Saturday, March 12, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ, THE CHURCH OF CYPRUS


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=======


Κωστή Κοκκινόφτα, Το βιβλίο του: The Church of Cyrpus (London 1900), Επετηρίδα Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου 9 (Ανάτυπο), Λευκωσία 2010, σσ. 387 - 430.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Ολοι γνωρίζουν τον Ιωάννη Χάκκεττ ως τον μεγάλο ιστορικό της Εκκλησίας της Κύπρου. Το έργο του - αν και γραμμένο ένα αιώνα πριν - εξακολουθεί να είναι η πληρέστερη ολοκληρωμένη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Λιγότερο γνωστό - και πολύ πιο σύντομο σε έκταση - είναι το έργο του H.T.F. Duckworth αν και προηγήθηκε κατά ένα χρόνο της έκδοσης της Ιστορίας του Χάκκεττ.


Πρόκειται για διάλεξη που ο Ντάκγουωρθ έδωσε στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ το Νοέμβριο του 1899 και την οποία εξέδωσε το 1900.


Τόσον ο Χάκκεττ όσον και ο Ντάκγουωρθ έζησαν για ορισμένα χρόνια στην Κύπρο, όπου και έκαναν έρευνα, για να συγγράψουν την Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.


Στο έργο του Ντάκγουωρθ περιγράφονται, με πολύ μελανά χρώματα, η οικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου τον 19ον αιώνα.


Ο συγγραφέας εκφράζει ειλικρινή προσπάθεια να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μεταξύ της Αγγλικανικής “Εκκλησίας” - της οποίας ήταν κληρικός - και της Ορθοδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, χωρίς να θέτει θέμα ένωσης ή συγχώνευσης των δύο.


Μετά το εισαγωγικό του κατατοπιστικό σημείωμα ο κ. Κοκκινόφτας παραθέτει την εργασία του Ντάκγουωρθ μεταφρασμένη στα Ελληνικά (στην καθαρεύουσα) από τον κ. Αρσένιο Νικολαίδη το 1917.


Ευχαριστούμε τον φιλόπονο ερευνητή. Πολύ ενδιάφερουσα εργασία.


No comments:

Post a Comment