Saturday, March 1, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Tου Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ το ακόλουθο λίαν ελπιδοφόρο ρεπορτάζ του κ. Ν. Μαγγίνα:

“Έντονες και συνεχείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μητροπολίτη Ολμούτς και Μπρνο Συμεών –που διετέλεσε τοποτηρητής της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακία – και τους Επισκόπους Γεώργιο και Ιωακείμ, εκπροσώπους του φερομένου ως νέου επικεφαλής της ίδιας Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβ, διεξάγονται από το πρωί στο Φανάρι, υπό την σκέπη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τις δύο αντιπροσωπείες με τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες τους και τους απηύθυνε λόγους πατρικούς με κατεύθυνση την εξεύρεση λύσης προς θεραπεία του προβλήματος. 

Υπογράμμησε το ζωηρό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Μητέρας Εκκλησίας για τα παιδιά της ιδιαίτερα όταν αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Αναφερόμενος δε στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας σημείωσε ότι ορθώς οι δυο πλευρές απετάθησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για τα ζητήματα αυτα.

Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών με τα μέλη της Κανονικής Επιτροπής και της Επιτροπής επί των Διορθοδόξων ζητημάτων, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στο υφιστάμενο ζήτημα που ως μη ώφελε δημιουργήθηκε.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την εξεύρεση λύσης ενώ σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους το κλίμα χαρακτηρίζεται εποικοδομητικό και οι συζητήσεις γόνιμες.”

Χαιρετίζουμε -εκ μέσης καρδίας- τις διεξαγόμενες διαβουλεύσεις που δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας επιδιώκουν λύση του υφισταμένου προβλήματος και ότι αναγνωρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το θεσμό στον οποίο πρέπει να αποταθούν για να λύσουν το πρόβλημά τους.

Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν σε θετικά αποτελέσματα και ότι, πριν την Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι, οι συνομιλίες θα βρουν την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας ομονοούσα και σε κανονική τάξη και αναγνωρισμένη από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει την πολυτέλεια τέτοιας μορφής διαμάχης. 

Ενωμένη -χωρίς εθνοφυλετικούς ανταγωνισμούς και εξάρσεις αντιχριστιανικής φιλοπρωτείας-, πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που εκπροσωπεί ο Πάπας Φραγκίσκος και άλλοι παράγοντες.

Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για το πώς και γιατί η πλευρά του Σεβ. Ραστισλάβ βρίσκεται στο Φανάρι, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι βρίσκεται εκεί χωρίς την συγκατάθεση ή και την υπόδειξη της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: 
1.) Η Εκκλησία της Ρωσίας θέλει το Φανάρι να επικυρώσει τα τετελεσμένα που δημιούργησε, αλλά και να έχει με το μέρος της ακόμη μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην επικείμενη Σύναξη των Προκαθημένων, ή

2.) Μπορεί να σημαίνει ότι υποχώρησε στο θέμα της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας μπροστά στον κίνδυνο να τεθεί θέμα Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην επικείμενη Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι σε λίγες μέρες.

Το αποτέλεσμα των υπό εξέλιξη διαβουλεύσεων των δύο πλευρών υπό τον Σεβ. Περγάμου θα ερμηνεύσει τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας.

Οι διαβουλεύσεις δεν φαίνονται πάντως να προχωρούν με γοργό ρυθμό αν κρίνουμε από το ακόλουθο Ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι δεν είναι δυνατόν προς το παρόν η εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων για τη στάση του Πατριαρχείου Ρωσίας:

"Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εδέχθη, κατόπιν παρακλήσεως της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, σήμερον, 1ην Μαρτίου 2014, αντιπροσώπους αυτής, μετά των οποίων αι Συνοδικαί Επιτροπαί Κανονική και επί των Διορθοδόξων Ζητημάτων έσχον ολοήμερον συνεργασίαν εν τη επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας να εξευρεθή λύσις εις τα εσωτερικά προβλήματα της Εκκλησίας ταύτης, εν σχέσει προς την εκλογήν του προκαθημένου αυτής.

Μη επιτευχθείσης εν τέλει συμφωνίας, το θέμα παραμένει εκκρεμές, προς τυχόν περαιτέρω διαπραγματεύσεις επ᾿  αυτού.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 1η Μαρτίου 2014

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.


No comments:

Post a Comment