Saturday, October 27, 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ




ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
============================

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Ο ετήσιος εορτασμός της Ημέρας του ΟΧΙ και η στάση των Ελλήνων έναντι των δυνάμεων του φασισμού τον Οκτώβριο του 1940, αποτελεί ιδιαιτέρα αναγνώριση της δυνάμεως της πίστεώς μας και της κληρονομιάς μας στην αντιμετώπιση αντιξοοτήτων και τεραστίων προκλήσεων.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η δύναμη αυτή φάνηκε στο ηχηρό «ΟΧΙ» που αντετάχθη στο τελεσίγραφο των ηγετών του Άξονος οι οποίοι ήθελαν να καταλάβουν την Ελλάδα χωρίς αντίσταση.

Οι ηγέτες και ο λαός της Ελλάδος στάθηκαν ακλόνητοι στη θέα της πανίσχυρης στρατιωτικής ισχύος, απρόθυμοι να θυσιάσουν την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, δώρα τα οποία του δόθηκαν από τον Παντοδύναμο Θεό.

Αυτή η στάση των προγόνων μας και η αποδοχή της θυσίας που ακολούθησε, απεκάλυψε την δύναμη της πίστεως και της κληρονομιάς των διότι στηρίχθηκαν στην πνευματική δύναμη του Θεού για να αντέξουν στη δοκιμασία.

Ενώ πολλές ηρωϊκές πράξεις πραγματοποιήθηκαν για την υπεράσπιση της Ελλάδος και του λαού της, ο στρατός της ήτο πολύ μικρός έναντι της τεράστιας πολεμικής μηχανής των επιτιθεμένων ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διέθεταν μόνο τη φωνή τους, τη βούλησή τους, την ταυτότητα και την πίστη τους.

Αυτή η πίστη και η κληρονομιά υψηλοτάτων ιδανικών ζωής και κοινωνίας απετέλεσαν την πηγή του θριάμβου των Ελλήνων εναντίον του φασιστικού στρατού και της ανθεκτικότητάς τους που εμψύχωσε τους Έλληνες στην διάρκεια του πολέμου και τις συνέπειές του.

Όπως γενεές πριν είχαν αντέξει αιώνες κατοχής, έτσι οι πρόγονοί μας το 1940 βρήκαν ελπίδα στην πίστη τους στον Θεό και βίωσαν τις ευλογίες Του.

Η μαρτυρία της Ημέρας του ΟΧΙ και της γενναίας στάσεως του λαού της Ελλάδος μας θυμίζει πως αποτελούμε τμήμα αυτής της κληρονομιάς και της πίστεως, και πως αυτή η σχέση μας καθοδηγεί εν μέσω μεγάλων δυσκολιών.

Ενώ οι απειλές δεν είναι πάντοτε η εξάπλωση του φασισμού η της κατοχής, συχνά αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες που απειλούν εμάς η την ευημερία, την ελευθερία και την ασφάλεια των άλλων.

Είναι τότε που πρέπει να επιδείξουμε ανθεκτικότητα δια της δυνάμεως της πίστεως.

Όπως εκείνοι που άντεξαν τις δυσκολίες που ακολούθησαν την 28η Οκτωβρίου 1940, έτσι κι’ εμείς μπορούμε να ανακαλύψουμε την ειρήνη μέσα στη μεγάλη αναταραχή εμπιστευόμενοι Εκείνον ο Οποίος γαλήνευσε τις τρικυμίες. 

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας, μπορούμε να δείξουμε συμπόνοια σ’ αυτούς που πονούν έχοντας ταυτόχρονα την δύναμη να σηκώνουμε τα δικά μας βάρη.

Δια της σοφίας Του, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την τόλμη μας για το δίκαιο και το καλό, και μπορούμε να ενισχύσουμε την ενότητά μας με τον Θεό δίδοντας βοήθεια στους αδελφούς και αδελφές μας που αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανάγκης.

Στους εορτασμούς μας για την Ημέρα του ΟΧΙ, ας προβληματισθούμε από την μαρτυρία εκείνων που βρήκαν την δύναμη ν’ αντέξουν, και είθε να τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά κάνοντας το ίδιο.

Ας κάνουμε όλες τις προσπάθειες να βοηθήσουμε τους αδελφούς και αδελφές μας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πως η δύναμη του Θεού και της πίστεως σ’ Αυτόν είναι πολύ μεγαλύτερη από τις χρονικές συγκυρίες αυτού του κόσμου.

Σ’ όλους αυτούς που χρειάζονται ελπίδα και φροντίδα, ας προσφέρουμε τους λόγους του Αποστόλου Παύλου συνοδεύοντάς τους με πράξεις της αγάπης μας, εν πάση δυνάμει δυναμούμενοι κατά το κράτος της δόξης αυτού εις πάσαν υπομονήν και μακροθυμίαν, μετά χαράς (Κολοσσαείς 1:11).
                  

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,    

† Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος


No comments:

Post a Comment