση ενιαίου κράτους.

3.) Κλείσιμο των οδοφραγμάτων της διαχωριστικής γραμμής.

4.) Ρητή απαγόρευση πώλησης κατεχόμενης γης στους Τούρκους, που να προνοεί σοβαρότατες ποινές για τους παραβάτες, με παράλληλη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων προδοτών πούλησαν κατεχόμενη γη στους καταχτητές μας, επειδή μόνον έτσι θα αποτραπεί η διάπραξη του ιδίου εγκλήματος σε βάρος της κατεχόμενης πατρίδας μας από άλλους επίδοξους προδότες.

5.) Ουσιαστική ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της Κύπρου με παράλληλη συνομολόγηση συμμαχιών περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων.

No comments:

Post a Comment