ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
======
Ο Ζωοποιός Σταυρός, Δεκέμβριος 2010, Περιοδική Εκδοση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Αρ. τεύχους 106 - 111, σσ. 585 - 680.
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Εξαιρετικής καλαισθησίας, με πολλές εξαίρετες πολύχρωμες φωτογραφίες, η νέα έκδοση του “Ζωοποιού Σταυρού”, εκφραστικού οργάνου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, της Ακρόπολης της Κυπριακής Ορθοδοξίας.
Η έκδοση έχει ως κεντρικό άξονα την παπική επίσκεψη στην Κύπρο.
Περιέχει τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομου αναφορικά με το άβατο της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και τη “χειροτονία” γυναικών.
Ακολουθεί η ιστορική επιστολή της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου με την οποία η Μονή διαμαρτυρήθηκε για την έλευση του Πάπα στην Κύπρο. Η επιστολή αυτή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα εξελίξεις επειδή καθόρισε τη στάση του Μητροπολίτη Λεμεσού και του Μητροπολίτη Κυρηνείας και όσων άλλων επισκόπων αποδοκίμασαν ή απείχαν από τις εκδηλώσεις που σχετίζονταν με την Παπική επίσκεψη. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας κείμενο που έβαλε τη σφραγίδα του στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ακολούθως γίνεται λεπτομερής αναφορά στα επεισόδια στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στη Χλώρακα της Πάφου στο περιθώριο του διεξαγομένου “Διαλόγου της μικτής διεθνούς επιτροπής Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών”, τον Οκτώβριο του 2009, στην οποία περιγράφονται με πολύ έντονα χρώματα τα διαδραματισθέντα σε βάρος μοναχών της μονής και λαικών.
Στη συνέχεια δημοσιεύονται δύο εξαιρετικά κείμενα. Το πρώτο αφορά τον Μέγα Ιεροεξεταστή στο οποίο επισημαίνονται οι διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού κάτω από το φακό του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ. Πρόκειται για πολύ δυνατό κείμενο που δείχνει την ευρυμάθεια του συντάκτη του και την ικανότητά του να αναλύει ζωγραφικούς πίνακες, να ανατέμνει τη θεολογία κορυφαίων πεζογράφων και να θεολογεί ορθόδοξα.
Στη συνέχεια παρατίθεται κατά γράμμα η ειδεχθούς μνήμης απόφαση της “Α΄Βατικάνειας Συνόδου” το 1870, η οποία ανακήρυξε το “αλάθητο” του αιρεσιάρχη της Ρώμης. Πρόκειται για συγκλονιστικό κείμενο γεμάτο βλασφημίες το οποίο κάνει κάποιο να ανατριχιάζει και στην ιδέα ακόμη ότι υπάρχει έστω και ίχνος χάριτος του Αγίου Πνεύματος στους αιρετικούς Παπικούς.
Ακολουθεί μια εκτενής ανάλυση των επιστολών του Χριστού προς τις επτά Εκκλησίες της Μικράς Ασίας. Η ανάλυση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όχι μόνον για την ερμηνεία της Αποκαλύψεως που αναδιπλώνει αλλά και επειδή την συνδέει με πολλά αρνητικά φαινόμενα στη ζωή της Εκκλησίας όπως ο Παπισμός, ο Οικουμενισμός, ο Νικολαιτισμός, η επισήμανση της λογοτεχνικής και όχι θεολογικής ερμηνείας της Αποκαλύψεως από τον ποιητή Γ. Σεφέρη, ο Παλαιοημερολογιτισμός, η δημιουργία του κόσμου ως αποτέλεσμα τύχης και αναγκαιότητας κτλ.
Στη συνέχεια παρατίθεται ένας πολύ καλογραμμένος βίος της Αγίας Φωτεινής (Φωτούς) της Κυπρίας από το μοναχό Χ..
Η έκδοση ολοκληρώνεται με μια αντιρατσιστική φωτογραφία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομου, κατά την επίσκεψή του στην Αφρική, με ένα κείμενο δανεισμένο από την Αποκάλυψη. Οξυνούστατος συνδυασμός φωτογραφίας και κειμένου.
Το οπισθόφυλλο της έκδοσης κοσμεί βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνα της Αγίας Φωτούς έργο του αγιογράφου π. Ιωάνη Καλλή.
Πράγματι πολύ ωραίο περιοδικό...
ReplyDelete