Tuesday, October 2, 2012

Ο κ. Σ. ΤΖΟΥΜΑΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ














Ο κ. Σ. ΤΖΟΥΜΑΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============

Δεν είναι μόνον ο κ. Παπαχρήστου - ιδιοκτήτης του Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ - που προωθεί τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αλλά και ο κ. Σωτήρης Τζούμας, εκκλησιαστικός συντάκτης της εφημερίδας “Το Παρόν”.

Πάρτε μια γεύση του δείγματος γραφής που παραθέτει σε ρεπορτάζ που επιγράφει “Τα φαβορί σε Πρέβεζα και Ιερισσό” και θα καταλάβετε τι εννοώ:

“Πρέπει να τους δώσουμε πλειοψηφία για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, λένε ιεράρχες 

Η αντίστροφη μέτρηση για τους εκλεκτούς στις μητροπόλεις Πρέβεζας και Ιερισσού ξεκίνησε. Σε πέντε ημέρες η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει τους διαδόχους δύο πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων, που άφησαν το στίγμα τους στην πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία.

Η Ιεραρχία φαίνεται να έχει κάνει τις επιλογές της, τόσο στην Ιερισσό όσο και στην Πρέβεζα. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε το απαραίτητο νεύμα και η πλειοψηφία φαίνεται να ακολουθεί. Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά σε μητροπολίτες εκτιμούν πως αυτή η Σύνοδος της Ιεραρχίας θα κυλήσει χωρίς πολύ θόρυβο. Αν μιλούσαμε για τον πολιτικό στίβο, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για μία… αναίμακτη μάχη. Ο στόχος πια δεν είναι, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά, ποιος υποψήφιος θα εκλεγεί, αλλά ποια πλειοψηφία θα δώσει στον καθένα το Σώμα της Ιεραρχίας για να μπορέσει να κάνει με μεγαλύτερη άνεση τη δουλειά του στη δυσκολοποίμαντη μητρόπολη που θα αναλάβει. 

Στην Ιερισσό

Χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να…υποκαταστήσουμε το Άγιο Πνεύμα, απλώς καταγράφουμε το ρεύμα που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία και τι ακριβώς αναφέρουν οι ίδιοι οι ιεράρχες (και μιλάμε με πολλούς) στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους.

Στη Μητρόπολη Ιερισσού αδιαμφισβήτητο φαβορί φέρεται να είναι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μαντινείας π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος. Στηρίζεται διακριτικά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και σφόδρα από τον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο και τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο. Έτεροι υποψήφιοι είναι οι ντόπιοι και αξιόλογοι κληρικοί Ιγνάτιος Ρηγανάς, αρχιερατικός επίτροπος, και Χρυσόστομος Μαϊδώνης, πρωτοσύγκελος της μητρόπολης. Οι αρχιερείς εκτιμούν πως η διάσπαση των ψήφων υπέρ των δύο υποψηφίων από τη Β. Ελλάδα θα λειτουργήσει προς όφελος του π. Θεόκλητου Αθανασόπουλου, που όμως, αν τελικά εκλεγεί, θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες.

Στην Πρέβεζα

Σαφές προβάδισμα στη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης φέρεται να έχει ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσιρίγκας, νομικός και κληρικός που, όπως λένε οι ίδιοι οι αρχιερείς, «ήρθε ο καιρός να δείξει τις ικανότητές του και εκτός Ιεράς Συνόδου, όπου έχει βοηθήσει αγόγγυστα πολλούς αρχιερείς με τις γνώσεις και την ταπεινότητά του». Υπέρ του κινούνται ο Αρχιεπίσκοπος και δεκάδες αρχιερείς, «ιερωνυμικοί» και «χριστοδουλικοί». Φαινόμενο όχι και τόσο σύνηθες, όταν αναφερόμαστε σε εκλογές αρχιερέων…

Στον αντίποδα ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Μαρτζούχος, πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιου, που έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη μητρόπολη. 

Το μόνο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι πως οι εκτιμήσεις και το ρεπορτάζ δεν είναι από τη φαντασία μας, αλλά προέρχονται από τη δημοσιογραφική έρευνα και τις ατέρμονες συζητήσεις με μητροπολίτες όλων των παρατάξεων και… αποχρώσεων. Άλλωστε, στα ζητήματα που έθιξαν φημισμένες ιστοσελίδες δεν είδαμε ουδεμία διάψευση από τον θιγόμενο... Η Ιεραρχία ας επιλέξει τους καλύτερους, και εμείς εδώ θα είμαστε να πούμε και τα «μπράβο», αλλά να ασκήσουμε και την κριτική μας!” 

Τι μας λέγει με το άρθρο του ο κ. Τζούμας;

Οι εκλογές για τους θρόνους Ιερισσού και Πρεβέζης έχουν ήδη κριθεί στα σκοτεινά διαβούλια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ιερωνυμικοί και Χριστοδουλικοί έχουν συνασπισθεί σε ένα στρατόπεδο, μας πληροφορεί, και το θέμα δεν είναι αν θα εκλεγούν οι ευνοούμενοι του Αρχιεπισκόπου - αυτό είναι πλέον ή βέβαιο - αλλά με πόσο ευρεία πλειοψηφία θα εκλεγούν.!!!

Εύλογο το ερώτημα: Τι είναι αυτό που έκανε τους Χριστοδουλικούς να συνασπισθούν με τις επιλογές του Μακαριότατου; 

Ας υποθέσουμε ότι η υποψηφιότητα του π. Θεοδόσιου Μαρτζούχου προβληματίζει πολλούς για τις θέσεις του για τη “λειτουργική αναγέννηση” και άλλα θέματα. 

Γιατί όμως είναι πρόθυμοι να υπακούσουν στις υποδείξεις του Αρχιεπισκόπου για τη Μητρόπολη Ιερισσού;

Γιατί προβάλλεται η υποψηφιότητα του Πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Μαντινείας, αφού στη Μητρόπολη Ιερισσού από δεκαετίες εργάζονται φιλόθεα αδιάβλητοι κληρικοί;

Ο κ. Τζούμας έχει μακρά πείρα από μυστικά διαβούλια. Επί Αρχιεπισκόπου Χρισταδούλου ανήκε στο στενό κύκλο της καμαρίλας του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου, η οποία εξέλεγε εν Πνεύματι Αγίω - ποιος αμφιβάλλει γι' αυτό; - τους επισκόπους.  

Γι’ αυτό, όχι μόνον δεν εκπλήττεται ο κ. Τζούμας για τη συνωμοτική διαδικασία, αλλά και επιχαίρει διότι μαζί με τον πρωτοσύγκελο και άλλους στενούς συνεργάτες του αείμνηστου Χριστόδουλου, προσχώρησαν στο στρατόπεδο της προώθησης της υποψηφιότητας του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Την Πέμπτη τύποις θα εκλεγούν επίσκοποι για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις. 

Στην ουσία έχουμε προκριματικό αγώνα για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Οποιος δεν το κατανοεί αυτό είναι αθεράπευτα αφελής.

Δυστυχώς για την Εκκλησία. Η υποψηφιότητα του Θεοφιλέστατου Διαυλείας είναι ακαταμάχητη.

No comments:

Post a Comment