Friday, March 18, 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ



Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Για μια ακόμη φορά ακούμε τη φωνή ενός αγίου ιεράρχη, ενός αληθινού επισκόπου - φρουρού της Εκκλησίας να μας νουθετεί ορθόδοξα.

Στις διευκρινίσεις του στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιο (Γιέφτιτς) αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.) Οτι απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στον Μακαριότατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο και σε άλλους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Σερβίας αναφορικά με την εκθρόνιση και καθαίρεση του Σεβ. Ράσκας κ. Αρτέμιου χωρίς να τύχει απάντησης.

2.) Εξηγεί ότι δεν έχει πρόθεση εισπήδησης στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Σερβίας και ότι τιμά και σέβεται τους Σέρβους ιεράρχες και μάλιστα τους μαθητές του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς με τους οποίους συνδέεται αδελφικά από πολλές δεκαετίες.
3.) Ως ορθόδοξος επίσκοπος έχει συνειδησιακό πρόβλημα επειδή βλέπει να γίνεται συστηματική παραβίαση των ιερών κανόνων που απαγορεύουν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους. Εντούτοις, στο Πατριαρχείο Σερβίας, γίνονται όχι μόνον συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους, αλλά παρατηρείται και συμμετοχή αιρετικών σε ορθόδοξες ακολουθίες και συμμετοχή ορθοδόξων επισκόπων - του Μακαριότατου Πατριάρχη Σερβίας μη εξαιρουμένου - σε λατρευτικές εκδηλώσεις αλλόθρησκων.

4.) Ταυτόχρονα ο Ομολογητής Μητροπολίτης Κυθήρων διευκρινίζει ότι έχει συνειδησιακό πρόβλημα με τον τρόπο που εκθρονίσθηκε και καθαιρέθηκε ο Σεβασμιότατος Ράσκας, επειδή δεν τηρήθηκε επακριβώς η υπό των Ιερών Κανόνων προβλεπομένη διεξαγωγή δίκης, χωρίς να παίρνει θέση για την ουσία των κατηγοριών για οικονομικές ατασθαλίες στη Μητρόπολη Ράσκας. Οι κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες θα μπορούσαν κάλλιστα να εξεταστούν, διευκρίνισε, με την τήρηση της κανονικής διαδικασίας.

5) Επισημαίνει ότι το πρωτεύον είναι να μη δημιουργηθεί σχίσμα και απευθύνεται και στις δύο πλευρές και τις καλεί να προσέξουν αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο.

6.) Σύρει την αυτονόητη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Ορθόδοξης Οικουμενικής κίνησης (δηλαδή της υποχρέωσης των Ορθοδόξων να καταθέτουν σε διαλόγους την ορθόδοξη μαρτυρία για τον ευαγγελισμό του κόσμου) και της παναίρεσης του Οικουμενισμού, οι οπαδοί του οποίου προβαίνουν σε εκπτώσεις σε θέματα πίστεως (Μπαλαμάντ, Σαμπεζύ, Πόρτο Αλέγκρε, Ελούντα, Ραβέννα) αλλά και εμπεδώνουν τον λεγόμενο “λαικό Οικουμενισμό” με τη συμμετοχή τους σε προχωρημένες συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους.

7.) Υπενθυμίζει ότι η αδικία που έγινε - και ακόμη συνεχίζεται - σε βάρος του κανονικού Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου, ο οποίος εξεθρονίσθη - μαζί με άλλους ένδεκα αδιάβλητους ιεράρχες - πριν δεκαετίες δεν βρήκε ακόμη τη λύση του. Γι' αυτό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μη συμβεί κάτι παρόμοιο ή και χειρότερο στην Εκκλησία της Σερβίας.

Ο Σεβασμιότατος Κυθήρων μίλησε αντικειμενικά και δίκαια. Ως ορθόδοξος επίσκοπος κατέθεσε την αγωνία και το συνειδησιακό πρόβλημα που έχει με την εκθρόνιση και την καθαίρεση του Αγίου Ράσκας και ξεκαθάρισε ότι το πρώτιστο είναι να αποφευχθεί το σχίσμα.

Γι’ αυτό και πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής η έκκλησή του και προς τις δύο πλευρές να κινηθουν μέσα στα κανονικά πλαίσια για να αποφευχθεί το σχίσμα και να αποκατασταθεί η κανονική τάξη.

No comments:

Post a Comment