Sunday, June 22, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
=======

Για τον Αντίχριστο ακούμε πολλά. Για τις “σκοτεινές δυνάμεις” επίσης. Για τη "Νέα Εποχή" όλη την ώρα. Για τη Λέσχη Μπίντελμπεργκ το ίδιο. Για τις "χριστιανικές αξίες" και για τον "χριστιανικό πολιτισμό" τόσα και τόσα. Για το Μνημόνιο επί 24ωρου βάσεως. Για την υποτιθέμενη αντίθεση Εκκλησίας και θρησκείας και άλλες νεορθόδοξες αμπελοθεολογίες που παρεισέφρησαν στην ορθόδοξη σκέψη από τον Καρλ Μπαρτ και από τους Ρώσους εμιγκρέδες στοχαστές πάρα πολλά. Για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και τις υποτιθέμενες προφητείες του Γέροντα Παίσιου όλη την ώρα.

Ποια είναι η πικρή αλήθεια; Οτι δυστυχώς πολλοί κληρικοί και θεολόγοι λησμόνησαν να κηρύττουν τον Χριστό, να μιλούν για τη Θεοτόκο, τους Αγίους, το Ευαγγέλιο, τη μετάνοια, τη Βασιλεία των Ουρανών, την αμαρτία και το έλεος του Χριστού που εξαλείφει κάθε αμαρτία που προσφέρεται εν μετανοία στο εξομολογητήριο.

Πολλοί ξέχασαν ότι το μόνον που έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ως χριστιανοί είναι να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας και να διδάσκουμε τη μετάνοια με το παράδειγμα και με το λόγο μας.

Ευτυχώς ο εκπρόσωπος των πολιτών της Θεσσαλονίκης -κ. Πολύκαρπος Καρακατσάνης- που μίλησε στην ειρηνική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε για να εκφράσει αντίθεση στην “παρέλαση περηφάνειας” των ομοφυλόφιλων, δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ξέχασαν τα ουσιώδη της πίστης μας.

Ηταν απολύτως ειλικρινής. Δεν προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι όσοι προσήλθαν στην εκδήλωση ήταν πολύ λίγοι.

Δεν έκρυψε επίσης το θλιβερό γεγονός ότι πλείστοι όσοι ναοί δεν θέλησαν να συνεργαστούν για τη συλλογή υπογραφών.

Δεν καταδέχτηκε να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα για να κολακεύσει αυτιά. Ομολόγησε χωρίς δισταγμό ότι υπάρχουν πιστοί που δεν κάνουν -δυστυχώς- διάκριση μεταξύ αμαρτίας και αμαρτωλού.

Μίλησε για την ομοφυλοφιλία με τους όρους του Ευαγγελίου. 

Είναι πολύ μεγάλη αμαρτία, επεσήμανε, γι’ αυτό πρέπει να μετανοήσουν όσοι έπεσαν σ’ αυτήν, επειδή ο Χριστός συγχωρεί κάθε αμαρτία που εκφράζεται με μετάνοια στο μυστήριο της εξομολόγησης.

Εξήγησε ότι ο Χριστός δεν είναι μόνο την ομοφυλοφιλία που καταδικάζει, αλλά κάθε αμαρτία, γι’ αυτό η ανάγκη μετανοίας αφορά όλους.

Διακήρυξε, επίσης, ότι οι χριστιανοί δεν βιαιοπραγούν εναντίον των αμαρτωλών, ούτε και αισθάνονται μίσος για οιονδήποτε, ούτε και η εκδήλωση έγινε για να παρουσιάσουν οι πιστοί τον εαυτό του αναμάρτητο και για να κατακρίνουν τους ομοφυλόφιλους.

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Πολύκαρπος Καρακατσάνης είναι θεολόγος. Προσπάθησα να μάθω περισσότερα όταν είδα το βίντεο με την ομιλία του, αλλά -παρόλον ότι ρώτησα πολλούς- το μόνον που κατόρθωσα να μάθω είναι ότι είναι γυιος του γνωστού ευλαβούς Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Καρακατσάνη.

Ο χαιρετισμός του κ. Πολύκαρπου Καρακατσάνη στην εκδήλωση βοηθά όλους να τοποθετηθούμε ορθά έναντι των “παρελάσεων ομοφυλοφιλικής περηφάνειας”. 

Νομίζω ότι θα βοηθήσει και τους ακτιβιστές του ομοφυλοφιλικού κινήματος να αντιληφθούν τον λόγο της αντίδρασης των χριστιανών για τις "ομοφυλοφιλικές παρελάσεις περηφάνειας".

Κανένας χριστιανός δεν θέλει να καταστρατηγήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Κανένας συνειδητός χριστιανός δεν θέλει να υπάρχουν κοινωνικές ή επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους. Κανένας δεν θέλει να βιαιοπραγήσει εναντίον τους. Ούτε και εγκρίνει την οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον τους. 

Αυτό που ενοχλεί όμως -και αλίμονον αν δεν ενοχλούσε- είναι ότι, με τις "παρελάσεις ομοφυλοφιλικής περηφάνειας", διατυμπανίζεται με καμάρι η αμαρτία και μάλιστα πλείστες όσες φορές με απίστευτα χυδαίο τρόπο.

Γιατί, άραγε, οι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές, θεωρούν ότι γίνονται περισσότερο αποδεκτοί στην κοινωνία όταν κυκλοφορούν ημίγυμνοι στους δρόμους ή μεταμφιεσμένοι σαν γυναίκες;

Ο κ. Καρακατσάνης με τον χαιρετισμό του κατόρθωσε να συμπυκνώσει με λόγο ουσιαστικό τη στάση της Εκκλησίας για τις "ομοφυλοφιλικές παρελάσεις περηφάνειας" στις ακόλουθες τέσσερις προτάσεις:

1.) Οχι στη σοβαρότατη αμαρτία της ομοφυλοφιλίας. 
2.) Οχι στην προκλητική και χυδαία διαφήμιση της αμαρτίας. 
3.) Αλλο αμαρτία και άλλο αμαρτωλός. Η ομοφυλοφιλία είναι βδελυκτή αμαρτία, αλλά ο αμαρτωλός είναι "εικόνα της αρρήτου δόξης Του, ει και στίγματα φέρει πταισμάτων". 
4.) Γενικό προσκλητήριο για μετάνοια.

Ο χαιρετισμός έκανε ιδιαίτερη αίσθηση πολύ πέραν των ορίων της Θεσσαλονίκης. Οχι μόνον εδώ στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Κύπρο. Φίλοι που επικοινώνησαν μαζί μου από την Κύπρο -και μάλιστα αυτοί που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις εναντίον των εκδηλώσεων του κινήματος ΛΟΑΤ- διερωτούνται αν ο κ. Καρακατσάνης σκοπεύει να δώσει τον χαιρετισμό στη δημοσιότητα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.

No comments:

Post a Comment