Thursday, October 25, 2012

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ




ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός” ότι “ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα, από την Ηράκλεια Σερρών, μιλώντας προς τους πιστούς είπε ότι "για την αποστολή ορθοδόξου μαρτυρίας στους μη ορθοδόξους αδελφούς ακόμη και στους μη χριστιανούς, αγώνας για την καλλιέργεια της ιδέας της ανοχής και της κατανόησης της διαφορετικότητας του άλλου, αγώνας εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον του ρατσισμού, αγώνας για να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε μαθητές του Χριστού, Χριστιανοί. Και πώς θα το δείξουμε; Eάν αγαπάμε ο ένας τον άλλο χωρίς διακρίσεις, χωρίς όρια, χωρίς κρατούμενα".

Αλίμονον αν η Εκκλησία στέλλει διαφορετικά μηνύματα στον κόσμο.

Αλίμονον αν η Εκκλησία αφήνει περιθώριο παρεξήγησης ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενθαρρύνει ή έστω ανέχεται τον ρατσισμό.

Προς την ιδία ορθή κατεύθυνση κινείται και η ακόλουθη δήλωση που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής:

“Με την ευκαιρία της Φθινοπωρινής συνεδρίας της,  τον Οκτώβριο 2012, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκφράζει για μία ακόμη φορά την βαθειά ανησυχία της αναφορικά προς την ακραία φανατική γλώσσα η  οποία χρησιμοποιείται σε όλα τα πεδία της δημοσίας και ιδιωτικής ζωής.

Παροτρύνουμε όλους να ακολουθήσουν την συμβουλή του Αποστόλου Παύλου: “Ο λόγος υμών πάντοτε εν χάριτι, άλατι ηρτυμένος, ειδέναι πως δει υμάς ενί εκάστω αποκρίνεσθαι” (Κολ. 4:6).  

Αποδοκιμάζουμε την χρήση οιουδήποτε ρατσιστικού, ξενοφοβικού, φασιστικού και εχθρικού λόγου, συμβόλων και συμπεριφοράς. 

Εν γνώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία του λόγου, παρά ταύτα συνιστούμε υπευθυνότητα, ευγένεια και αγάπη στην επιλογή λέξεων και τρόπων εκφράσεως.

Οι Έλληνες είπαν «ΟΧΙ» στον φασισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολούθως υπέφεραν μεγάλα δεινά κατά την διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής.

Καλούμε όλους να αντιτάξουν το «ΟΧΙ» έναντι της εχθρότητος παντός είδους ολοκληρωτισμού και να εναγκαλισθούν την γνήσια φιλανθρωπία και φιλοξενία, που αποτελούν άλλωστε και το μήνυμα του Ευαγγελίου. 

Ως πρωτοπόρος στον Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό Διάλογο, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία με την χάρη του Θεού προσεύχεται και εργάζεται για την ειρήνη, τον σεβασμό και την συνδιαλλαγή μεταξύ όλων των ανθρώπων.”

Ολα πολύ ορθά όσα αναφέρει η Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 

Θα καταγράψουμε μόνον - για μια ακόμη φορά - τις αντιρρήσεις μας για τους Διαθρησκειακούς διαλόγους, όπως διεξάγονται σήμερα, επειδή “εις ουδέν ωφελούν” αλλά μόνον πρόσχημα στους Ισλαμιστές δίνουν για να προβάλλουν ένα δήθεν φιλειρηνικό πρόσωπο - γράφε προσωπείο - την ώρα που κατασφάζουν χριστιανούς σε όλο τον πλανήτη και πυρπολούν εκκλησίες και εκκλησιαστικά μνημεία.

Να σημειώσουμε επίσης τη χαρά μας για την παραίνεση της Ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής προς τους πολεμίους του ρατσισμού παρά ταύτα συνιστούμε υπευθυνότητα, ευγένεια και αγάπη στην επιλογή λέξεων και τρόπων εκφράσεως.”

Πολύ ορθή παραίνεση. 

Αλίμονον αν πέσουμε στο επίπεδό τους στην προσπάθειά μας να καταδικάσουμε τις πρακτικές και την πολιτική τους ιδεολογία.

No comments:

Post a Comment