Wednesday, March 16, 2011

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ "ΙΕΡΩΝΥΜΙΚΟΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΖΑΜΠΕΛΗ












ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ "ΙΕΡΩΝΥΜΙΚΟΙ"
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΖΑΜΠΕΛΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Το ρεπορτάζ του ιδιοκτήτη του φιλοιερωνυμικού και φιλοοικουμενιστικού “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” κ. Νίκου Παπαχρήστου, είναι αποκαλυπτικό για την αναστάτωση των “Ιερωνυμικών”, αναφορικά με την πιθανολογούμενη απομάκρυνση του κ. Ζαμπέλη Διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως επίσης και για το ότι ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης με όσους επιθυμούν την απομάκρυνσή του.

Αυτό βέβαια είναι θετική εξέλιξη. Αφού ο εν παντί αφερέγγυος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μπορεί να προωθήσει το δικό του άνθρωπο εμπιστοσύνης είναι κάτι που μας χαροποιεί.

Εκείνο που δεν κατάλαβα από το ρεπορτάζ είναι ποιος είναι ο ιεράρχης νησιωτικής επαρχίας, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και θέλει να αποκτήσει τη θέση του κ. Ζαμπέλη.

Αν ο κ. Παπαχρήστου αναφέρεται στους Μητροπολίτες Ζακύνθου ή Σύρου, τότε οι φόβοι μου, που δημοσίευσα στο προηγούμενο άρθο για τον κ. Ζαμπέλη, αποδεικνύονται απόλυτα δικαιλογημένοι: Θα πέσουμε από το τηγάνι στη φωτιά.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είναι γνωστός για τον άκρατο φιλελευθερισμό του, αλλά ο Ζακύνθου είναι εξίσου γνωστός, για τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τις προγαμιαίες σχέσεις στο “Πένθχαουζ” τις οποίες ουδέποτε ανεκάλεσε, ενώ ο Μητροπολίτης Σύρου είναι γνωστός για τη φιλοοικουμενιστική στάση του και τα σύρτα - φέρτα που έχει στη Μητρόπολή του με τους Παπικούς, όπου εμπεδώνει το λεγόμενο “λαικό Οικουμενισμό” επί καθημερινής βάσεως. Επομένως και οι δύο είναι εν παντί αφέρεγγυα πρόσωπα για να καταλάβουν τη θέση.

Θα μου πείτε: Μα αυτά είναι τα κριτήριά σου για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας; Μάλιστα! Αυτά είναι τα κριτήριά μου! Η Εκκλησία χρειάζεται αγίους και παραδοσιακούς Ιεράρχες σε όλες Της τις υπηρεσίες! Οχι “μάνατζερ”.

Ας ελπίσουμε ότι άλλος επίσκοπος παραδοσιακός ενδιαφέρεται για τη θέση, όπως ο Παροναξίας, ο Υδρας, ο Σάμου ή ο Κυθήρων ή τέλος πάντων κάποιος άλλος ιεράρχης με φόβο Θεού.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΘΡΙΛΕΡ “ΖΑΜΠΕΛΗ”

Του Νίκου Παπαχρήστου
===============

Να μην ανανεώσει την θητεία του κ.Αντώνη Ζαμπέλη, Γεν. Διευθυντή της ΕΚΥΟ, αποφάσισε ουσιαστικά - όπως αναφέρουν και οι σχετικές πληροφορίες - η ΔΙΣ. Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους το θέμα ετέθη αιφνιδίως το πρωί, στο πρώτο μέρος των εργασιών της ΔΙΣ, όταν συνοδικός Ιεράρχης – φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ - αντέδρασε στην χθεσινή απόφαση να σταλεί γράμμα προς την ιδιωτική τράπεζα από την οποία είναι αποσπασμένος ο κ. Ζαμπέλης και με το οποίο θα ζητούνταν παράταση της διάθεσής του στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Από την συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε η πλάστιγγα να γέρνει προς τη μη αποστολή της εν λόγω επιστολής. Ύστερα από διακοπή των εργασιών της ΔΙΣ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών, ο Αρχιεπίσκοπος και οι 12 Συνοδικοί Μητροπολίτες επανεξέτασαν το ζήτημα και οριστικοποίησαν την απόφαση τους να μην ζητήσουν από την Τράπεζα την απόσπαση του στελέχους της στην Εκκλησία της Ελλάδος. Μια από τις αιτίες φαίνεται να είναι, κατά τις ίδιες πηγές, προηγούμενη άρνηση της ιδιωτικής Τράπεζας να συνεχίσει να μισθοδοτεί το στέλεχός της για όσο διάστημα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία.

Δεδομένου ότι η ΔΙΣ αποφάσισε να μην στείλει σχετική επιστολή προς την Τράπεζα αλλά ούτε και αναλαμβάνει η ίδια την μισθοδοσία του κ. Ζαμπέλη, το αποτέλεσμα φαίνεται πως θα είναι η διακοπή της συνεργασίας της με τον τεχνοκράτη οικονομικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, όταν θα λήξει η θητεία του στα τέλη Μαρτίου.

Πάντως η ΔΙΣ δεν συζήτησε ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον κ. Ζαμπέλη αν και συνοδικοί παράγοντες εμφανίζουν ως πιθανό αντικαταστάτη του, κληρικό που υπηρετεί ήδη σε υψηλόβαθμη θέση της ΕΚΥΟ. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε και παλαιότερα σενάρια που θέλουν Ιεράρχη νησιωτικής επαρχίας, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, να ενδιαφέρεται να καταλάβει την θέση του Γεν. Διευθυντή της ΕΚΥΟ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση της ΔΙΣ θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ανακατατάξεις σε θέσεις κλειδιά.

«Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη καθώς ο κ. Ζαμπέλης είναι από τους ανθρώπους που στήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο σε δύσκολες εποχές, στάθηκε στο πλευρό του την περίοδο προ της Αρχιεπισκοπικής εκλογής και θεωρείται επιτυχημένος στον τομέα ευθύνης που του ανέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος» αναφέρει με κάποιον προβληματισμό Ιεράρχης της κεντρικής Ελλάδος.

Άλλοι πάλι Ιεράρχες αφήνουν να εννοηθεί ότι σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της η ΔΙΣ θα μπορούσε να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανανεώσει τελικά την θητεία του κ. Ζαμπέλη.

«Το θέμα δεν έχει κλείσει. Είναι ένας τεχνοκράτης που προσέφερε πολλά στην αξιοποιήση της περιουσίας και τον εκσυγχρονισμό της ΕΚΥΟ. Δεν πρέπει η Εκκλησία να δείχνει σε τέτοιους ανθρώπους το απρόσωπο πρόσωπο των ιδιωτικών εταιρειών" υποστηρίζει άλλος Ιεράρχης.


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment