Sunday, October 7, 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Θ. ΓΙΑΓΚΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ “ΘΑΥΜΑΤΑΚΙ” ΤΟΥΣ!!!













Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Θ. ΓΙΑΓΚΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ “ΘΑΥΜΑΤΑΚΙ” ΤΟΥΣ!!!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Ενώ η προσοχή μας ήταν στραμμένη στις επισκοπικές εκλογές στην Ιερισσό και στην Πρέβεζα, η βόμβα που αναμέναμε από καιρό έσκασε στην ηλεκτρονική έκδοση της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Δημοσιεύθηκε Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου που πληροφορεί το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι επιτρέπει την ψαλμωδία γυναικών σε ενοριακούς ναούς, όπως ήταν άλλωστε από χρόνια η μέχρι τούδε πρακτική του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε η γνωμοδότηση του Καθηγητή κ. Θεόδωρου Γιάγκου, η οποία “κατοχυρώνει” με διαστροφική ερμηνευτική των Κανόνων και της Παραδόσεως την απόφαση της Συνόδου.

Είναι πραγματικά απίστευτη η θεολογική ακρισία και το κακόδοξο φρόνημα της απόφασης της Συνόδου. 

Την παραθέτουμε στη συνέχεια - με δικές μας υπογραμμίσεις - για να διαπιστώσει ο αναγνώστης το μέγεθος του σφάλματος. 

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
_____________

“Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, στοιχοῦσα εἰς τήν ἀποστολικήν διδασκαλίαν ὅτι ἐν τῷ σώματι τοῦ Χριστοῦ «οὐκ ἔνι ἄρσεν καί θῆλυ» καί λαμβάνουσα ὑπ’ ὄψιν ὅτι ἐν τῇ ἀρχαίᾳ ἐκκλησίᾳ, κατά  τήν ὥραν τῆς λατρείας συμμετεῖχον ἅπαντες ἐν τῇ ψαλμῳδίᾳ καί μάλιστα, συμφώνως πρός τήν παρώτρυνσιν μεγάλων πατέρων τῆς Ἐκκλησίας, συμμετεῖχον εἰς τούς χορούς τῶν ψαλτῶν καί γυναῖκες, ἀπεφάσισε νά δώσῃ εἰς τό γυναικεῖον πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας τή δυνατότητα νά ψάλλῃ εἰς τάς λατρευτικάς συνάξεις τῇ γνώσει καί ἀδείᾳ τοῦ οἰκείου ἀρχιερέως.

Γνωρίζομεν εἰς τό εὐσεβές πλήρωμα ὅτι ἡ ἀπόφασις αὕτη  ἀποβλέπει ἀφ’ ἑνός εἰς τό αἴτημα τῆς συνειδητῇς μετοχῆς εἰς τήν λατρείαν καί ἀφ’ ἑτέρου εἰς τήν ἐξυπηρέτησιν λειτουργικῶν ἀναγκῶν, ἰδίως εἰς περιπτώσεις καθ’ ἄς παρατηρεῖται ἔλλειψις ψαλτῶν.

Ἐν κατακλείδι ἐπισημαίνομεν ὅτι οὐδείς ἱερός κανών τῆς Ἐκκλησίας ἀπαγορεύει εἰς τάς γυναίκας τήν ψαλμωδίαν.

Διά τῆς ἀποφάσεως αὐτῆς ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῷ πνεύματι τῆς ποιμαντικῆς της εὐαισθησίας καί εὐθύνης, ἐλπίζει εἰς τήν ὁλόθυμον συμμετοχήν τοῦ πληρώματος, εἰς τήν εὐσχήμονα καί εὔτακτον συμμετοχήν εἰς τήν λογικήν λατρείαν τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ.”

ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
__________

Για την ώρα περιοριζόμαστε να επισημάνουμε το αυτονόητο: Το Ανακοινωθέν της Συνόδου είναι θεολογικά διάτρητο.

Η ΑΦΕΡΕΓΓΥΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘ. Θ. ΓΙΑΓΚΟΥ
____________

Είναι βασισμένο στην αντιεπιστημονική και αντιπαραδοσιακή γνωμοδότηση που έδωσε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ο γνωστός για την ελαστική του ορθόδοξη συνείδηση Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Γιάγκου.

Ως γνωστόν ο κ. Καθηγητής υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του Συνδέσμου Θεολόγων “Ο ΚΑΙΡΟΣ”, οι οποίοι είναι όργανα του “κακού δαίμονα” του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου.

Ο ίδιος Καθηγητής παραμύθιαζε την Ιερά Σύνοδο ότι το μεταθετό των επισκόπων είναι σύμφωνο με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας, ενώ η αλήθεια είναι ότι για κανένα άλλο παράπτωμα οι Ιεροί Κανόνες δεν είναι τόσο αυστηροί όσο για το μεταθετό, αφού σε όσους υπέπεσαν σ’ αυτό το παράπτωμα, ο Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν να κοινωνήσουν ακόμη και αν μετανοήσουν στην επιθανάτια κλίνη.!!!

Οταν ένας Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου φτάσει στο σημείο να δίνει τόσο αντικανονικές γνωμοδοτήσεις δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι θα γνωμοδοτούσε κακόδοξα και για το θέμα της ψαλμωδίας των γυναικών.

Παρόλα αυτά bona fide του δίναμε το ευεργέτημα της αμφιβολίας πριν τη δημοσίευση της γνωμοδότησης. 

Τώρα, που η γνωμοδότηση του κ. Καθηγητή είδε το φως της δημοσιότητας, διαπιστώσαμε ότι ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου απέδειξε εαυτόν - για μια ακόμη φορά - ορθοδόξως αφέρεγγυο.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ
____________

Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για το γεγονός.

Δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε εν εκτάσει τη διαστροφική ερμηνευτική της γνωμοδότησης του κ. Θεόδωρου Γιάγκου. Ούτε και να επεκταθούμε στα σφάλματα του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου. 


Μόνον τούτο αναφέρουμε για την ώρα. Αν δεν είναι προτεσταντισμός η προσφυγή στην αρχαία Εκκλησία ή έστω στην προ της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου για να κατοχυρωθούν θεολογικές θέσεις που μαρτυρούνται στη μεταγενέστερη παράδοση της Εκκλησίας, τότε Προτεσταντισμός τι είναι;

Η ουσία του Προτεσταντισμού σε τούτο έγκειται. Στο ότι δήθεν η Παράδοση της Εκκλησίας έχει διαστρέψει το πραγματικό νόημα του Ευαγγελίου γι’ αυτό και χρειάζεται επιστροφή στην πρωτοχριστιανική εμπειρία για να επανεύρει την καθαρότητά του.!!!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΖΕΙ
___________

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με την απόφαση της να επιτρέψει στις γυναίκες να ψάλλουν στην Εκκλησία ακολούθησε την ιδία πρακτική με τους Προτεστάντες.

Αγνόησε τη δισχιλιετή παράδοση της Εκκλησίας και μάλιστα την μετά την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο παράδοση, η οποία κωδικοποίησε την προ αυτής εκκλησιαστική παράδοση με την επικύρωση των Ιερών Κανόνων δεκάδων Τοπικών Συνόδων και Πατέρων, στις οποίες έδωσε οικουμενικό κύρος με τον β΄Κανόνα της.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ;
____________

Ας μην κλείσουμε όμως την αναφορά μας πριν διατυπώσουμε το ερώτημα: Ολοι οι ιεράρχες της Εκκλησίας μας συμφώνησαν με τη διαστροφική ερμηνευτική των Κανόνων που τους παρουσίασε ο κ. Γιάγκου; 

Αντί να ανακαλέσουν σε τάξη τον παρανομούντα Μητροπολίτη Λεμεσού επεκύρωσαν την αντικανονική του πρακτική με συνοδικό κύρος;!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
____________

Και μια τελευταία ερώτηση: Πόσο επιστημονική είναι μια γνωμοδότηση για την ψαλμωδία των γυναικών, η οποία δεν αναφέρει καν - έστω και για να την αναιρέσει - την σχετική κλασσική εργασία του αείμνηστου Παναγιώτη Τρεμπέλα;

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΩΘΗΣΕ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
__________

Εχω γράψει πολλές φορές ότι ο Αγιος Λεμεσού είναι ικανότατος άνθρωπος. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την ψαλμωδία των γυναικών απέδειξε ότι ο Σεβασμιότατος παίζει κυριολεκτικά στο μικρό δακτυλάκι του τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου.

No comments:

Post a Comment