Thursday, October 11, 2012

ΑΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΑΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ




ΑΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΑΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr άρθρο που επιγράφεται “Εορτή πάντων των εν Λεμεσώ Διαλαμψάντων Αγίων”:

“Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου πάντες οι εν Λεμεσώ Διαλάμψαντες Άγιοι.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου.

“Το συλλείτουργο από μόνο του αποτελεί ίσως τον πιο ισχυρό κρίκο για την καλλιέργεια της εν Χριστώ αγάπης μεταξύ των Αρχιερέων και των κληρικών. Όταν αυτό δε γίνεται εις την μνήμη των Αγίων της Εκκλησίας μας ακόμη περισσότερο μεγαλύνεται και ενδυναμώνει την αγάπη μεταξύ των εν Χριστώ αδελφών.

Τόνισε ότι ο Θεός αποκαλύπτεται μέσα από τους Αγίους, μέσα από τα θαύματά τους, μέσα από τις διαμεσολαβήσεις, τις θεραπείες και την παρηγορία τους προς τους Χριστιανούς, είναι όντως οι διαχρονικοί σύμμαχοι του ανθρωπίνου γένους, είναι ήρωες της πίστεως που κατάφεραν από τη γη να μεταβούν στον ουρανό με τον επίγειο αγώνα τους, με την άσκηση, την προσευχή, το μαρτύριο και την πίστη τους.

Αυτές οι αρετές μεταλαμπαδεύονται και σε εμάς σε αυτά τα αρχιερατικά συλλείτουργα, τα οποία μας δυναμώνουν και μας δίνουν περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε στον πνευματικό μας αγώνα.

Τέλος ο Άγιος Ταμασού αναφερόμενος προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε ότι «χαράς ευαγγέλια προεκάλεσε εις υμάς η ευλαβής σας πρόσκληση να συμμετέχουμε εις την πρώτη πανήγυρη των εν τη Λεμεσώ Διαλαμψάντων Αγίων».

Αν καταλάβαμε καλά, Αγιε Ταμασού, ο πιο φιλάδελφος Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι ο Σεβασμιότατος Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄που δεν αφήνει πολυαρχιερατικό φεστιβάλ για φεστιβάλ να συμμετάσχει, ενώ όλοι οι παραδοσιακοί και σεμνοί επίσκοποι της Εκκλησίας που αποφεύγουν συστηματικά τα πολυαρχιερατικά φεστιβάλ το κάνουν από έλλειψη διάθεσης να καλλιεργήσουν την εν Χριστώ αγάπη με τους συνεπισκόπους τους;

Πανιερότατε, γινώσκετε α κηρύττετε; 

Δεν θα επιμείνω στη φαιδρότητα του θεολογικού σας επιχειρήματος γιατί πραγματικά δεν αντέχει καμία σοβαρή κριτική. 

Αλλο θέλουμε να σας ρωτήσουμε: 

Από αφέλεια πέσατε στην παγίδα και γελοιοποιηθήκατε; 

Είναι απλά προσπάθεια να υπερασπιστείτε το πολυαρχιερατικό φεστιβάλ στη Μητρόπολή σας ή μήπως το προγραμματίσατε με τον Σεβασμιότατο Λεμεσού που δέχτηκε και ο ίδιος κριτική επειδή ακολουθεί συστηματικά αυτή την πρακτική ; 

Αν ενεργήσατε αυθόρμητα προσοχή στο μέλλον να μην εκτίθεσθε με τέτοιες ακρισίες. 

Αν όμως είσαστε μιλημένοι με τον Αγιο Λεμεσού να θεολογήσετε εναρμόνιο μέλος θεολογίας για τα συλλείτουργα ελπίζω να κατανοείτε τι εννοώ όταν ανέφερα ότι ο Σεβασμιότατος Λεμεσού παίζει στο μικρό του δακτυλάκι τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πανιερότατε! Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Πάφου έδειξαν τον τελευταίο καιρό ότι θέλουν να καταργήσουν τις απαράδεκτες αυτές πολυαρχιερατικές παραστάσεις. 

Αντί να τους μιμηθείτε για να αποκτήσει σοβαρότητα η Ιεραρχία στα μάτια του λαού συνεχίζετε αυτές τις κοσμικές ενέργειες που ακόμη και ο πιο μικρόνους άνθρωπος κατανοεί ότι γίνονται αφενός μεν ως μέρος της ασταμάτητης προεκλογικής εκστρατείας για την κατάκτηση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου - ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι καν κενός -, αλλά και επειδή είναι καρπός του εκκοσμικευμένου φρονήματος  ορισμένων επισκόπων της Εκκλησίας μας.

No comments:

Post a Comment