Monday, March 21, 2011

ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΗΘΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
















ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΗΘΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Από το ανακοινωθέν της πρόσφατης συνεδρίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής πληροφορούμαστε ότι “η Σύνοδος εἶχε τήν εὐκαιρίαν νά συναντηθῇ εἰς εἰδικήν συνεδρίαν μετά τῶν ἐπί κεφαλῆς τῶν ἐπί μέρους Ἐπιτροπῶν τοῦ Συλλόγου Ἑλλήνων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιαστικῶν Μουσικῶν, καί συνεζήτησε μεταξύ ἂλλων: α) τήν ἀνάπτυξιν τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Χορωδιῶν καί τήν προσπάθειαν ἐξευρέσεως νέων μελῶν, β) τό τεῦχος Λειτουργικῶν Ὁδηγιῶν, γ) τήν συνεργασίαν τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Χορωδιῶν μετά τῶν Ἱεροψαλτῶν, καί δ) τήν ἀνάπτυξιν τῶν Παιδικῶν Χορωδιῶν.”


Διερωτόμαστε. Αυτό είναι το ζητούμενο ή μήπως η όσον το δυνατόν πιο ταχεία αντικατάσταση των φράγκικων χορωδιών με ιεροψάλτες; Η μακρά θητεία των Οικουμενιστών και νεωτεριστών Αρχιεπισκόπων Μεταξάκη, Αθηναγόρα και Ιακώβου εμπέδωσε μια προτεσταντικού τύπου λατρεία στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επομένως αυτό που επείγει είναι να αντικατασταθεί όσον γίνεται πιο γρήγορα.



Η Επαρχιακή Σύνοδος πρέπει να μεριμνήσει για να δημιουργηθούν σχολές Βυζαντινής μουσικής για να αποκτήσουν ψάλτες όλες οι ενορίες της Αρχιεπισκοπής.


Κατανοούμε φυσικά το πρόβλημα. Επί δεκαετίες το ποίμνιο της Εκκλησίας εθίσθηκε με τα προτεσταντικά και παπικά λειτουργικά πρότυπα αλλά πρέπει οπωσδήποτε αυτά να αντικατασταθούν με ορθόδοξα πρότυπα.


Και αρχή πρέπει να γίνει από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη μέλη της χορωδίας του οποίου είναι όχι μόνον γυναίκες που ψάλλουν φράγκικα αλλά και αιρετικοί και αλλόθρησκοι. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το ατόπημα;


Παρακαλούμε θερμά το Σεβασμιότατο Αμερικής να βάλει το μαχαίρι στην πυορρούσα για δεκαετίες πληγή στον καθεδρικό ναό αλλά και την Επαρχιακή Σύνοδο να πάρει σύντομα αποφάσεις που θα ανατρέψουν τις προτεσταντικές και Παπικές πρακτικές σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή.


Να υπενθυμίσουμε ότι ο Παναγιότατος έκανε δύο φορές έντονες και θεολογικότατες παραστάσεις σε επισκέψεις του στην Εκκλησία της Αμερικής και εξήγησε τη σημασία της Βυζαντινής τέχνης και μουσικής και την ανάγκη να ακολουθηθούν ορθόδοξα πρότυπα.


Τι αναμένουν οι ιεράρχες της Αμερικής για να υλοποιήσουν τις απολύτως επαινετέες Πατριαρχικές υποδείξεις;


1 comment:

  1. Είναι λυπηρό να ακούμε στον 21ο αιώνα να υπάρχουν δυτικού τύπου χορωδίες σε ορθόδοξους ναούς, τη στιγμή που σε ολόκληρο σχεδόν τον ελληνισμό σε όλες τις εκκλησίες ψάλλουν βυζαντινά! Ευχόαμστε σύντομα οι ευρωπαϊκές χορωδίες να αντικατασταθούν από βυζαντινούς χορούς. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συσταθούν σχολές βυζαντινής μουσικής, στις οποίες θα διδάσκεται το γνήσιο βυζαντινό ύφος!

    ReplyDelete