Wednesday, October 17, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================

Από τον σεβαστό μας π. Γεράσιμο Φραγκουλάκη λάβαμε και δημοσιεύουμε καθηκόντως την ακόλουθη ηλεκτρονική επιστολή καθώς και την ηλεκτρονική επιστολή που του στείλαμε ως απάντηση.

Μας αναφέρει συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική επιστολή του ο Πανοσιολογιότατος:

Αγαπητέ κ. Τελεβάντο,

Οπως πάντα βιάζεστε να ασκήσετε τα δικανικά σας καθήκοντα και να καταδικάσετε χωρίς να γνωρίζετε. 

Αφήστε μας λίγο από το δικαίωμα να είμαστε Ορθόδοξοι κι εμείς. 

Αφήστε να πάρουμε λίγο από το φορτίο σας ως μόνιμου και μοναδικού υπερασπιστού και αγωνιστού της Ορθοδοξίας.

Θέλω να δω τι θα κάνετε ή μάλλον τι θα γράψετε όταν θα έχετε την εισήγηση του Σεβασμιοτάτου Μεσσηνίας. 

Θα βρείτε άραγε το θάρρος να ζητήσετε μια απλή έστω συγγνώμη;

Σας χαιρετώ από τους χώρους ενός Ορθοδόξου Ιερατικού Συνέδριου όπου μόλις περατώθηκε η εισήγηση του Σεβασμιοτάτου.

Π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης.

Και η δική μας απάντηση στον Πανοσιολογιότατο.

Πανοσιολογιότατε,

Ευλογείτε.

Ως έχω χρέος ως χριστιανός δεν θα κάνω αναφορά στις ειρωνείες της επιστολής σας, αλλά έρχομαι στην ουσία του θέματος.

Αν ο Σεβασμιότατος Μεσσηνίας - κατά τη δική σας διαβεβαίωση - ομολόγησε ορθοδόξως στο ιερατικό σας συνέδριο στη Γερμανία, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τον επαινέσω, όπως τον επαίνεσα και στο παρελθόν για άλλα θέματα. 

Η αρχή μου, Πανοσιολογιότατε, είναι απλή. 

Οποιος λέγει κάτι ορθό τον επαινώ και όποιος λέγει κάτι λάθος του επισημαίνω ότι αυτή δεν είναι η πίστη της Εκκλησίας, χωρίς να εμβλέπω εις πρόσωπον ανθρώπου.

Θα προσέξατε ίσως, αφού έχετε την ευγένεια να παρακολουθείτε τα γραφόμενά μου, ότι αυτή την στάση τηρώ ακόμη και με  ανθρώπους, που είναι από δεκαετίες φίλοι μου και για τους οποίους τρέφω βαθύτατη εκτίμηση για τον καλό τους χαρακτήρα και την ψυχική τους ευγένεια.

Για παράδειγμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος είναι συμφοιτητής και φίλος μου από δεκαετίες. 

Ενώ γράφω πάντοτε τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του και την ποιμαντορική του δράση, τον έχω ψέξει κατ' επανάληψη δριμύτατα για τις οικουμενιστικές του παρεκτροπές.

Για να καθησυχάσω την συνείδησή σας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι γράφω μεν με οξύτητα, αλλά όχι από εμπάθεια ή προσωποληψία, έστω και αν η οξεία κριτική μου δεν αφήνει πολλές φορές τον αναγνώστη να το διακρίνει. 

Ο Χριστός ξέρει αν ταπεινά ελατήρια κινούν την κριτική μου και όχι η βαθύτατη πικρία και ο μεγάλος σκανδαλισμός μου για την εκκοσμίκευση, τους νεωτερισμούς και τον Οικουμενισμό.

Ευχαριστώ και πάλιν για την ηλεκτρονική επιστολή σας και χαίρομαι για την επιτυχία του ιερατικού σας συνεδρίου.  

Και πάλιν! 

Να είστε απολύτως βέβαιος, Πανοσιολογιότατε, ότι αν όντως η εισήγηση του Σεβ. Μεσσηνίας ομολόγησε την πίστη της Εκκλησίας θα τον επαινέσω, όπως έκανα στο παρελθόν, και με τον ίδιο και με πολλούς άλλους που είπαν ή έκαναν κάτι σωστό, για τους οποίους άσκησα κριτική - σε άλλες περιπτώσεις -  για κάποιες άστοχες θέσεις τους.

Ευλογείτε,

Παναγιώτης Τελεβάντος

2 comments:

  1. "Θα βρείτε άραγε το θάρρος να ζητήσετε μια απλή έστω συγγνώμη;" Αυτό σας ρωτάει κ. Τελεβάντο. Δεν σας ζητάει να τον επαινέσετε....δεν έχει ανάγκη τον έπαινο σας ο Σεβασμιώτατος!!!!!! Έχει περγαμηνές που δεν είστε σε θέση να τις σχολιάσετε.

    ReplyDelete
  2. Για συγγνώμη στο Μεσσηνίας σε παραπέμπω στους π. Θεόδωρο Ζήση, π. Βασίλειο Βολουδάκη, κ. Γεώργιο Ζερβό και Αρχμ. Μελέτιο Βαδραχάνη. Αυτοί ειδικεύονται στη συγγνώμη προς τον Μεσσηνίας αμετανόητα.

    ReplyDelete