Sunday, June 8, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΑΨΑΝΗ)



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΑΨΑΝΗ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Ο Γέροντας ημών κεκοίμηται ψελλίζουν τα χείλη των αμέτρητων πνευματικών τέκνων του μακαριστού προηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Αυτή την στιγμή τελείται η εξόδιος ακολουθία στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Γρηγορίου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Ιγνατίου.

Καθώς και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Σισανίου κ. Παύλου, Σερβίων κ. Παύλου, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και των Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου.

Συμμετέχουν Ηγούμενοι του Αγίου Όρους, αλλά και άλλων Μοναστηριών της Ελλάδος.

"Μεγάλη η ώρα που αποχαιρετούμε τον Γέροντα μας, αυτός που μας ενίσχυε, ένα πρόσωπο θαυμαστό, ένα πρόσωπο Χριστού ευωδία", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λαρίσης μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας.

Σε άλλο σημείο τόνισε: "Αισθανόμαστε μαζί με τη θλίψη και την οδύνη, μια πνευματική χαρά, βλέπουμε ένα θαύμα με την παρουσία τόσο Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών, Μοναζουσών και πλήθος πνευματικών ανθρώπων, έγινε ο καθηγητής της ερήμου, ο πατέρας της μοναστικής αδελφότητος του."

Βαθύτατα συγκινημένος ο Μητροπολίτης Λαρίσης, πνευματικό παιδί του Γέροντα Γεωργίου κατέληξε λέγοντας: "Που πάς Γέροντα μας, εσύ που ήσουν η παρηγορία του λαού, ο υπέρμαχος της πίστεως και του πνευματικού αγώνος;"

Αύριο, Δευτέρα 9 Ιουνίου η σορός του μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη, θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Γρηγορίου όπου και θα ταφεί.”

Μεγάλο το κύρος του μακαριστού Γέροντα και αμέτρητο πλήθος τα πνευματικά του παιδιά. Είναι βέβαιο ότι αν η κοίμησή του δεν συνέπιπτε με την Αγία Πεντηκοστή, όταν -όπως είναι φυσικό- οι ιεράρχες είχαν πολλές ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να αναβάλουν, ότι πολύ περισσότεροι θα παρίσταντο στην Εξόδιο Ακολουθία του Γέροντα. 

Μας εξέπληξε ευχάριστα η πληροφορία του ρεπορτάζ του κ. Πολυγένη, ότι ο Σεβ. Λαρίσης υπήρξε πνευματικό παιδί του Γέροντα Γεώργιου. Δεν είναι η μόνη ευχάριστη έκπληξη από τον Σεβασμιότατο. Βλέπουμε την παραδοσιακή του εμφάνιση, παρατηρούμε ότι οι ιερείς του είναι ιεροπρεπείς και παραδοσιακοί, μας ικανοποίησαν απόλυτα οι μαχητικές θέσεις του για όσους προσπαθούν να απο-ορθοδοξοποιήσουν το μάθημα των θρησκευτικών κτλ..

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον π. Γεώργιο, που θα χαροποιήσει την ψυχή του Γέροντα, θα είναι η συνέχιση της αντιοικουμενιστικής του πολιτείας από τους αγίους αρχιερείς, τους πρεσβυτέρους, τους μοναχούς και τις μονάζουσες, αλλά και από τους λαικούς που πήγαν να προσευχηθούν στο σκήνωμά του.

Αυτή ακριβώς είναι και η ευχή όλων όσων γνώρισαν και αγάπησαν τον μακαριστό Γέροντα και παρακολουθούσαν τους ακατάβλητους αγώνες του υπέρ της πίστεως.

No comments:

Post a Comment