Tuesday, March 1, 2011

ΝΕΑ "ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ" OCA


ΝΕΑ “ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ” ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ “ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” OCA


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο Μητροπολίτης Ιωνάς της λεγόμενης “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής” (OCA) ζήτησε “άδεια” για προσωπική περισυλλογή και προσευχή για την περίοδο του Τριωδίου. Γι’ αυτό θα θεωρήσουμε τους λόγους που προβάλλει ως τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ζήτησε “άδεια”.


Καταρχήν τι ιστορία είναι αυτή με την “άδεια”; Και ύστερα από πότε αρχίσαμε να θεωρούμε την περίοδο του Τριωδίου - μια περίοδο αυστηρήςν ηστείας γεμάτη μακρές ακολουθίες ως έλλειψη ευκαιρίας για προσευχή και ζητούμε “άδεια” για να μπορέσουμε να προσευχηθούμε;


Θα μου πείτε: Ξέρεις οι αρχαίοι ασκητές αυτό έκαναν! Έφευγαν για την έρημο την Τεσσαροκοστή και επέστρεφαν στις μονές στους πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Ναι αλλά δεν ξέρουμε αν ο Μητροπολίτης Ιωνάς θα καταφύγει στην έρημο της Νιτρίας ή έστω της Αριζόνας ή τέλος πάντων αν θα κλειστεί στο κελλάκι του ή αν θα προτιμήσει κάποιο θέρετρο σε εξωτικές χώρες ή σε κοσμοπολίτικα κέντρα για την “άδειά” του.


Και ούτε κατανοούμε την έννοια της προσωπικής περισυλλογής. Δηλαδή; “Meditation”; Αυτά νομίζαμε πως τα έκαναν οι Βουδδιστές και ότι οι Ορθόδοξοι, αντί να στοχάζονται και να καταφεύγουν στην περισυλλογή, μετανοούν και ασκούνται με τις άγιες προσευχές, τα άγια μυστήρια και τις άγιες νηστείες της Εκκλησίας!


Και αν ήθελε κάποια περίοδο “άδειας” ο Μητροπολίτης Ιωνάς γιατί δεν τη ζήτησε μετά το Πάσχα; Δεν τον χρειάζεται το ποίμνιό του την περίοδο του Τριωδίου;


Αυτό ως απλό παράδειγμα σε όσους δεν κατανοούν το βαθμό της εκκοσμίκευσης η οποία κυριαρχεί στην OCA και στρέφουν, ως μη όφειλαν, βλέμμα παρηγορίας και ανατάσεως θεολογικής και πνευματικής σε μια Εκκλησία διαποτισμένη από προτεσταντικό φρόνημα και εθνοφυλετισμό, τον οποίο δήθεν εξορκίζει!!!


Εχουμε βάλει όλοι στο στόχαστρο τον Μητροπολίτη Δημητριάδος - και δικαίως - για τους “μεταπατερικούς” προσανατολισμούς της Ακαδημίας του.


Κτυπούμε όλοι - και δικαίως - τον κακόδοξο κληρικό π. Βασίλειο Θερμό τον επίδοξο διορθωτή των αγίων.


Πώς είναι δυνατόν όμως να θεωρούμε ως μορφή που ανανέωσε την Ορθόδοξη θεολογία και συνέτεινε στον απεγκλωβισμό της από τη “Βαβυλώνειο Αιχμαλωσία” ένα κληρικό ο οποίος φρονεί ότι η Εκκλησία μετά τον Δ΄ αιώνα πλανήθηκε και αλλοτρίωσε την πίστη και τη λατρεία της;


Δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση, τι διαφορετικό κατ’ ουσίαν λέγει ο Λούθηρος;


Παραθέτουμε, στη συνέχεια, την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΝΑΣ “ΖΗΤΗΣΑ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

============


Στις 24 Φεβρουαρίου 2011 στο Σάντα Φε, του Νέου Μεξικού συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής (OCA), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ουάσιγκτον, Μητροπολίτη Αμερικής και Καναδά κ. Ιωνά.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας ο Μητροπολίτης Ιωνάς ζήτησε από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου «άδεια» 60 ημερών, και να αναλάβει προσωρινά την διαχείριση και διοίκηση ο δεύτερος τη τάξη Αρχιεπίσκοπος Ντιτρόιτ Ναθαναήλ.

Να αναφερθεί, ότι ο Μητροπολίτης Ιωνάς την Κυριακή κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Ιωνάς, μεταξύ άλλων τόνισε: «Πόσοι από εσάς γνωρίζετε, ότι σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας κατά την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής χρειάζεται πολύ προσευχή. Έτσι και εγώ ζήτησα από τους Αγίους αδελφούς, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, να μου δώσουν λίγο χρόνο τώρα στη Σαρακοστή, για προσωπική πνευματική ανανέωση».

«Από την ημέρα που έγινα Μητροπολίτης, εργάστηκα σκληρά και ταξίδεψα πολύ, και για πρώτη φορά αυτές θα είναι οι πρώτες πολυήμερες διακοπές μου. Είμαι βαθύτατα ευγνώμων προς του αδελφούς, που έκαναν δεκτό το αίτημά μου και ανέλαβε άλλος προσωρινά την διοίκηση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιωνάς.

Επίσης, ο κ. Ιωνάς αναφέρθηκε και στα αναληθή δημοσιεύματα του διαδικτύου περί καθαιρέσεως του, τονίζοντας ότι «είμαι ακόμα ο Μητροπολίτης σας! Είμαι ακόμα ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική (OCA), αυτά τα μηνύματα ήταν λανθασμένα. Απλά θέλω λίγο χρόνο για περισυλλογή».

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ναθαναήλ θα βοηθήσει τους υπαλλήλους της Εκκλησίας στις καθημερινές υποθέσεις, ενώ ο Επίσκοπος Πίτσμπουργκ Μελχισεδέκ είχε την καλοσύνη να συμφωνήσει και να αναλάβει την διαχείριση των υποθέσεων της Εκκλησίας μας», ανέφερε ακόμη ο Μητροπολίτης Ιωνάς.

Κλείνοντας, ο κ. Ιωνάς υπογράμμισε ότι «Σας χαιρετώ, όπως ο Χριστός είπε στους μαθητές του: «Ειρήνη αφήνω σ’ εσάς, την ειρήνη τη δική μου δίνω σ’ εσάς. εγώ δε σας δίνωειρήνη καθώς ο κόσμος δίνει. Ας μην ταράζεται η καρδιά σας μήτε να δειλιάζει». Σας αγαπώ και σας ευχαριστώ για την συνεχή υποστήριξη, και για τις προσευχές σας, εν αναμονή της Αγίας Τεσσαρακοστής.»

ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment