Monday, October 8, 2012

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ



ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Είναι όντως εντυπωσιακή η έκταση του εκπαιδευτικού - κατηχητικού έργου που πραγματοποιεί η Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας.

Την περασμένη Κυριακή ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των κατηχητικών. 

Δεκάδες παιδάκια όλων των ηλικιών πλημμύρισαν τον ναό. Ηταν χαρά Θεού να τα βλέπεις να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και να προσέρχονται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συγχωρέστε μου μια προσωπική εξομολόγηση. Ακριβώς στο μπροστινό μου στασίδι βρισκόταν μια οικογένεια με δύο παιδάκια. Ακριβώς πριν πάει το κοριτσάκι 5-6 χρόνων για να παρακολουθήσει το μάθημα του κατηχητικού στην κοινοτική αίθουσα φίλησε στο μαγουλάκι το δίχρονο αδελφάκι της με μια συγκλονιστική στοργή.

Τα παιδάκια! Το πιο ωραίο πράγμα που έφτιαξε ποτέ ο Χριστός στον κόσμο!

Ο π. Ιερόθεος ανέφερε στο εκκλησίασμα ότι είναι ζυμωμένος με την παιδεία. Διετέλεσε Καθηγητής των θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση και Σχολάρχης στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή στο Αγιον Ορος. Είναι άνθρωπος που αγαπά βαθιά την παιδεία και είναι στρατευμένος στην ιδέα της προώθησης της Ορθόδοξης και της Ελληνικής παιδείας.

Εξήγησε μάλιστα κάτι πολύ σημαντικό. Στις ΗΠΑ η παιδεία βρίσκεται στα χέρια της Εκκλησίας. Ετσι παιδαγωγεί τα παιδιά μας Ελληνορθόξα. Οι ασχημίες των “συνωστισμών” και του συγκρητισμού δεν εμφιλοχωρούν στα προγράμματα σπουδών της παιδείας που προσφέρεται.

Είναι πολύ σημαντική από κάθε άποψη η προσπάθεια που καταβάλλει με επιτυχία η Μονή Χρυσοβαλάντου. Ας την ενισχύσουμε όλοι με τη συμπαράσταση και τις προσευχές μας.

No comments:

Post a Comment