Sunday, October 28, 2012

ΟΤΑΝ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ CATERING!!!



ΟΤΑΝ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ CATERING!!!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
===================

Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα αξιόλογου κειμένου του έγκυρου αναλυτή κ. Γ. Παπαθανασόπουλου. 

Το άρθρο επιγράφεται “Ψωμί και ελευθερία” και πραγματεύεται - μεταξύ άλλων - την έννοια της φιλανθρωπίας όπως τη ζούμε σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Αξίζει να προσεχθούν αυτά που αναφέρει ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφορικά με το γεγονός ότι η φιλανθρωπία της Εκκλησίας στηρίζεται βασικά σε χορηγούς από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Καταγγέλλει ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη χρήση κονδυλίων.

Διερωτάται πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να ετοιμάζεται να απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους λόγω οικονομικής στενότητας την ώρα που παραγγέλλει πολύτιμα δώρα για τους επισκόπους;

Πάνω από όλα χρήζει προσοχής η θεολογική ανάπτυξη του θέματος από τον αρθρογράφο.

Η Εκκλησία δεν είναι παράρτημα του Υπουργείου Κοινωνικής Προνοίας, - όπως φρονεί ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος- έστω και αν όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί για τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων ιδιαίτερα σε χαλεπούς χρόνους όπως αυτούς που ζούμε.

Το πρωταρχικό Της χρέος είναι το κήρυγμα της μετανοίας και η αναγγελία της Ανάστασης του Κυρίου, δηλαδή ο ευαγγελισμός του κόσμου από ανθρώπους που ζουν μέσα στη χάρη του Θεού.

Να συγχαρούμε τον καλό αρθρογράφο επειδή δεν μάσησε τα λόγια του και είπε  τα πράγματα με το όνομά τους.

Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα του άρθρου.

*****

Το ζήτημα του πειρασμού των άρτων αφορά διαχρονικά την Εκκλησία. 

Αυτό που αποδεικνύεται από την Ιστορία είναι πως όσο μειώνεται η πνευματικότητα Της και η μαρτυρία Της στον κόσμο και όσο αυξάνεται η εκκοσμίκευσή Της, τόσο μεγαλώνει η εκ μέρους Της παροχή ψωμιού και ανάλογα μειώνεται η δύναμη του μηνύματος Της για την Ελευθερία και τη Σωτηρία του ανθρώπου. 

Η μετατροπή της Εκκλησίας σε παράρτημα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών ή συνεργαζόμενο με κοσμικούς φορείς Ίδρυμα εξυπηρετεί μεν το παρόν Της, αλλά υποσκάπτει το μέλλον Της, αφού όταν θα ολοκληρωθεί η κοσμική αποστολή Της  θα έχει από μόνη Της δημιουργήσει τις συνθήκες περιθωριοποίησης Της, ως ένας θεσμός που εξυπηρέτησε μεν στο παρελθόν την κοινωνία, αλλά είναι άχρηστος για το μέλλον της… 

Τι βιώνουμε ως Εκκλησία σήμερα στο αίτημα της κοινωνίας για ψωμί και ελευθερία, που προβάλλεται έντονα στην οικονομική κρίση που διερχόμαστε; 

Μέσα από τον επικοινωνιακό μηχανισμό Της πληροφορούμαστε ότι η Εκκλησία παρέχει φαγητό σε χιλιάδες  ανθρώπους. 

Όμως πλέον οι εθελοντές Της δεν επαρκούν ή έχουν μειωθεί πολύ και το έργο ανατίθεται σε catering…. 

Πληροφορούμαστε ακόμη ότι ο Αρχιεπίσκοπος ανήγγειλε ότι υπάρχει πιθανότητα στο τέλος του έτους η Εκκλησία να μην έχει να πληρώσει το προσωπικό της και να υποχρεωθεί να απολύσει 300 εργαζόμενους. 

Την ίδια ώρα διαβάσαμε την πληροφορία ότι η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας προχωρεί σε διαγωνισμό προμήθειας για δύο χρόνια (1913-1914) πολύτιμων ιερατικών αντικειμένων (ασημένιων, επίχρυσων, επιπλατινωμένων, με πολύτιμα σμάλτα Σταυρών, Εγκολπίων, Ποιμαντικών Ράβδων κ.α.). 

Και διερωτάται κανείς, αν μια επιχείρηση είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης ο ιδιοκτήτης της αναγγέλλει παράλληλα την αγορά πολύτιμων δώρων για πελάτες του;

Ακούσαμε επίσης ότι η Εκκλησία στην τωρινή κρίση είναι έτοιμη και τα καντήλια της να δώσει και διαπιστώνουμε ότι κανένα ακόμη δεν έχει εκποιηθεί και πως στηρίζεται πλέον όχι στο "δίλεπτο της χήρας", αλλά σε χορηγούς και σε συνδρομές από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

 Επ' αυτού καλόν είναι να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του λαού για τη διαχείριση των εν λόγω χορηγιών και γενικά της οικονομικής κατάστασης της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά το "η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια". 

Πληροφορηθήκαμε ακόμη ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδη τον ενημέρωσε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει πίσω τα 6,7 εκατομμύρια Ευρώ που έδωσε στη ΜΚΟ της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη", τα οποία όμως δεν υπάρχουν στα ταμεία της και η εν λόγω ΜΚΟ είναι υπό εκκαθάριση…

Ακόμη ζούμε μια περίεργη κατάσταση, Αρχιερείς να έχουν μπει σε έναν ανταγωνισμό, ποιος θα πάρει τα περισσότερα εύσημα από την κυρίαρχη υλιστική ιδεολογία, που βέβαια είναι αντίθετη προς την ουσία και την αποστολή της Εκκλησίας. 
Οι Απόστολοι κοίταζαν πρώτα τον Ευαγγελισμό του λαού και μετά το φαγητό του και όταν πιέστηκαν χειροτόνησαν τους επτά διακόνους, λέγοντας: 

"Δεν είναι σωστό να αφήσουμε εμείς τον Λόγο του Θεού και να υπηρετούμε σε τραπέζια". 

Δυστυχώς πολλοί ποιμένες σήμερα ούτε Λόγο του Θεού παρέχουν, ούτε διακόνους έχουν για τα τραπέζια των φτωχών, αλλά … catering. 

No comments:

Post a Comment