Thursday, October 11, 2012

Ο κ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ




Ο κ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
=========

Άριστα πράττει ο άγιος Πατρών και προτάσσει την πνευματική της υλικής στηρίξεως. 

Επ ουδενί επιτρέπεται κληρικοί και λαικοί να λησμονούμε ότι η Εκκλησία του Χριστού τυγχάνει Κιβωτός της Σωτηρίας και όχι φιλανθρωπικό σωματείο υπό την έννοια της παροχής υλικής στηρίξεως στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας. 

Μία τέτοια οπτική υποβαθμίζει το χαρακτήρα της Εκκλησίας ως Σώματος Χριστού και την εγκλωβίζει σε εγκοσμιοκρατικά πλαίσια. 

Κάτι τέτοιο όμως δε σημαίνει ότι η παροχή υλικής βοήθειας δύναται να ποινικοποιηθεί εκκλησιολογικά! Θεός φυλάξοι! 

Εκκλησία που αδιαφορεί για τις υλικές ανάγκες των παιδιών του Θεού αρνείται την αποστολή της! 

Θα πρέπει όμως πρωτίστως να κατευθύνει τη δράση της προς την πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων και δευτερευόντως προς την προοπτική της παροχής υλικής βοήθειας! 

Δυστυχώς πολλοί συμπατριώτες μας δέσμιοι μιας κοντόφθαλμης και μυωπικής εγκοσμιοκρατικής λογικής βλέπουν την Εκκλησία όχι ως Σώμα Χριστού με μεταφυσική προέλευση, θεμελίωση και προορισμό αλλά σαν ένα ηθικοφιλοσοφικό σχήμα και σύστημα ζωής με ιδεολογική αφετηρία την έννοια της αγάπης που όμως εξαντλεί ή πρέπει να εξαντλεί την παρουσία του στα πλαίσια του παρόντος κόσμου εξωτερικεύοντας τη δραστηριότητά του κυρίως ως φιλανθρωπικό σωματείο ανακουφίζοντας τον πόνο και την ανέχεια των συνανθρώπων μας. 

Η Εκκλησία όμως πρωτίστως και κατά κύριο λόγο αποτελεί την ταμιούχο της Χάριτος, το εργαστήριο της Αγιότητος, τον κρουνό των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, τον αραββώνα της μελλούσης ζωής και βασιλείας.

No comments:

Post a Comment