Tuesday, October 30, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ρεπορτάζ του κ.  Λουκά Παναγιώτου:

“Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου 2012, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Σωτήρος Λάρνακος, πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με την ευκαιρία της έναρξης των εορτασμών για την συμπλήρωση 40 χρόνων αρχιερατικής διακονίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου.

Του συλλείτουργου προΐστατο ο εορτάζων Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος και μαζί του συλλειτούργησαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτος, Τριμυθούντος Βαρνάβας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος και Αρσινόης Νεκτάριος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Μητροπολίτη Κιτίου υπογραμμίζοντας την προσφορά του στην ίδρυση και την εποπτεία πλειάδας φιλανθρωπικών ιδρυμάτων μέσω των οποίων, όπως είπε χαρακτηριστικά, «προσφέρει έμπρακτα αγάπη, φως και ελπίδα».

Ο Μητροπολίτης Κιτίου βαθιά συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε, καταρχήν, τους παρισταμένους αρχιερείς, τους βουλευτές, τους τοπικούς άρχοντες, τον ιερό κλήρο και τον λαό της μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου, ευχαρίστησε, ακολούθως, τους κατά σάρκαν γονείς του και ιδιαίτερα την μητέρα του, που του εμφύσησαν «την αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο».”

Η φωτογραφία της ανάρτησης τα λέγει όλα. Εγινε βέβαια συλλείτουργο για τα 40χρονα της ποιμαντορίας του Σεβ. Κιτίου, αλλά σ’ αυτό παρέστησαν - πλην του Θεοφιλέστατου Μαδαγασκάρης - μόνον οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι υπήρξαν ιερομόναχοι της Μητροπόλεως στο παρελθόν και συλλειτούργησαν με τον Αγιο Κιτίου με επανωκαλύμαυχο - όχι με μίτρα - όπως είναι η πρακτική στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Αν και η όλη εκδήλωση δεν ξεφεύγει από το κοσμικό πνεύμα των anniversaries (των επετείων) είχε ήθος συμβατό με την ταπείνωση και τη σεμνότητα και όχι την φεστιβαλική πρακτική.

Με την ίδια έννοια δεν θα ενοχλήσει λ.χ. αν ο Αγιος Λεμεσού συλλειτουργήσει την ονομαστική του εορτή με τους ιεράρχες που είναι πνευματικά του παιδιά. 

Το ίδιο ισχύει για τον Σεβ. Κύκκου. Ουδείς θα θεωρήσει προβληματικό αν ο Αγιος Κυρηνείας και ο Αγιος Ταμασού, οι οποίοι υπήρξαν αδελφοί της Μονής Κύκκου, συλλειτουργήσουν με τον Σεβ. κ. Νικηφόρο για τα ονοματήριά του.

Τα ίδια άλλωστε έγιναν και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου παρέστησαν οι χωρεπίσκοποι του Μακαριότοτου όπως και στη Μητρόπολη Πάφου.

Ελπίζουμε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουμε προκατάληψη εναντίον των πολυαρχιερατικών συλλείτουργων ούτε αρνούμαστε τη θεολογική τους σημασία ως έκφραση της ενότητας της Εκκλησίας.

Απλά επισημαίνουμε την ανάγκη να μη γίνεται παράχρηση της πρακτικής που οδηγεί τελικά σε φεστιβαλοποίηση και εκκοσμίκευση της ζωής της Εκκλησίας.

Δεν μπορούμε να εισάγουμε από την Εκκλησία της Ελλάδος όλα τα στραβά. 

Η Εκκλησία της Κύπρου - αντίθετα με τις παιδαριώδεις αθεολόγητες θεωρίες περί υπάρξεως ιδιάζουσας "Κυπριακής Ορθοδοξίας" - οφείλει σχεδόν τα πάντα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Αγιον Ορος, αλλά από τα σεβαστά αυτά Κέντρα της Ορθοδοξίας πρέπει να υιοθετούμε μόνον ότι καλό.

Εκφράζουμε, λοιπόν, τη χαρά μας, επειδή - έστω και εν μέρει - με το συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου για τα σαραντάχρονα της διακονίας του Σεβασμιότατου έγινε κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση.

No comments:

Post a Comment